SXNF15: de Haagse vrijdag belicht

Waar kennen we ze ook alweer van?

Koen Kleiberg ,

Op 11 en 12 december is het weer tijd voor State-X New Forms, het experimentele jaarlijkse festival in en rond het Paard van Troje. Ook dit jaar heeft de organisatie weer een zeer uitgebreide en diverse line-up kunnen regelen, met optredens van o.a. Snarky Puppy, Avishai Cohen en Big Vicious. Vandaag lichten we echter de hele lading Haagse acts uit die dit jaar op het festival geprogrammeerd staat.

Alcuna Wilds

Alcuna Wilds heeft zijn thuisbasis in Den Haag maar haar wortels in Engeland. Twee van de bandleden zijn Brits. Het viertal maakt naar eigen zeggen 'atmospheric, electronic-infused indie'. Klinkt als typisch SXNF, dus. Op 17 september bracht de band zijn debuutsingle 'Suburban Noir' uit.

 

Piouxsie

Duistere, hypnotiserende elektronica. Dat is wat het Haagse duo Piouxsie, bestaand uit Alina en Jessie, maakt. Met slechts een Soundcloud-pagina vol nummers met (zo lijkt) volstrekt willekeurige titels is het moeilijk een goed beeld van de dames te krijgen maar wie weet is Piouxsie één van die groepen die zo'n typische State-X-verrassing wordt.

Supersonic Blues

Altijd fijn, bandnamen die enigszins aansluiten op het geluid dat desbetreffende band maakt. Dat geldt ook voor Supersonic Blues. Het Haagse drietal speelt door de jaren '60 en '70 geïnspireerde 'heavy, groovy, fuzzed-out music' en stond eerder bijvoorbeeld al op HPC Winterfest.

The Womb

The Womb mogen we gerust een van de grotere Haagse acts noemen die op State-X staan. Herrezen uit de as van Pop Up Animal Kids en met inmiddels een debuutplaat op zak doet de psychedelicaband het tot nu toe erg goed in de regio en een optreden op State-X kunnen we dan ook alleen maar als logisch bestempelen.

Azure Hiptronics

Ultrafunkatronicjazzhippop, oftewel: hiptronics! Dit viertal uit Den Haag levert een magische muzikale crossovershow, waarbij ook de visuals een grote rol spelen. De groep is al actief sinds 2009 en is geregeld in de regio Den Haag op het podium te vinden. In augustus stond Azure Hiptronics bijvoorbeeld nog op het Jazz in de Gracht-festival.

Stoka Ensemble

Stoka Ensemble bestaat nog maar sinds dit jaar maar heeft al een plek op State-X New Forms kunnen veroveren. Het zeskoppige gezelschap maakt muziek die balanceert op het randje van noise en afrobeat. Naast twee blazers en een drummer heeft Stoka Ensemble maar liefst 3 'laptop artists'. Wat je je daarbij voor moet stellen? Ga langs en laat je verrassen... (of kijk het filmpje hieronder)