Albumrecensie: When Logic Fails - ‘A Countdown To Infinity’ Albumrecensie: When Logic Fails - ‘A Countdown To Infinity’

Wisselvallige plaat met te weinig variatie

, Tessa Bentvelsen

Albumrecensie: When Logic Fails - ‘A Countdown To Infinity’

Wisselvallige plaat met te weinig variatie

Tessa Bentvelsen ,

Niet al te lang geleden kwam het debuutalbum van de Haags/Amsterdamse formatie When Logic Fails uit. Een onopvallend album dat op tweederde van de 42 minuten lange plaat vermoeiend begint te worden. De brug is dan ook te makkelijk te maken: When Logic Fails produceert gefaalde logica. Het idee is leuk, rock gecombineerd met electro, maar de uitvoering is op bepaalde momenten teleurstellend.

Het eerste nummer ‘French fries’ geeft het album al meteen een slecht begin. Wat moet een luisteraar met Franse frietjes en mayonaise naast consumeren, spijt hebben en nooit meer aan denken? Precies wat er met het nummer ook moet gebeuren. Het nummer heeft een aanstekelijke maar hinderlijk wijsje. En alleen hinderlijke wijsjes blijven het langst in je hoofd hangen. Daarom kan beter begonnen worden met ‘An early volunteer, het tweede nummer van het album. De mix van de ritmes van De Staat, de vocalen van White Lies en mysterieuze beats van zichzelf geven een veel beter beeld van wat de band kan. Het combineert rock en electro zoals het hoort. Een hele sterke track dus waarbij de lengte (2:58 minuten, het een na kortste nummer op het album) je doet smachten naar meer.
 
Maar dit nummer is ook meteen een van de weinige nummers op de plaat waarbij de zang goed past. Het lijkt haast wel de rode draad door het gehele album: slechte zang en slechte tekst. Dat is zonde, want het elektronische gedeelte kan makkelijk op zichzelf staan. Net zoals ‘GD funky worship service’, het vierde nummer van de plaat. “Everybody wants to know where it is that you go, that you goo”, hoor je constant in repeat. Dit verpest het hele nummer. Haal het weg en er ontplooit zich iets veel mooiers.
 
Tegen het eind van het album weet When Logic Fails niet meer waar het naartoe moet met de sound. ‘Poph’ blijkt een slechte, sensuele hiphop/jazz/klassieke/elektro/rocktrack te zijn geworden. En de ‘poph poph podoph’ maakt de tekst niet bepaald intelligenter. Vier minuten kwelling voor de oren. Het laatste nummer ‘Sarlette’ zet echter je hersenen op stelten. Het begin klinkt als een meesterwerk. De beat, de dansbaarheid, de mystiek. Je lichaam beweegt onvermijdelijk mee op het ritme. Maar zodra ‘This is your last waaaarniiiing’ in repeat over het nummer heen is te horen doet het meteen afbreuk aan iets dat het hoogtepunt van het album had kunnen zijn.
 
‘A Countdown to Infinity’ is op bepaalde momenten een erg goede en dansbare plaat, maar de zang laat je vaker teleurgesteld achter. 42 lange minuten is te veel en de band had het beter simpel en kort kunnen houden, want na een tijdje begint alles op elkaar te lijken.

Het album 'A Countdown To Infinity' van When Logic Fails is te beluisteren in de Haagse YouBox.
 
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag