De Haagse Song Van: deel één

Met Tess van der Zwet, Marco Bijsterbosch, Bella Hay en Bernd Gansebev

Tekst: Danny den Os ,

Intens, tranen trekkend, dansbaar, ruig, rauw of gewoon mooi. Allemaal ingrediënten voor een mooi liedje. Welke artiest, band, dj of act heeft dit jaar de juiste combinatie te pakken gekregen en wint de Haagse Song Van het Jaar 2016? Den Haag FM en 3voor12 Den Haag gaan de komende maand op zoek. Om warm te draaien vragen wij een aantal kanshebbers en bekenden uit de Haagse muziekscene naar hun favo’s. Vandaag trappen we af met Tess van der Zwet, Marco Bijsterbosch, Bella Hay en Bernd Gansebev!

Tess van der Zwet

In oktober bracht Belle of Louisville de nieuwe EP Lowdown uit. Met deze EP slaan ze een zwaardere weg in en raakten ze volgens eigen zeggen  de 'lieve' sound kwijt. Dit alles heeft de nodige gevolgen; Lowdown bereikt de shortlist van de Haagse song van het jaar 2016! De muziek van zangeres Tess van der Zwet is dus favoriet, maar wie zijn Tess háár favorieten?  

Wat is de beste Haagse song van 2016? En waarom?

"Ik heb een persoonlijke voorkeur en dat is Don't Go van Jon Tarifa. Jon schreef het voor Barack Obama en samen met de video ging het nummer keihard viral, ook internationaal. Dat vind ik op zich al heel erg tof, maar ik moet zeggen dat ik van de tekst en video ook wel een flinke brok in mijn keel kreeg. Het is niet een nummer dat ik zelf dagelijks zou luisteren, dan zou ik eerder gaan voor Aapnootmies, Small Time Crooks of Smetvis, maar Jon Tarifa heeft hiermee wel iets moois neergezet."

En wereldwijd?

"Dat zou eigenlijk iets moeten zijn van Cohen, maar tóch kies ik voor Sturgill Simpson. We mochten vorig jaar voor hem openen in Paradiso en ik kende heel die man niet. Schijnt zijn muziek dus echt een partij fantastisch te zijn! Op zijn nieuwste plaat A Sailor's Guide to Earth staat niet alleen een prachtige cover van Nirvana's In Bloom, maar ook de opener Welcome to Earth (Pollywog) en dát vind ik het beste nummer van 2016 wereldwijd."

Wie is de beste Haagse nieuwkomer? En waarom?

"The Stangs! Lekker bandje, fijne muziek. Ze touren mee met The Kik vanaf januari. Ik had wel even behoefte aan psychedelische sixtiesliedjes die wegluisteren als popmuziek."

Je grootste muzikale ontdekking van het jaar?

"Dat zijn er nogal wat. De eerste namen waar ik op kan komen zijn Joep Beving, Rodrigo Amarante, John Moreland en de Franse Tim Dup
Mitch (zang en gitaar Belle of Louisville) noemt Lukas Nelson & Promise of the Real, Bahamas en The Dawn Brothers."

Wat is je meest indrukwekkende muzikale moment van het jaar en waarom?

"Onze eerste show met band op het Rotterdamse festival Once Upon A Time In The West. Niet alleen was de sfeer er fantastisch, ook de show ging heel lekker. Alles viel op zijn plaats. Ook was de EP release in de Zwarte Ruiter een hoogtepuntje. Het blijft te gek om ergens hard aan te werken en het vervolgens in vervulling te zien gaan. De reacties op de EP waren fantastisch."

Wat kunnen we van Belle of Louisville verwachten in 2017?

"Veel te gekke gigs en minstens drie nieuwe Lowdowns!"

Wat hoop je dat 2017 brengt voor de Haagse muziekscene?

