Albumrecensie: Splendid - ‘The Good Life’

Haagse surfers zoeken roots weer op

Lone ,

De eerste zonnestralen die onze buiken lieten kriebelen, hebben zich inmiddels uitgebreid tot lange, warme lentedagen. We hebben weer zin in de zomer, en wie kan ons hier nu beter naartoe begeleiden dan Haagse reggaeband Splendid? Dit moet de formatie zelf ook gedacht hebben toen ze 3 april zijn zesde album ‘The Good Life’ lanceerden.

Splendid timmert inmiddels al aardig wat jaartjes aan de weg en het zal dan ook niet gemakkelijk zijn geweest om met een verrassend nieuw album te komen. Misschien is dat de reden waarom dit album qua stijl minder doet denken aan het recentere werk: met ‘The Good Life’ gaat Splendid weer terug naar de basis. Deze plaat zal weer krachtige popmuziek met wat reggae- en hiphopinvloeden uit je speakers laten knallen. De leus is dus “back to basic” en dit komt dan ook op diverse manieren naar voren. De achtergrondzangeressen zijn verdwenen en op het album zijn wat instrumentale nummers geïntroduceerd. De muziek zelf lijkt weer meer centraal te staan.
 
De structuur is één van de sterke punten van deze plaat. Opzwepende reggaesongs worden afgewisseld met wat rustigere soul en funk. De terugkerende instrumentale thema’s maken deze muzikale collage toch tot een verrassende eenheid. Bijna ongemerkt blijf je van begin tot eind luisteren. ‘The Good Life’ heeft zeker potentie om de soundtrack van de zomer te worden. ‘NaNaNa’ en ‘Don’t mess with me’ blijven erg hangen en laten je bijna gelijk uit je stoel springen. Er is echter een keerzijde aan Splendids nieuwe, wat meer  laidback’ stijl: nummers als ‘Hometown,’ ‘Now or Never’ en ‘Longing for your love’ zullen bij de hossende mensenmassa’s op festivals waarschijnlijk minder in de smaak vallen.
 
Voor echte diepgang zal je niet bij Splendid moeten aankloppen, maar dit is dan ook niet de intentie. ‘The Good Life’ is een ode aan het goede leven en de Haagse mannen zijn er prima in geslaagd om dit tot uitdrukking te brengen. Het album staat vol toegankelijke muziek die je met een biertje in de zon lekker weg kunt luisteren.