Albumrecensie: Point Quiet - ‘Ways And Needs Of A Night Horse’

Een topper uit het americana genre

Marco Vlot ,

Al vanaf de eerste klanken van het nieuwe album van Point Quiet, ‘Ways And Needs Of A Night Horse’, ademt de donkere americana van de band de sfeer van het zuiden van de Verenigde Staten. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat de band daar vandaan komt. Niets is minder waar; Point Quiet komt uit Nederland. Oorspronkelijk noemden ze zichzelf White Sands, maar voordat hun vorige album uitkwam besloten ze dat een andere naam hun geluid beter uitdrukt. Dat vorige, titelloze, album werd in bij het uitkomen in 2010 uitermate goed ontvangen. Vijf jaar later is het tijd voor de volgende stap.

Point Quiet bestaat uit vijf leden die de verhalen over verlies, hoop en vertrouwen inkleuren met een rijk arsenaal aan percussie-, blaas- en snaarinstrumenten. Zo kan het voorkomen dat slide gitaar en accordeon met elkaar verweven worden, zoals in opener ‘Ways and needs of a night horse’, of hoor je in ‘Trembling stars’ plotseling trompetten en glockenspiel voorbij komen. Ondanks de hoeveelheid instrumenten klinkt de band open en ingetogen. Zanger Pascal Hallibert maakt het geheel af met zijn licht raspende stem die soms wordt aangevuld met de achtergrondzang van Simone Manuputty.
 
Het resultaat is een verzameling rijk gearrangeerde nummers waarbij zich na meerdere luisterbeurten nog steeds nieuwe details openbaren. Het is echter niet alleen maar melancholie wat de klok slaat. Zo gaat in ‘NY or not NY’ het tempo wat omhoog. Wat blijft zijn de vele lagen in de muziek zonder dat het vol klinkt. Afsluiter ‘Maneras Y necessidades’ zou met zijn trompetten ook door een mariachiband gespeeld kunnen zijn, maar dan met een viool.
 
Point Quiet bewijst, na de lovende recensie voor het vorige album, dat ze vier jaar later nogmaals in staat is geweest om een prachtig album af te leveren. Een topper uit het americana genre, en dat uit Nederland. ‘Ways And Needs Of A Night Horse’ is uitermate geschikt om op een donkere avond onder het genot van een glas bourbon in zijn geheel te ondergaan. Een aanrader.