EP-recensie: FilosofischeStilte - ‘Munch Palace Vol. 1’

Spacend, maar nog wel met je voetjes op de vloer

Alexandra van Straaten ,

Hij omschrijft zijn muziek als cloud bass. Zo vindt Luuk Graham het belangrijk dat zijn muziek een indruk achterlaat bij mensen. Luuk maakt elektronische beats met hiphopinvloeden onder de naam FilosofischeStilte. Zijn nieuwe EP ‘Munch Palace Vol. 1’ is een muzikale mengelmoes vol hiphop en trapelementen, maar wat voor impressie wilde de Hagenees dit keer achterlaten?

De jonge filosoof begon in 2010 met het maken van hiphopnummer, maar vond de beats toch interessanter dan de vocalen. Hier ging hij dan ook mee verder en niet zonder succes. Zijn muziek verspreidde zich langzaam maar zeker door het land en hij werd steeds bekender. De muziek van FilosofischeStilte doet zijn naam eer aan: diepzinnig, maar vooral erg ‘spacey’. In 2013 bracht hij ‘Poly’ en ‘Home Grown EP’ uit via Antilounge en Lowriders Recordings. Nu ligt zijn nieuwe EP op tafel. Munch Palace staat voor de veel te dure supermarkt die bij de beatsmith op de hoek zit. Hier kwam hij om snacks te halen voor zijn lange eenzame nachten, terwijl zijn vrienden massaal gingen feesten en drugs gebruikten. Dit vormde de inspiratie voor zijn EP.
 
De toon van ‘Munch Palace’ is in tegenstelling tot ‘Poly’ een stuk serieuzer en meer ‘down to earth’. Bij ‘Poly’ sta je meer op een wolk, zwevend door een lucht vol psychedelische bliepjes en hiphoptonen. Op deze nieuwe plaat is een verhaal ontstaan dat je meeneemt naar rokerige kamers gevuld met pakkende baslijnen en harde trapbeats die komen en gaan. De muziek is opbouwender dan op zijn vorige EP. ‘Adjust’ is een mooie opener voor de beatmaker. Diepe zeurderige tonen zorgen ervoor dat de luisteraar goed blijft luisteren naar wat er gebeurt. Toch had FilosofischeStilte wel wat spullen thuis mogen laten. Op een zeker moment lijkt het alsof 50 Cent zijn muziek overneemt. De hiphopelementen in zijn nummers geven het geheel meer kracht, zolang ze maar op de achtergrond blijven. Helaas vertroebelt het geheel op het moment dat er een rapper in voorkomt.
 
Al met al is ‘Much Palace Vol.1’ een plaat die de ontwikkeling van de filosoof goed weergeeft. Zijn muziek heeft meer inhoud gekregen. Hij heeft dan ook overduidelijk een groeispurt gehad. De ‘spacende’ elementen in zijn nummers voeren minder de boventoon, maar hij creëert gelukkig nog steeds die pakkende sfeer. FilosofischeStilte neemt ons op zijn EP mee naar zijn rokerige huisfeestjes: spacend, maar nog wel met je voetjes op de vloer.