Anne Soldaat over The Life He Lives en Koninginnedag

“Een nieuw volkslied zou een Nederlandstalige meezinger Frans Bauer-stijl moeten worden”

Tess van der Zwet ,

Anne Soldaat is een van de artiesten die op 29 april naar Den Haag komt om te spelen op Koningin-ehhh… het Life I Live Festival. We stelden hem een paar korte vragen over zijn leven, grootste inspiratiebron en bezigheden op Koninginnedag. “Na twaalf uur maak ik dat ik weg kom en ontvlucht ik de stad.“

Wat wilde je vroeger worden?
Politieagent. Of astronaut. Pas vanaf mijn veertiende begon ik voor het eerst te fantaseren over het muzikantenbestaan. Daar zitten mijn oudere zussen achter: zij draaiden altijd coole singles van David Bowie en Bob Dylan. Als zij er niet waren geweest, was er dus wellicht iets heel anders van me geworden.
 
Welke dag uit je leven zou je graag nog eens willen herhalen?
Mijn vakantie op een van de Gili eilanden bij Bali. Het was echt zo’n cliché-eiland, maar zo mooi. Ik ga niet zo vaak op vakantie, dus ik vond het heerlijk. Boeken mee, gitaar mee. Niet echt een spannend antwoord hè? Als ik getrouwd was, had ik natuurlijk mijn trouwdag gezegd. Schijnt dat niet ‘de mooiste dag uit je leven’ te moeten zijn?
 
Welke drie dingen zou je graag ooit nog willen doen?
Ik zou best een mooi huis in de bossen willen hebben, helemaal voor mij alleen. Of in de duinen. Ook zou ik graag nog auto willen rijden. Ik heb mijn rijbewijs niet, om de simpele reden dat ik er nooit echt mee bezig ben geweest. En in de dode zee drijven, dat lijkt me ook wel wat.
 
Een kazig bruggetje naar het Koninginnegebeuren: wie is de koning of koningin van jouw inspiratie?
(Na lang nadenken): Dat ben ik, al klinkt dat misschien wel een beetje megalomaan. Ik ben geen muzikale goeroe, maar inspiratie ontstaat vanuit mijzelf. Als ik onder de douche sta, bijvoorbeeld. Al moet ik zeggen dat het op dit moment wel een beetje aan inspiratie ontbreekt. Ik treedt veel op, repeteer met Tim Knol, ben veel onderweg: ik kom gewoon niet aan schrijven toe.
 
Wat doe jij doorgaans op Koninginnedag als je niet hoeft te spelen?
Tot 11.00 uur struin ik wat markten af om iets te scoren: misschien loop ik wel tegen een oud gitaartje of een plaat aan. Tegen het middaguur maak ik dat ik weg ben. Ik trek die grote massa’s mensen niet zo goed. Ik zou ook echt niet in een stad als Amsterdam willen zijn op zo’n dag.
 
Wat zou jij graag eens voor een schijntje op een rommelmarkt willen vinden?
Jaren geleden vond ik een klein, obscuur 60’s orgeltje. Deze is op best wat opnames te horen. Ik heb hem echter eens in een oefenhok achtergelaten. Daarna is hij kwijtgeraakt. Stom. Dat orgeltje mis ik nog steeds en ik zou er graag nog eens zo een vinden.
 
Een nieuwe vorst, dus misschien ook wel tijd voor een nieuw volkslied. Welke artiest zou dat volgens jou moeten schrijven?
Anouk. Dat is dan mooi in lijn met haar deelname aan het Eurovisie Songfestival. Nee, eigenlijk zou het gewoon een vrolijke Nederlandstalige meezinger moeten zijn à la Frans Bauer. Dat lijkt me toch wel representatief voor de muziek van Nederland. Geen serieuze gezichten meer bij het Nederlands elftal. Gewoon een gezellig, opgewekt nummer. Ook nog eens een goede warming-up.
 
Tot slot: wat zou de perfecte afscheidstune voor Koningin Beatrix zijn?
Die vrouw heeft veel meegemaakt. Ik vind dat uit haar gezicht een hoop verdriet spreekt.  Toch heeft ze ook iets heel moois. Dus kies ik voor ‘Beautiful’ van Christina Aguilera.