Transformerend Kern Koppen “zo veranderlijk als de griep”

Haagse hiphopformatie wint dé Haagse Pop Prijs

Peisam Tsang ,

Afgelopen weekend sleepte Kern Koppen Dé Haagse Pop Prijs in de wacht. Dit komt niet zomaar uit de lucht vallen. De mannen die aan de basis staan, zijn al meer dan vijftien jaar bezig. 3voor12 Den Haag volgt de groep al vanaf het begin. Een mooi moment voor een samenvatting van het wel en wee van deze hiphopformatie.

De Haagse band die waarschijnlijk het meest van naam en samenstelling is veranderd, is Kern Koppen. Al ruim voordat het gelijknamige winkelcentrum en grand café bestaan, is er de formatie Haagse Bluf, later bekend als Bluf Technici dat uitgroeit tot 3E Kamer. Dit is het begin van de ionisatie en de concretisering van Kern Koppen jaren later. 3E Kamer bestond uit DJ B-Ski (Paya Arsenovic, later Stereotower en Topless), MC Ki (Frank van der Steen), MC Vecsy.D allieert met Pick Pockets bestaande uit DJ Pick ’n Mix (Tom Giles), MC Ahab (Guus van der Steen) en samen vormen ze NuClear Family. Binnen deze groep zijn er nog meer samenwerkingen met onder andere Skinny Scotty, Jester, Andy Ninvalle (Bagga Bownz), Grimlock en Unorthadox. Dat resulteert in 2003 in het album ‘Nuclear Family’. Hiermee laat de groep horen dat Haagse hiphop springlevend en populair is.

Ook het tweede album ‘Nuclear Fission/Kernsplitsing' uit 2005 wordt goed ontvangen. Deze wordt door de Haagse popjournalisten zelfs uitgeroepen tot de Beste Haagse CD van 2005. De formatie wordt geroemd om de durf. De muziek is verrassend en vernieuwend. Een maand later verzorgt NuClear Family het voorprogramma van Wu-Tang Clan. De samenstelling van de groep bestaat nu uit Ahab, Ki, MC Mic-Nif (vervanger B-Ski, nu beter bekend als Jon Tarifa), Tommy2Times (Tom Giles heeft hier inmiddels zijn naam veranderd) en Vecsy.D. Naast de beats worden de rappers op het podium steeds meer bijgestaan door een live band. Zo is er onder meer ondersteuning van MC Pape Mann, bassist Vincent Valstar en drummer Jackson Loman (beiden van New Groove Habits). Ook al ben je nog niet doorgebroken bij het grote publiek, zo’n succesvol album is toch ergens goed voor. In de maanden erna wordt aangekondigd dat de familie op de poster prijkt van onder andere KoninginneNach en Parkpop. “We zijn gewoon brutaal geweest en hebben de organisatie gebeld.” Met Parkpop op het cv komt een droom in vervulling. Dit leidt onder meer tot een contract met Ducos Productions, de organisator van Parkpop en Zomercarnaval.

Een jaar later staan de mannen opnieuw op Parkpop, ditmaal onder de noemer Metropole RAPsody, een bijzondere samenwerking met dirigent Jurjen Hempel, het Metropole orkest en de drie XStage winnaars uit 2006. Hier komen urban en klassieke muziek samen. Op het eind staan er meer dan vijftig man los te gaan op het podium. We hebben wel meerdere pieken beleefd in onze carrière. Dit optreden is er één van en zeer memorabel.”
 
Dan gaat het roer weer om en wordt de naam veranderd. Tijdens de tweede editie van Club 3voor12 Den Haag staat de formatie voor het eerst als Kern Koppen op het podium. De officiële lancering vindt plaats in Musicon, wederom op bijzondere wijze. Geheel in de vernieuwende, transitionele stijl die de drie basisleden, Ahab, Ki en Tommy2Times, voor ogen hebben, wordt EP ‘Terug Naar De Kern’ uitgebracht inclusief een dvd van het afscheidsconcert van NuClear Family. Hiermee zoekt het drietal de eigen grenzen op om zichzelf steeds opnieuw uit te vinden. De platgetreden paden worden hierbij vermeden. Als toegangskaartje draagt het publiek een groengele tag-ketting, met het logo van Kern Koppen erop. Voor de pauze wordt een set van NuClear Family gespeeld en na de pauze komen de mannen gladgeschoren het podium weer op met een set van Kern Koppen; een fysieke en emotionele herschepping.
 

