Knuffeltroubadour Lucky Fonz III verovert harten in ’t Paard

Een ontwapenend, knullig en absurd kijkje in zijn realiteit

Tekst: Ramon Keyzer | Foto's: Reinout Bos ,

Neerlands grootste knuffeltroubadour Lucky Fonz III bracht eerder dit jaar zijn tweede Nederlandstalig plaat uit op het hiphoplabel Top Notch. Een plaat vol vreemde en absurde liedjes met zeer grappige teksten over zeilmeisjes, sporters, Linde (met een e), een muis, seks en leugens. Maar vooral met Lucky. Met die plaat onder zijn arm speelde hij op 7 april in ’t Paard van Troje. Het Haagse Vuigtuig mocht in kleine bezetting, als duo, het voorprogramma verzorgen. 3VOOR12 Den Haag was daar uiteraard bij.

Otto Wichers, beter bekend als Lucky Fonz III timmert al lange tijd aan de weg als singer-songwriter. Na drie Engelstalige albums en het winnen van de Grote Prijs van Nederland bracht hij in 2010 heel verrassend een Nederlandstalig album uit. Geen hiphop maar ontwapenende liedjes met op het eerste gehoor vrij simpele bijna kinderlijke teksten, maar o zo doeltreffend. Eindelijk hits en wat meer aandacht met ‘Jongens’ en ‘Ik Heb Een Meisje’. Aandacht die al weer wat was weggevloeid na zijn optreden als ‘huisband’ van De Wereld Draait Door’ in 2009. Na toch weer een Engelstalig album in 2013 kwam twee maanden geleden album nummer zes uit. Na eerdere optredens op onder andere Noorderslag en Lowlands staat Otto dit jaar op Pinkpop. Maar eerst vanavond in ’t Paard van Troje.

Lucky Fonz III kondigt vanavond zelf zijn voorprogramma aan; Het Haagse Vuigtuig. Niet zo vuig als de naam doet vermoeden en al helemaal geen tuig. Maar wel (h)eerlijk Haags en rauw. Normaal met vijf maar vanavond doen zanger Marlon van Cappelle en gitarist Bart Lybeer het samen. En dat werkt perfect. Ingetogen pure liedjes met alleen de rauwe rasperige André Manuel-achtige stem van Marlon en het dienende gitaarspel en tweede stem van Bart. Teksten met veel woordgrapjes en slim verhaspelde spreekwoorden en gezegden. Het geluid van dit duo roept een sfeer op van een donker rokerig café waar je sippend aan een goede whisky geniet van de muziek. Het zijn levensliederen over de liefde, de hemel, de nacht en de pubertijd die vanuit het hart worden gespeeld.

En met Lucky Fonz III is het meteen lachen. “Ik vond dat meezingen bij Vuigtuig net erg leuk dus begin ik ook met een meezinger. Alleen is er maar één woord dat je kan meezingen en dat komt maar één keer voor”. Al van mijlenver hoor je welk woord dat moet zijn en het voltallige publiek zingt inderdaad één keer mee uit volle borst; ‘Den Haag!’. De sfeer is gezet en de zaal is inmiddels ook volgelopen. Massaal hangen we aan zijn lippen. En steeds komt Otto weer met een originele verrassende en altijd grappige anekdote om de hoek. Het is prachtig te zien hoe hij wegkomt met zinnen die eigenlijk niet helemaal lekker lopen of net niet uitkomen. Met zijn charme en innemendheid komt hij ermee weg als geen ander.

Veel nummers worden aangekondigd met een verhaaltje waarover het nummer gaat. “Maar wil je meer uitleg, vooral vragen”, aldus Lucky. En dat gebeurt dan ook. Tussendoor is het dan ook ineens weer; “zijn er nog vragen?”. “Kun je een Engelstalig nummer spelen?”. Hij was van plan dat deze tour niet te doen, maar ach… Het wordt ‘All My Days’ “voor mensen die niet van meezingen houden, dit nummer kun je meefluiten, Engelstalig meefluiten”.

De liedjes gaan over de liefde, zoals in ‘Ik heb een meisje’ en ‘Linde met E’ waarin hij over zijn vriendin zingt en daar vooral zo blij mee is. Over de vele plaatsen waar je seks kan hebben in ‘Seks is leuk’ die hij vervolgens in razend tempo opsomt. Maar ook diepere grotere onderwerpen zoals in het nummer ‘Leugens’ geschreven tussen Charlie Hebdo en Bataclan. Waarin hij zijn woede bezingt over de maatschappij en zelfmoordterroristen met de aangrijpende tekst “wat heb ik er aan als ik opgeblazen word”. Maar ook over zijn verbazing over sporters die zich inzetten voor de beurt waar ze vandaan komen in ‘Sporters’.

In ruim anderhalf uur zingt Lucky Fonz III een groot deel van zijn Nederlandstalige repertoire en zorgt met zijn teksten, zowel in zijn liedjes als tussendoor, voor een bijna continue glimlach op ieders gezicht. Een innemend, super grappig maar ook erg goed optreden van Nederlands grootste knuffeltroubadour.