"Veel bands die de Haagse grens overgaan en nationaal of internationaal gaan opereren, uitbouw van geweldige festivals als Sniester en succes voor We Are Public... en dat wij daar als artiesten dan weer de vruchten van mogen plukken! En meer rock 'n roll!"

Marco Bijsterbosch

Naast de kanshebbers komen ook bekenden binnen de scene met hun topper voor de Haagse song van het jaar. Met talloze activiteiten op de Grote Markt en het organiseren van het meerdaagse Sniester festival mag Marco Bijsterbosch natuurlijk niet ontbreken. Hij doet, net zoals vorig jaar, zijn zegje voor ons.

Wat is de beste Haagse song van 2016? En waarom?

"Soul Sister Dance Revolution met Sun Makes The Shade. Wat een nummer! Zit alles in. Rockt als een tiet, is zwaar en toch melodieus. Nummer geeft je energie."

En wereldwijd?

"Kan ik geen antwoord opgeven. Er is teveel uitgekomen wat ik goed vind."

Wie is de beste Haagse nieuwkomer? En waarom?

"Dr. Meraki is me het afgelopen jaar echt opgevallen. Van een redelijke gig op Winterfest in het begin van het jaar naar een hele dikke show op de Haagse Popweek en het Bad Ass Jazz Fest. Die gasten zijn in een jaar tijd enorm gegroeid."

Je grootste muzikale ontdekking van het jaar?

"The Marcus King Band. Stonden op Crossing Border in de Zwarte Ruiter. Waanzinnige band. Kruising tussen Frank Zappa en Janis Joplin met een vleugje Southern Rock, Funk, Soul en Jazz. Virtuoos, echt niet normaal."

Wat is je meest indrukwekkende muzikale moment van het jaar en waarom?

"Optreden van de band Heck (UK) in de kelder van de MOLOTOV (Hamburg). Heck is een John Coffey-achtige band maar dan misschien zelfs nog wel iets harder. In de kelder past een mannetje of 40. Optreden was een enorme explosie van energie. Ieder bandlid ging er voor de volle 200% voor. Tijdens dat optreden heb ik microfoons moeten oprapen, gitaren moeten vasthouden en zangers uit het plafond moeten trekken. Ik heb ze meteen geboekt voor Sniester 2017, komt dat zien!"

Wat kunnen we verwachten op de Grote Markt/Sniester in 2017?

"Natuurlijk onze klassiekertjes zoals St.Patricksday Festival en de Big Texas BBQ. Maar we gaan ook een extra stap maken met bijvoorbeeld The Hague Rainbow Festival, dit roze feest heeft veel potentie.  Sniester 2017 wordt weer gaver, beter en groter dan voorgaande jaren. Voor de komende editie komen er maar liefst 3 nieuwe locaties bij en gaan we zo’n 80 bandjes/acts wegzetten. Sniester moet wat mij betreft langzaam de hele binnenstad gaan overnemen. Ondertussen zijn er alweer een hele hoop toffe namen geboekt, binnenkort gaan we daarmee naar buiten."

Wat hoop je dat 2017 brengt voor de Haagse muziekscene?

"Nieuwe Bandjes. Kom maar door!"

Bella Hay

Bella Hay had een bewogen jaar, waarin ze naast op het podium ook veel op televisie te zien was (en heus mode-icoon aan het worden is). Met Tears & Marble gaat het ook de goede kant op, na een optreden op Crossing Border en een te gekke nieuwe videoclip bij het nummer Outsiders (wat in de shortlist voor Song van het Jaar staat). Maurizio Pina verving Cris Kuhlen bij de band. Een bewogen jaar dus, we zijn beniewd wat 2017 gaat brengen. 

Wat is de beste Haagse song van 2016? En waarom?

"Son Mieux , met Ride. Knap hoe Camiel zijn eigen sound heeft gevonden en hier zijn aanstekelijke songs in verpakt."

En wereldwijd?

