Kraaien zorgen voor trillende vloeren in het Paard

Eerste eigen clubshow groot feest

Tekst: Marco Vlot | Foto's: Jan Rijk ,

In Den Haag loopt De Kraaien al een flinke tijd mee. Een paar jaar geleden leerde de rest van het land het gesnavelde gezelschap ook kennen dankzij de hit 'Ik vind je lekker'. Nu is het 2016 en heeft De Kraaien eindelijk zijn eerste volledige plaat gemaakt. Daarmee gaat de band ook nog eens het hele land door met zijn eerste eigen clubtour. Natuurlijk werd deze afgetrapt in het Paard van Troje. Oude en toekomstige krakers passeerden de revue, en het publiek stond in het uitverkochte Paard geen moment stil.

Om het publiek op te warmen heeft De Kraaien maar liefst twee voorprogramma's meegenomen: MAASK en De Likt. 

MAASK is de eenmansformatie van Joost Maaskant. Deze beatboxer uit Leeuwarden is een goochelaar met geluiden en muziekstijlen.   

Frontman Jordy Dijkshoorn van het Rotterdamse De Likt ziet er niet uit als een typische rapper, als je daar al over kan spreken. Zo eindigt hij het optreden in iets te strakke, glimmende shorts. Ondanks zijn markante verschijning spuwt hij zijn teksten vol overgave het publiek in. Terwijl zijn bandgenoten ontspannen de funky beats produceren knalt Dijkshoorn vol energie over het podium en door de zaal. Zo zorgen nummers als 'Finidi George' en single 'Ja dat bedoel ik' al voor een bescheiden feestje.

Vanaf het moment dat Prins Clit in Paanham en Bernd Gansebev vragen "of 'ie lekker hard staat" gaat het Paard volledig los. Er wordt weinig tijd besteed aan ouwehoeren, maar des te meer aan het oudere Kraaien-werk. 'Leggende gelden', 'Kroket' en natuurlijk 'Klopper Jan Klop (ekstertje)', komen allemaal voorbij. Op het podium is het ondertussen een gezellige wirwar van kraaien die het publiek nog verder opzwepen - alsof dat nodig is. Ook de drummer en gitarist dragen bij aan de feestvreugde en geven de nummers net dat stukje extra power. Maar we zijn hier natuurlijk ook om nieuw werk te horen. Hierin lijken de Kraaien het wat rustiger aan te doen. We horen zelfs nieuwe muzikale invloeden, zoals reggae. Hierbij wordt bijvoorbeeld 'Rat in mi kitchen' van UB40 geciteerd. En horen we verderop zelfs nog een stukje reggaeton?

Voor single 'Kattenkwaad' heeft De Kraaien Jack Parow uit Zuid Afrika laten overvliegen. Natuurlijk met een enorme pet op zijn hoofd. Tijdens 'Ik vind je lekker' komt hij nog even terug om een stukje te rappen. Een leuke toevoeging waar iets meer mee gedaan had kunnen worden. Waarom stond Parow niet meer op het podium? Het is natuurlijk het feestje van de Kraaien, maar hoe vaak heb je Jack Parow backstage zitten?

Afsluiter en titeltrack van het nieuwe album 'Goud' maakt het feest af. De springende menigte voor het podium gaat nog een keer los, en het Paard schudt nog een keer op zijn grondvesten. Eigenlijk is het altijd feest met De Kraaien, zo ook vanavond. Nu maar hopen dat de rest van de clubtour net zo succesvol wordt.