Albumrecensie: Villeneuf - ‘Great Waste Of Time’

Een doordacht, ietwat schizofreen en gewoonweg prachtig album

Tess van der Zwet ,

De heren van het Leids/Amsterdamse Villeneuf moeten over meer geduld beschikken dan de gemiddelde muzikant. Waar de meeste bands zichzelf het liefst een week lang opsluiten in een studio om hun repertoire in sneltreinvaart op schijf te zetten, liet Villeneuf de klok en veranderingen die tijd teweeg brengt, de voortgang en het slot bepalen. En zo ging iedere vrije seconde op aan schrijven, slijpen, polijsten en weer opschuren. Zanger/toetsenist Michiel van Poelgeest werkte het geraamte van de liedjes thuis uit en verstuurde dit als mp3 naar zijn bandleden, die op hun beurt de liedjes voorzagen van hun eigen interpretatie. Het resultaat is dan ook een doordacht, ietwat schizofreen en gewoonweg prachtig album: ‘Great Waste Of Time’.

Want wie naar de elf nummers op dit album luistert, hoort dat hier meerdere breinen achter zitten. Breinen die beïnvloed zijn door Elbow, Radiohead, Muse en Editors. We worden achtervolgt door de aanzwellende, onheilspellende drums in ‘Talk show host’, welke hierdoor een van de meest sfeervolle songs op het album wordt. De gitaarsolo in ‘Song about a whole bunch of stuff’ is wel zo verrukkelijk, doch subtiel, dat we die het liefst laten loopen. Hoewel het nummer ‘Island’ op YouTube is gedropt als single, heeft het nummer ‘, WV’ (uitleg over de titel zou niet weg zijn overigens) volgens ons de meeste hitpotentie. Het nummer beschikt over een catchy melodie, de juiste dynamiek, schitterende koortjes en samenzang, zweverige slag en een slepend tempo richting de climax. Villeneuf maakt op ‘Great Waste Of Time’ slim gebruik van de waarde van herhaling. Of dit echter overeind blijft in een liveshow is de vraag, al heeft de band in dat geval de mogelijkheid de tracks nog verder de hoogte in te stuwen. Het is hoorbaar dat er in ieder nummer nog meer had kunnen zitten, maar er -wederom een goede zet van Villeneuf- gekozen is voor nummers van behapbare lengte.
 
Het bedachtzame karakter van Villeneuf maakt ‘Great Waste Of Time’ zeker niet saai. De dynamische verzameling wordt beter naarmate de liedjes vaker gedraaid worden, juist omdat in iedere song nog zoveel te ontdekken valt. Als dit het resultaat moet zijn van plusminus vier jaar over-en-weer mailen tussen vijf bandleden, dan wachten we 2016 heel graag af, zij het met ongeduld.

Het album 'Great Waste Of Time' van Villeneuf is te beluisteren in de Haagse YouBox