"Car Seat Headrest met Drunk Drivers/Killer Whales. Voor fans van The National. Ik werd hierop gewezen door mijn kleine zusje, echt een oorwurm deze track. Een favoriet als het gaat om dronken in de tourbus naar huis met zn allen meegillen." 

Wie is de beste Haagse nieuwkomer? En waarom?

"FARA, omdat ze hier nog vrij onbekend zijn maar wel al op tour gaan door China."

Je grootste muzikale ontdekking van het jaar?

"Noura Mint Seymali, gezien op Crossing Border in het Paard. Afrikaanse prinses met stampende beats, heel vet."

Wat is je meest indrukwekkende muzikale moment van het jaar en waarom?

"Xiu Xiu op Rewire in de Grote Kerk. Ze speelden de soundtrack van Twin Peaks. Ik heb de hele set vooraan op de grond met mijn mond open gekeken, wat was dat mooi."

Wat kunnen we van Tears & Marble verwachten in 2017?

"Wij zitten nu in een cocon ergens in Den Haag stiekem te broeden op ons vervolgverhaal. Er gaat een hoop veranderen, en meer ga ik niet verklappen."

Wat hoop je dat 2017 brengt voor de Haagse muziekscene?

"Meer pop-podia in de binnenstad en een comeback van Taymir!"

Bernd Gansebev

"Ja, Bernd Gansebev ja. Bij sommigen zullen niet meteen alle allarmbellen gaan rinkelen. Dus daarom maar zo: de frontman van De Kraaien! Samen met zijn wederhelft Prins Clit In Paanham en Jack Parow werd aan het begin van dit jaar 'Kattenkwaad' op wereld gezet en die deed het zo goed dat onze Haagse vrienden van De Kraaien tot de kanshebbers behoren. Ja, Haagser krijg je de artiesten niet dus het wordt tijd om Bernd eens even aan de tand te voelen!"

Wat is de beste Haagse song van 2016? En waarom?

"Moeilijk te zeggen want er is veel uitgekomen maar uiteindelijk is natuurlijk je eigen werk het best want daar ben je trots op. Als je iets uitbrengt dan is het iets wat je op dat moment voelt en wil brengen en niets anders dus ja DE KRAAIEN feat. Jack Parow met "Kattenkwaad"."

En wereldwijd?

"Die nieuwe van Bruno Mars knipoogt naar ons album "GOUD" van dit jaar dus dat is wel grappig alhoewel het totaal geen raakvlak heeft met de muziek waar we nu mee bezig zijn. Zet je schrap! Het gaat los volgend seizoen!"

Wie is de beste Haagse nieuwkomer? En waarom?

"De Rage Against the Machine tribute band en Machine Makes Man zijn zeker aan! Het is gewoon vlammen geblazen."

Je grootste muzikale ontdekking van het jaar?

"De vintage Linn Drum Computer heeft ons echt een nieuwe kijk gegeven op het produceren van nieuwe nummers dus dat is absoluut een topvondst."

Wat is je meest indrukwekkende muzikale moment van het jaar en waarom?

"Onze eerste clubtour ever waar mensen puur en alleen voor ons kwamen was een openbaring! De intensiteit was maximaal en dat was voelbaar. Daarnaast hebben we nu een volledige liveband en dat maakt alles moddertje vet. Volgend jaar gaat dat nog meer uit betalen let maar op!"

Wat kunnen we van De Kraaien verwachten in 2017?

"Een nieuwe plaat! Een nieuwe sound! Een nieuwe tour! Een jaar die in de boeken zal gaan als legendarisch!"

Wat hoop je dat 2017 brengt voor de Haagse muziekscene?

"Hoge scores, vette songs en onvergetelijke optredens."

De Haagse song van het jaar award zal op woensdag 28 november uitgereikt worden in het Paard van Troje. Vanaf 20:00 uur wordt er afgeteld in een live-radioshow van Den Haag. Bij het uitbrengen van je stem ontvang je een gratis toegangsbewijs, stemmen dus!