De wondere wereld van fotograaf Anton Corbijn

Tentoonstelling in Fotomuseum Den Haag geopend

Roland Wichser ,

Anton Corbijn, zoon van een dominee en geboren (1955) in Strijen, viert dit jaar zijn zestigste verjaardag. Zondag opende de dubbeltentoonstelling Hollands Deep en 1-2-3-4 in het Gemeentemuseum en Fotomuseum in Den Haag. Dikke rijen met belangstellenden stonden er voor de musea om de tentoonstelling te bezoeken. 3voor12 Den Haag was bij de perspresentatie.

Met twee tentoonstellingen op de twee locaties brengen de musea een eerbetoon aan een van ’s werelds beroemdste portretfotografen. Hollands Deep laat zien hoe Corbijn zich in de afgelopen veertig jaar ontwikkelde van muziekliefhebber tot succesvol fotograaf. In de tentoonstelling 1-2-3-4  zijn foto’s van bands en muzikanten te zien waar Corbijn al lange tijd mee werkt en waarbij de relatie tussen de fotograaf Corbijn en de muziekscene het middelpunt vormt.
 
Toen hij rond 1972 zijn eerste foto maakte van een artiest, wist hij wat hij wilde doen. Bands en artiesten fotograferen. Mensen die leefden voor maar één ding, muziek maken. Dat wilde hij vastleggen. Hij wilde een onderdeel zijn van de muziekscene. De artiesten met hun instrumenten en hij met zijn camera. Het wakkerde ook zijn liefde voor de fotografie aan. Hij kon toen nog niet weten dat hij een topfotograaf zou worden. Anton Corbijn heeft sinds 1972 roem geoogst met zijn contrastrijke zwart-wit foto's van grootheden als Rolling Stones, Iggy Pop, David Bowie, Depeche Mode en natuurlijk U2. Hij was één van de eerste die de mannen van U2 op zeer jonge leeftijd fotografeerde. Corbijn werd dan ook vaak beschreven als vijfde bandlid van U2.
 
De foto’s van Corbijn, met het hoge contrast en bijzondere licht als handelsmerk, pakken je beet en weten je aandacht goed vast te houden. Net als zijn bijzondere composities en creatieve manier van fotograferen. De tentoonstelling is zeer uitgebreid en er hangt een enorm oeuvre aan de muren van de musea. Zeer intense en pakkende foto's van Keith Richard, Mick Jagger, Nirvana en vele andere beroemdheden blijven kleven in je hoofd. Iedere keer weet Corbijn de toeschouwer te verrassen en te vangen met zijn uitzonderlijke kijk op mensen en in het bijzonder muzikanten. Veel foto’s zijn afkomstig uit zijn eigen archief en waren nog niet eerder zichtbaar voor het publiek. De tentoonstelling geeft een prachtige kijk in de wondere wereld van Anton Corbijn en hoe hij naar mensen kijkt. Een ode aan de fotograaf en zijn foto's van de muziekscene in het bijzonder.
 
De tentoonstellingen in het Gemeentemuseum en Fotomuseum Den Haag zijn tot en met 21 juni 2015 te bezichtigen