Festivalkriebels 2013: Life I Live Festival

Programma compleet met laatste namen Skooltainer en Wijnhaven

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Het Life I Live Festival beleeft dit jaar zijn derde editie. Op maandag 29 april wordt de Haagse binnenstad vanaf 19.00 uur weer ingedeeld in verschillende ‘muziekdorpen’; bijzondere locaties die stuk voor stuk in het teken staan van een eigen klankbeeld. Daarnaast vinden er ook optredens plaats binnen de aangelegen horecalocaties. In totaal treden er zo’n 30 acts op. Met de bekendmaking van de laatste drie namen voor de Skooltainer en het programma aan de Wijnhaven is nu dan echt het volledige programma compleet.

23 april: Nog een kleine week te gaan en dan is het zo ver. Vandaag zijn de laatste drie namen voor de Skooltainer aan het Buitenhof bekend gemaakt, waaronder twee van de deelnemers aan de voorrondes voor Parkpop. De 60s beatband Mustangs en funky poprockband TUNE wisten niet de finale van de voorrondes te behalen, maar mogen wel hun kunsten op het Life I Live Festival vertonen. Tot slot is ook No Reply bevestigd. Deze jonge rockband is geen onbekende meer in het Haagse en mag zodoende het Skooltainer-bandprogramma afsluiten. Het optreden van Multi Swing, een van de via de Interscholaire geselecteerde acts, is komen te vervallen. Ook is het programma van eht podium aan de Wijnhaven bekend. Het podium wordt gehost door de heren van Klup Tropicana die hun vrienden van Hollywood & Vine en Topless meenemen voor een avondvullend programma.

16 april: Tijdens de finale van het culturele middelbareschoolfestival De Interscholaire, afgelopen vrijdag 12 april, waren de scouts van het Life I Live Festival aanwezig om vier bands te selecteren voor de Skooltainer. De keuze viel uiteindelijk op de bands Multi Swing, Distance, High On Chromosomes en Cain ’n Croke. Daar zullen nog twee bands aan worden toegevoegd. Behalve het optreden in de Skooltainer, krijgen de bands ook verschillende workshops aangeboden. Het programma in de Skooltainer wordt afgesloten door de Haagse dj/producer D-Felic. De afgelopen twee jaar sloot Jam de la Crème het festival af op het Spuiplein. Dit jaar is dat niet het geval, maar het collectief is toch terug te vinden op het festival. In het Theater aan het Spui wordt, onder leiding van Dennis Weening en Detlef Villerius (Spider Rico), een intieme jamsessie georganiseerd. Hierbij zullen ook de optredende muzikanten van het festival worden betrokken. Tot slot is er nog het trieste nieuws dat het optreden van Dutch Uncles vervalt, maar daarvoor in de plaats is Hallo Venray geboekt. De Haagse rockband vierde eind 2012 haar 25-jarig bestaan en komt dit jaar nog met een nieuw album.

2 april: Met de toevoeging van de laatste vijf namen is het programma, met uitzondering van de Skooltainer, vanaf vandaag volledig bekend. Zo is onder andere de komst van de Haagse band Soul Sister Dance Revolution bevestigd. Aanstaande donderdag (4 april) presenteert de band debuutalbum ‘Playground Kids’ in de SuperMarkt en een paar weken later is dus ook het Life I Live Festival aan de beurt. De Engelse indierockband Dutch Uncles presenteerde onlangs het derde album ‘Out of Touch in the Wild’. Eerder was de band al te zien op het Walk The Line Festival 2011 en tijdens Eurosonic 2013. Ook toegevoegd aan de line-up is Ruben Hein. De uit Nijmegen afkomstige jazzpopzanger presenteerde vorige week zijn nieuwe album ‘Hopscotch’. Tenorsaxofonist Floriaan Wempe (23) stelde speciaal voor het Life I Live Festival het kwintet Defcon 5 samen, waarmee ze de begrippen ‘swing’ en ‘eerlijke jazz’ naar een jaloersmakend level tillen. Tot slot een ode aan John Lagrand (Livin’ Blues, Cuby + Blizzards). Onder de noemer Royal Harp Battle gaan Big Pete, Kim Snelten en Bas Kleine elkaar muzikaal te lijf op de mondharmonica, het instrument van wijlen Lagrand.