Als het twee keer is gelukt, dan lukt een derde keer ook wel. Parkpop 2008 is de band de afsluiter van het LiveXS-podium. Daarna breekt een periode aan van heel veel nummers schrijven. De creativiteit vloeit alle kanten uit. Dit leidt onder meer tot NulPunt. Negen maanden lang wordt er elke maand gratis een digitale EP uitgebracht met daarop drie nummers. Om de mensen ook iets tastbaars te geven, wordt er tevens gewerkt aan het album ‘Eén’. “Maar het is geen verzamelplaat geworden van iets wat we weleens uitpoepen. “We wilden een plaat maken, gevangen in één sound en sfeer. ‘Eén’ verschilt erg van de platen die voorheen zijn gemaakt. “We zijn zo veranderlijk als de griep.” De plaat wordt gepresenteerd met een uniek Kern Koptelefoonconcert. “Zo is er minder afleiding en meer resonantie.” Het wordt een intiem en bijzonder optreden zonder irritant gepraat, want iedereen heeft zijn eigen koptelefoon op. Het album wordt daarna goed ontvangen. Durf en groei zijn de kernwoorden. Voorzichtig wordt dit album al een kanshebber genoemd voor het beste Haagse album 2009.

Tijdens de Eindejaarsessie geeft het drietal aan dat het tijd is om even op adem te komen na zo’n productief jaar. Maar de focus moet wel behouden blijven. “We moeten ons blijven ontwikkelen.” In het voorjaar van 2010 schittert Kern Koppen op de zevende Hollandse Nieuwe als bonustrack met het nummer ‘Me eigen’. Daarna tekenen de mannen een contract bij RAEN Music, het label van Blaxtar en Manu en album ‘Eén’ wordt opnieuw uitgebracht op de bijzondere datum 10-10-10. Op Crossing Border laat de groep, mede door hun eigengereidheid, horen dat het tot de top van de Nederlandse hiphop scene behoort. Het zorgt voor een spannende mix die je zelden hoort. Literatuur heeft de mannen van Kern Koppen wel degelijk gevormd. Zo wordt Shakespeare een vroege MC genoemd.
 
Het rijtje met wapenfeiten wordt almaar langer: Club 3voor12 Den Haag, Vlietpop, Kaderock, Paradiso, Ongetemd, Global Battle of the Bands-finalist, De Wereld Draait Door, 3FM Serious Talent, Jam de la Crème en ga zo maar door. “Het Sziget avontuur met Jam de la Crème is zeker een levenservaring die het haardvuur met de kleinkinderen zal halen.” Ook heeft Kern Koppen samen met DI-RECT opnieuw de single ‘Say something’ uitgebracht. Live doen de mannen een aantal optredens mee.
 
Momenteel is Kern Koppen halverwege het vierluik ‘De 4 Seizoenen van Kern Koppen’. Elk jaargetijde verschijnt een EP, uitgebracht door Homebass Records. Lente en zomer zijn reeds uit en de daarbij behorende videoclips ‘Ruimte weer’ en ‘Vliegen zonder vleugels’. “Met dit project zijn we nieuwe mijlpalen aan het bereiken. Zo hebben we hiermee in DWDD gestaan en staan we met onze single 'Vliegen zonder vleugels' in de playlist van 3FM. 'De 4 Seizoenen' zullen worden afgerond, wat nog wel een aantal pareltjes voor de liefhebber gaat opleveren. Eigenlijk ligt onze focus nu voornamelijk daar, maar we zijn ook een leuke 'Tour de Kern Koppen' aan het organiseren met Good Music Company.”
 
Alle bravourestukken en groepsmetamorfoses in een organogram vangen of in een notendop is niet mogelijk, dan zijn we nog een eeuwigheid bezig. Vast staat dat Kern Koppen al langer meegaat dan 3voor12 Den Haag en we hebben dan ook diepe respect voor elkaar. Ahab: “Alleen maar liefde. 3voor12 Den Haag is altijd fervent betrokken geweest bij alle muzikale ontwikkelingen van de stad. Wij zijn daar onderdeel van, dus we zien elkaar al geruime tijd zitten.” Nu met het in de wacht slepen van De Haagse Pop Prijs, gaan er ongetwijfeld weer veel mooie dingen gebeuren. Vrijdag 22 november wordt de derde EP ‘Herfst Blad’ gepresenteerd in Paard van Troje. Of de bezetting van Kern Koppen hetzelfde is gebleven als de laatste keer dat je ze zag? Daar kom je maar op één manier achter.