Verslag Life I Live Festival 2013; Grote Markt

Met Skip&Die, Piñata en The Good, The Bad

Jorgen van de Burgt en Tessa Bentvelsen | Foto’s: Remie Stronks, Nike Liscaljet en Robin Bakker ,

Tradities zijn er om in ere te houden, en daarom wordt ook dit jaar de Grote Markt weer afgesloten dankzij de enorme toeloop naar het Haagse plein. Vervelend voor degene die van podium naar podium crost om de leukste acts te zien. Wie echter wel een plek op de Grote Markt wist te bemachtigen, kreeg optredens van Skip&Die, Piñata en The Good, The Bad voorgeschoteld.

De zon is al aan het zakken, maar Piñata weet hem nog een uur lang boven de horizon te houden. De zomerse reggae die de band ten gehore brengt, doet veel veranderen in het publiek. De avond is nog maar net begonnen, maar al tijdens het eerste nummer wordt de Grote Markt omgetoverd tot een bierfestijn. Vanuit alle hoeken vliegen er drank, voedsel en mensen door de lucht. Door de aanstekelijke deuntjes houdt niemand het lang vol om stil te staan en bij deze muziek maakt het ook niet uit met wie je danst. Het draait er juist om, dat er een zo groot mogelijk feest wordt gecreëerd. Als huisband van F.A.S.T. Surfdorp in Scheveningen is het ook niet vreemd om te zien dat het grootste deel van de mensen die vooraan een pit veroorzaken, daar vandaan komen. Maar over de hele Grote Markt - die van Grand Café Grote Markt tot aan de SuperMarkt overvol staat – danst iedereen met iedereen terwijl het merendeel ladderzat en/of stoned is. Voor dit optreden heeft de band extra groots uitgepakt. Naast dat de bandleden zelf in topvorm zijn, hebben ze ook drie special guests uit de kast gerukt, waaronder Jon Tarifa. Met dit optreden heeft de band een nieuw hoogtepunt bereikt. (TB)

Als de zon ondergaat is het tijd voor de surfrock van Deense band The Good, The Bad. De formatie wordt aangekondigd als dé ontdekking van Eurosonic Noorderslag, “from the UK”. Die kleine fout wordt vervolgens meerdere malen door de band hersteld: “we komen uit Denemarken!” The Good, The Bad doet niet aan een basgitaar, noch aan zang of aan songtitels. Met twee gitaristen en een drummer zetten ze hier een Dick Dale-achtig geluid neer. Surfrock met lekker scherpe randjes. Instrumentale muziek zoals we nog een beetje kennen van bijvoorbeeld Karma To Burn, dat toevallig ook alleen maar nummers aan de tracks toekent. Hoewel de muziek vraagt om een veel energiekere act op het podium, staan de drie hipsters er relatief stoïcijns bij. Daarnaast blijft de enige interactie met het publiek het verzuchten dat de band toch echt uit Kopenhagen komt, en niet uit Engeland. Jammer. Het lijkt alsof de Grote Markt tegen het einde leeg stroomt. “Wat een herrie”, verzucht een van de mensen uit het publiek terwijl hij zijn weg zoekt richting de uitgang. (JvdB)

Dan is de tijd gekomen voor de exotische ritmes van Skip&Die. Producer Jori Collignon van C-Mon & Kypski en zangeres Cata Pirata knallen er meteen vol in. Met twee percussionisten laten ze de mensen op het volgestroomde plein dansen alsof hun leven ervan afhangt. Het is zo aanstekelijk dat de mensenmassa te groot dreigt te worden, waarna de Grote Markt korte tijd moet worden afgesloten. Zonder zon om ons te verwarmen zijn de jungle-beats precies wat we nodig hebben om warm te blijven. De Zuid-Afrikaanse zangeres is meteen al een interessante verschijning als ze opkomt met haar geblondeerde en half opgeschoren haar. Door de enorme energie waarmee ze met ons mee springt ziet ze zich noodgedwongen om tussen elk nummer iets uit te trekken. Alsof we het nog niet warm genoeg hadden, staat ze ons aan het eind van de set, slechts nog gekleed in een strakke panty en naveltruitje, aan te zwengelen. (JvdB)