Sef schudt Paard van Troje wakker Sef schudt Paard van Troje wakker

En dat allemaal in kleur

, Tekst: Rick Kappetein | Foto's: Reinout Bos

Sef schudt Paard van Troje wakker

En dat allemaal in kleur

Tekst: Rick Kappetein | Foto's: Reinout Bos ,

Hiphop is booming. Dansbare hiphop waar zelfs zo nu en dan een melodie in te vinden is, al helemaal. Het is dan ook niet gek dat deze acts steeds vaker geboekt worden. Vrijdag 22 april 2016 was het aan rapper Sef om een heerlijke dansavond te verzorgen in de kleine zaal van het Paard van Troje.

Yung Nnelg opent vanavond. De beats zijn goed te noemen en brengen de zaal in de stemming. De rapper rapt kalm en rustig wat zijn verstaanbaarheid ten goede komt. De teksten hebben echter niet veel inhoud. Bij zijn bescheiden internethit “Chamos”  (ruim 200.000 views) komt er wat beweging in het publiek. Na het optreden blijven de aanwezigen zitten met een vraag: waarom stond er een lange kerel naast de dj booth het gehele optreden wiet te kruimelen?

Door wat technische problemen start Sef iets later dan gepland. Gelukkig is dj Fast Fader present om te vermaken met wat mooie hiphop-platen. Als de goedlachse Sef het podium betreedt, is iedereen het korte ongemak zo vergeten. De eerste helft van het optreden bestaat voornamelijk uit tracks van het meest recente album “In Kleur”. De nummers worden goed ontvangen, er wordt vrolijk op los gedanst. Sef zelf is wat meer aan zijn plek verbonden omdat hij alle beats en muziek van de show zelf regelt.

Het geheel komt soms wat rommelig over maar is erg spontaan. Doordat Sef alles zelf doet, kan hij namelijk goed inspelen op het publiek met zijn praatjes en de muziek. Zo begint het publiek bij een van de beats spontaan afwisselend “hey, ho!” te roepen. De rapper vraagt het publiek hier mee door te gaan. Hij probeert daarna in hetzelfde ritme de volgende beat te starten. Het zorgt voor veel lachende gezichten.
 
Sef geeft toe niet vies te zijn van leentjebuur spelen en dat is te horen. Hij doet dit goed. Hij mixt Kate Bush’ 'Cloudbusting' op beats en laat dit overgaan in zijn eigen track 'Lichaam is een club' waar de sample prominent in aanwezig blijft. Regelmatig doet Sef (terechte) shout-outs naar de heren die hem van beats voorzien. FS Green, SirOJ en Flexican hebben puik werk afgeleverd.

Het decor bestaat uit grote strepen licht die reageren op het geluid. Dit ziet er goed uit, het maakt de show visueel aantrekkelijk. Op de helft van het optreden starten een paar nummers met de onvermijdelijke autotune die Sef op cd vaak gebruikt. Het past bij de muziek en er is geen sprake van overdaad, dus het stoort niet. Toch komt de rapper het best tot zijn recht wanneer hij ‘ouderwets’ hard rapt. Nummers als 'Wakker' en vooral 'Champion lova' kunnen rekenen op heel wat ja-knikkers in het publiek.
 
Opvallend is dat Sef een zeer gemengd publiek aantrekt. Zo zijn er oudere zussen met hun broertjes mee, loopt het reguliere hiphop-publiek rond maar zijn er ook een hoop mensen van voorbij de dertig en zelfs nog wat ouder. Niet iets wat normaal gesproken snel op hiphop afkomt.

Tijdens de door hem zelf aangekondigde toegift doet de rapper zijn hit 'Toch houdt ze van mij'. Hier wordt duidelijk waarom Sef zo’n gemengd publiek heeft. De ex-3FM megahit wordt door alle aanwezigen luidkeels meegezongen. Het is een mooie afsluiter van een geslaagde dansavond.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag