Sunday Jam in Rootz

De nieuwe Haagse improvisatie hemel?

Tekst: Megan Lloyd | Foto's: Piet Gispen ,

Misschien wel één van de best bewaarde geheimen van Den Haag: de Sunday Jam in de Rootz. Elke zondagnacht een ander thema, elke zondagnacht even gezellig. Wij spraken met directeur en programmeur van de Rootz Patrick van Aller en twee van de sessieleiders Guus van der Steen (o.a Kern Koppen) en Roy-Victor Seriese (o.a Piñata).

“We zijn begonnen met 4 sessieleiders, maar tegenwoordig kunnen we 7 avonden vullen. Elke week is er een ander genre aan de beurt. Van Rhythm & Blues met Koen Herfst tot pop/ rock met Tobias Wolring en Camiel Meiresonne” legt Patrick van Aller uit.

“Het idee ontstond door de jamsessies in de Pater. Die waren fantastisch, maar stopte de Pater ermee. Ik verlangde naar die avonden! twee en een half jaar geleden zijn we begonnen met onze eigen jamsessie. In het begin was het een beetje aftasten, maar langzaam maar zeker begon het meer vorm te krijgen. Jazz gitarist Stef van Es is de geestelijk vader van de Sunday Jam. We zijn al jaren vrienden. De sessies van Guus en Stef zijn echt een begrip geworden.”

Guus van der Steen kan zich het begin nog goed herinneren. “Patrick van Aller heeft mij benaderd, nog voordat de sessies het nachtlicht hadden gezien. Hij vroeg of ik er oor naar had om maandelijks een jamsessie te leiden om live muziek in het nachtleven van Den Haag te reanimeren. Ik gaf hem meteen het ja-woord.”

De band tussen Guus en de Rootz is sterk. “Ik kan alleen spreken voor mijzelf. Ik ben sowieso gek op de Rootz. Ik herken mijzelf wel in de chaos van de veredelde kroeg. Correctie, club (anders wordt Patrick boos). Daarnaast vind ik jammen, complete improvisatie het leukste wat er is als muzikant. Vooral wanneer ik met Stef van Es op het podium sta, die ik vanaf tel één heb benaderd om samen met mij invulling aan de sessies te geven.”

De jamsessies beginnen rond 23.00 uur  op de zondagavond. Maar waarom? Patrick geeft hier een logische verklaring voor, “Woensdag tot zaterdag was al vol. Op zondag hangt er gewoon een relaxte sfeer. De horeca sluit dan de week af. Het publiek is daardoor ook erg divers. Van horeca personeel tot studenten, kunstenaars en uiteraard muzikanten. Een perfecte samenhang van mensen. Dan zie je pas echt hoe divers de Haagse binnenstad is!”

Ook gitarist Roy-Victor Seriese (Piiñata) vindt de zondagavond een fijn moment. “Het is gewoon fijn dat er een plek is in Den Haag waar je op zondag (voor muzikanten toch vaak de vrije dag) lekker kan jammen. Ik zie het als een uitlaatklep. Als ik een heel weekend gespeeld heb is het heerlijk om dan zondag vanuit je bed de Rootz in te rollen en een feestje te bouwen met de muzikanten en het publiek zonder dat iemand van te voren weet wat er gaat gebeuren.

Het is een jam, dus iedereen kan mee doen. Niet iedereen zal natuurlijk even goed zijn. Hoe ga je daar mee om? Guus: “Als er een gekke koekenbakker op het podium komt lopen, dan kap ik 'm subtiel af na één nummer. Maar over het algemeen staat mijn basisbezetting vast per jamsessie (drums, bas, gitaar), zodat ik genoeg kan waken over de kwaliteit van de avond. Roy-Victor weet daar ook goed mee om te gaan, “Dat is een risico, je wilt toch voor jezelf en het publiek een leuke avond neerzetten, maar ik vind ook dat iedereen een kans moet krijgen. En als het toch niet zo goed uitpakt dan doen we na één nummer gewoon een wisseltje, dat is dan wel weer van het fijn sessie-leider zijn, haha.”

Chris Pedis @ Sunday Jam Rootz

Chris Pedis @ Sunday Jam Rootz

Maar het levert ook bijzondere momenten op. Roy-Victor: “Er was een sessie waar Fantine Tho meedeed en we waren in een spacende Hendrix-jam beland en ‘t ging maar door. Op een gegeven moment dacht ik dat het wel een mooi moment was om te eindigen, maar Fantine bleef doorgaan. Dan ga je als band ook mee, maar ik dacht dat het publiek wellicht verveeld zou zijn. Uiteindelijk gingen we nog even door en waar ik bang was dat het stil zou vallen maar na het eind ging het publiek helemaal los en zaten zij blijkbaar net zo in de trance als waar wij tijdens het spelen in zaten. Dat maakt sommige avonden magisch.”

“Iedereen mag meedoen. Neem je gitaar mee of leen die ter plekke. Kan je rappen of zingen? Ga je gang! Er is een drumstel, een keyboard, het podium is voor en van iedereen. Het is voor en door muzikanten gemaakt” aldus van Aller.

1e zondag       Ska & Reggea o.l.v. Piñata
2e zondag       Funk & Soul o.l.v. Rayn Bechoe
3e zondag       Crossover o.l.v. Guus v.d. Steen & Stef van Es
4e zondag       Rock, Blues & Punk o.l.v. Remko Visker
5e zondag       Pop & R&B o.l.v. Jon Tarifa & Mike B Drums 
6e zondag       Blues, Pop & Rock o.l.v. Tobias Wolring & Camiel Meiresonne
7e zondag       Blues & Rhythm o.l.v. Koen Herfst

Bekijk de Facook pagina van Rootz om te zien wie er deze zondag aan de beurt zijn.