Xavier Rudd met dampende show in het Paard van Troje.

Australiër sluit winter af, en verwelkomt de zomer

Tekst: Megan Lloyd | Foto's: Roland Wichser ,

Het had geen betere afsluiter kunnen zijn voor de eerste zomerdag van het jaar. Meneer is activist, veganist maar bovenal muzikant: Xavier Rudd. Hij bespeelt meer dan vijftien verschillende instrumenten en weet een onuitwisbare indruk te maken met zijn inspirerende quotes tussen de liederen door. Een mix van reggae en folk waar de harten van de bezoekers sneller van gaan kloppen. ‘’s Werelds meest sexy vegetariër’ staat vanavond in het Paard van Troje, maar gelukkig is het vooral de muziek waar men vanavond op valt.

Bobby Alu mag de avond openen. Net als hoofd act Xavier Rudd bespeelt deze man meerdere instrumenten. In de band van Rudd speelt Alu de drums, als support act is het de ukelele die het Paard van Troje mag opwarmen. Dat lukt aardig, en het helpt natuurlijk dat de twee acts nagenoeg hetzelfde genre bespelen.

Rudd betreedt het podium – gekleed in alleen een tuinbroek - en het publiek omarmt de zanger waarvoor het is gekomen. Met ‘Fortune Teller’ en ‘Come Let Go’ is het publiek lekker opgewarmd en kan er vervolgens luidkeels meegezongen worden met een reggaeversie van de Beatles hit ‘Come Together'.

Bij tijden lijkt de show meer op een jamsessie, de set is goed in elkaar gezet. Drummer Bobby – die wij nog kennen van het voorprogramma – zorgt voor een aantal dampende drumsolo’s. Met Aboriginal invloeden in het decor en speeches als ‘Everything is dedicated to love’ en ‘We come with peace, we come with love in our hearts’ weet hij het publiek mee te trekken. Het komt af en toe een beetje zweverig over, maar niet op een storende manier. Een mix tussen Jason Mraz en Bob Marley met een Aboriginal tintje.

Vorig jaar heeft Rudd een album opgenomen met de ‘United Nations band’. Een samengestelde formatie met muzikanten uit alle hoeken van de wereld, van Soedan tot Duitsland tot Papa New Guinea. De nummers die hier uit voorgebracht zijn hebben ook een duidelijk andere –meer werelds - karakter in vergelijking met zijn andere werk. Vooral bij nummers als ‘Flag’ en ‘Breeze’ is dit duidelijk merkbaar en prettig om naar te luisteren.

De Australiër staat bekend om de diverse muziekinstrumenten welke hij allemaal gebruikt tijdens zijn set. Vooral de indrukwekkende en luide didgeridoo spreekt tot de verbeelding. Hoogtepuntje is uiteraard ‘Follow the Sun’, onder het grote publiek vooral bekend geworden door een grote vakantieaanbieder. Klein gezongen door Xavier, maar luidkeels meegezongen door de bezoekers. We kunnen wel zeggen dat het een klamme, maar grootste avond was. Er werd heel veel gedanst, er werd gezongen en de heupen werden gewiegd. Een fijne eerste zomeravond.