Blog: Music City The Hague op The Great Escape 2015 (deel 1) Blog: Music City The Hague op The Great Escape 2015 (deel 1)

De officiƫle Music City The Hague showcase

, Remco van der Ham

Blog: Music City The Hague op The Great Escape 2015 (deel 1)

De officiƫle Music City The Hague showcase

Remco van der Ham ,

Daar gaan we weer. Het voelt bijna als gewoonste zaak van de wereld, met een aantal acts jezelf als muzikale stad promoten op een internationaal showcase festival. Al is het dat natuurlijk helemaal niet. Den Haag is een van de weinige steden die zichzelf op deze manier profileren op festivals als Reeperbahn, The Great Escape en voorheen South By Southwest. Voor het derde achtereenvolgende jaar wordt The Great Escape in het Engelse Brighton aangedaan. 3voor12 Den Haag is er bij.

Net als voorgaande jaren gaan de meeste muzikanten op eigen gelegenheid naar het festival. Ernst van den berg (Gemeente Den Haag), Leon te Pas (AT), Arwin Touw (AT) en Justin Verkijk (Den Haag FM) vliegen ’s ochtends al naar Engeland, ’s middags gevolgd door Gideon Rozendaal (HPC), fotograaf Marcel Kollen, Tears & Marble en 3voor12 Den Haag. Kollen is mee naar Brighton vanwege het boek OFF Den Haag over de Haagse muziekscene, waarin hij onder andere Tears & Marble volgt. Hij maakte eerder ook het boek OFF Rotterdam. Het vliegtuig heeft wat vertraging, maar uiteindelijk komt de groep veilig en wel aan op London Gatwick.

In het vliegtuig lopen we ook Michel Behre van Crossing Border tegen het lijf. Gezamenlijk nemen we een taxibus naar Brighton, zet iedereen zijn spullen af in het hotel en verzamelen we weer bij The Black Lion voor de traditionele openingsborrel. Bij The Black Lion verzamelen ook The Indien, Playground Zer0, PollyAnna en de crew van Rockstone zich. Er wordt gezellig gedronken, gekletst en in sommige gevallen aan elkaar geïntroduceerd. Bijna iedereen lijkt elkaar hier al te kennen namelijk. Niet in de laatste plaats door eerdere showcase festivals. Na de borrel is het tijd voor een hapje eten, inmiddels traditioneel bij Jamie’s Italian. Ook traditie is de speech van Ernst van den Berg en zijn afsluitende woorden “geniet, geniet, geniet”. Want naast het volop promoten van Music City The Hague en het in de kijker spelen vaan de acts zelf, is het vooral belangrijk dat iedereen geniet van deze mooie kans om in het buitenland te spelen. Na het eten blijken de meesten moe van de reis en met de showcase morgen al voor de boeg, besluit men al vroeg naar bed te gaan.

Vandaag, donderdag 14 mei, is het zover. De officiële Music City The Hague showcase in het Queens Hotel. Van 12.30 tot 16.00 uur treden achtereenvolgens PollyAnna, The Indien, Tears & Marble en Playground Zer0 op. PollyAnna staat vandaag met een gloednieuwe band op het podium. Het is de eerste keer zelfs. Hoewel het nog wel wat onwennig aanvoelt, weten de doorgewinterde muzikanten zich er goed doorheen te slaan. Even lijkt een niet-functionerende gitaar roet in het eten te gooien, maar Casper van The Indien redt de dag door zijn gitaar uit te lenen. Bij The Indien staat de zaal al goed vol. Er zijn veel geïnteresseerden op de band afgekomen, waaronder verschillende boekers. Het viertal speelt een strakke set met single ‘Done’ als uitschieter die ook bij het publiek voor de beste reacties zorgt.

Ook bij Tears & Marble staat de kelderzaal van het Queens Hotel goed vol. De donkere ruimte past goed bij de duistere synthpop van het duo. Hoewel er al veel nieuw materiaal is, besloten Cris en Bella om het wat oudere materiaal te spelen (onder andere van de EP) en dat pakt goed uit. Het optreden van Tears & Marble straalt vertrouwen uit en heeft zeker wat nieuwe zieltjes gewonnen vandaag. Wie zeker zieltjes heeft gewonnen vandaag, is Playground Zer0. Het Queens Hotel staat bomvol en het dak gaat er af, letterlijk. Een gastoptreden van Dope D.O.D. is de kers op de taart. Vooraf leek half 4 ’s middags niet echt het ideale tijdstip voor de muziek van de drie producers, maar niets blijkt minder waar.

Na afloop zijn Robin, Jasper en Joeri van Playground Zer0 dan ook zeer tevreden met het optreden die middag. Robin: “Het was echt bizar, zeker zo overdag. Onze set heeft wel een heftige partyvibe en ’s middags is die vibe er meestal niet. Ik was ook echt verbaasd dat het hier helemaal kapot ging. Dit hadden we wel gehoopt, maar niet verwacht.” Jasper: “We vinden wel dat het eigenlijk niet uit zou moeten maken hoe laat je speelt, het moet gewoon altijd aan zijn. Dat is nu in ieder geval goed gelukt, gezien de reacties.” Vorig jaar stond Playground Zer0 ook op Reeperbahn, toen nog met een andere live setup. Robin: “Onze show is nu een stuk sterker en het is duidelijker wat we aan het doen zijn op het podium. Mensen zagen ons als dj’s, terwijl we bijna alles live doen. We hebben daarom de hele set omgegooid. Nu heeft het weer meer een band feel.” Ook is Playground Zer0 nu wat beter voorbereid dan tijdens Reeperbahn. “En we hebben inmiddels wat meer materiaal beschikbaar om mensen mee te interesseren, zoals live video’s. Reeperbahn was voor ons nog echt aan het begin.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag