Bouw Spuiforum gaat definitief door

Haagse gemeenteraad stemt in met nieuwbouw

Redactie 3voor12 Den Haag ,

De nieuwbouw van het Spuiforum, het nieuwe onderkomen voor het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium, gaat definitief door. De Haagse gemeenteraad stemde donderdagnacht in met de bouw. Voor het Spuiforum is door de gemeente 181 miljoen euro gereserveerd. In 2018 moet het gebouw klaar zijn.

In totaal stemden 24 raadsleden van de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en PvdA voor het Spuiforum. Eén raadslid van de PvdA stemde samen met de oppositiepartijen (bij elkaar 21 stemmen) tegen de plannen. De oppositiepartijen dienden tijdens de vergadering bovendien een motie van wantrouwen in tegen wethouder Marnix Norder. Wethouder Marjolein de Jong noemde het in een reactie “stuitend om zo op de man te spelen”. Tijdens de bouw van het Spuiforum wordt er een tijdelijk onderkomen voor de theaters gerealiseerd in Scheveningen, het Zuiderstrandtheater. De bouw hiervan wordt volgende week al gestart en moet halverwege 2014 operationeel zijn.
 
Met de instemming van de gemeenteraad met de nieuwbouw van het Spuiforum is de strijd tegen de plannen nog niet voorbij. Werkgroep Dooievaar, eveneens initiatiefnemer van verschillende alternatieven voor het Spuiforum, is zelfs van plan naar de Raad van State te stappen. Ook hoopt de groep dat het besluit na de gemeenteraadsverkiezingen in maart alsnog kan worden teruggedraaid.