28 maart: De Amsterdamse formatie Claw Boys Claw is toegevoegd aan de line-up. Het meest recente album 'Hammer' is onlangs verschenen en de heren maken inmiddels flink wat poppodia onveilig. Claw Boys Claw wordt al in 1983 opgericht en brengt tot 1997 acht studioalbums uit. Daarna blijft het lange tijd stil rondom de band, maar in 2007 keert de band succesvol terug aan het front. Tegenwoordig is de band zelfs een beetje Haags dankzij de nieuwe drummer Jeroen Kleijn waarmee ook het nieuwe album is opgenomen.

20 maart: Een nieuwe rits namen is bekend gemaakt, waaronder ook twee Haagse acts. Allereerst is dat een van dé Haagse acts van het moment; De Kraaien. Dit knotsgekke gezelschap veroverde Nederland met hitsingle ‘Ik vind je lekker’. Ondertussen wachten we met smart op de opvolger. Ook uit Den Haag komt reggaeformatie Piñata, ook een van de halve finalisten van The Global Battle of the Bands (en dus te zien tijdens Bevrijdingsfestival Den Haag). Het Utrechste Mister and Mississippi is momenteel op zegetocht door Nederland. Met de prachtige folkpop wist dit viertal onlangs nog de SuperMarkt uit te verkopen. Van geheel andere orde is Skip&Die. Met hun afro-electrobeat wetende heren en dame keer op keer een feestje te bouwen. De formatie bracht vorig jaar debuutalbum ‘Riots In The Jungle’ uit. Ook de alternatieve rockband The Horse Company is toegevoegd aan de line-up. Het nieuwe album ‘Calypso’ bracht de band eerder dit jaar al op Noorderslag. Met debuutalbum ‘Don’t Say A Word’ wist de 23-jarige singer-songwriter Stefan Schill flink wat lovende recensies binnen te harken en de opvolger komt er inmiddels aan. De laatste toevoeging van vandaag is The Reverend Peytons Big Damn Band, een driekoppige country/bluesband uit Amerika.

De eerste bevestiging van Haagse bodem is singer-songwriter Ed Struijlaart (kortweg: ED). Met zijn debuutalbum ‘Head, Heart and Hands’ verovert hij langzaam maar zeker de harten van de Nederlandse muziekliefhebber. Inmiddels is single nummer vijf, 'Deeper in love',  met regelmaat op de radio te horen. Vanmorgen nog te zien op de persconferentie van Pinkpop in Paradiso en dus ook op het Limburgse festival, maar eind april ook in Den Haag; Kensington. Met de huidige single ‘Home again’ wist de band ook Coldplay te overtuigen. Het jonge en talentvolle hiphop, jazz en soul gezelschap Re:Freshed Orchestra vindt haar roots binnen de muren van poppodium Grounds in Rotterdam en wist eerder dit jaar met een knallende show tijdens Noorderslag in Groningen een onvergetelijke indruk achter te laten. Singer-songwriter Anne Soldaat (Darryll-Ann) zal ook te zien zijn. Over zijn vorig jaar verschenen titelloze soloalbum schreef men niets dan lof. De laatste bekendmaking van Nederlandse bodem is het bonte wereldmuziekgezelschap van Jungle By Night, dat al festivals als Sziget en Lowlands op zijn kop zette.

Het internationale geluid binnen het programma van Life I Live Festival komt dit jaar onder andere van het driekoppige electro/indie-gezelschap We Have Band. Het uit de UK afkomstige drietal bracht onlangs haar tweede album ‘Ternion’ uit en remixte eerder voor onder andere Gorillaz, Bloc Party en M83. Het Zwitsers/Duitse damesduo BOY maakt vrolijke uptempo pop, werd in 2011 ontdekt door niemand minder dan Herbert Grönemeyer en ontving het afgelopen jaar een European Border Breakers Award voor het album ‘Mutual Friends’. Voor The Good, The Bad geldt een totaal ander verhaal: het drietal is afkomstig uit Denemarken en serveert hun psych-surf muziek rauw en over de top. Wie ze dit jaar op Eurosonic in Groningen zag, heeft de overweldigende indruk vast en zeker nog in zijn gehoorgang hangen.