10 jaar 3voor12 Den Haag met Knotwilg

“We hebben altijd een positieve feel gehad bij 3voor12 Den Haag”

Lilianne Laan ,

In oktober viert 3voor12 Den Haag, de allereerste lokale aftakking van VPRO’s multimediaal muziekplatform 3voor12, haar 10-jarig bestaan. Dit heuglijke feit wordt onder andere gevierd met een grootse jubileumavond op vrijdag 18 oktober in de PIP met zo’n dertig optredende acts die een prominente rol in de geschiedenis van 3voor12 Den Haag hebben gespeeld. In de aanloop naar het jubileumfeest blikken we met al deze acts terug op de afgelopen tien jaar. Vandaag doen we dat met Knotwilg.

De jaren ’80 hadden Kate Bush, de jaren ’90 PJ Harvey, de ‘zeroes’ Beth Hart en het Den Haag van vandaag heeft Knotwilg van powervrouw Julie Scott en Bas Flier. Hoe knoestiger hij is geknot, hoe griffer hij wil groeien, zegt Knotwilg over de boom en dat is precies hoe ze zelf hun composities benaderen. Schijnbaar lieflijke liedjes met een verschrikkelijke boodschap en een schurend randje. Rood gelokt en kortgerokt stuwt Julie samen met Bas en live vier medebandleden hun nummers met orkaankracht de zaal in - we hopen dat de PIP overeind blijft vrijdag.
 
Knotwilg wortelt in verschillende eerdere formaties (Can_of_Be,  Mizpah, Kirsten, BTP, DASH!). Met Can_Of_Be speelt Julie Scott zelfs op de lancering van 3voor12 Den Haag tien jaar geleden. Knotwilg treedt voor het eerst op in volledige zeskoppige bezetting op Kaderock 2012 en maakt met dit optreden gelijk duidelijk dat het geen dertien-in-een-dozijn band is. Recensies zijn over het algemeen positief: de muziek van Knotwilg raakt en betovert je, valt meermalen te lezen. Van bolvormige samples bij festival State-X New Forms in 2012 tot bombastisch aanzwellende golven die omslaan over het publiek. Ook op het HPC Winterfest 2013 weet de band de boodschap weer goed over te brengen met hun spannende performance. 
 
Frontvrouw Julie Scott wordt meermalen onder de loep genomen door 3voor12 Den Haag. Voorafgaand aan State-X New Forms bellen we met Julie die meer vertelt over het soort optredens dat de formatie hoopt te gaan doen. “Met Knotwilg maken we sprookjesachtige muziek en willen we ook een beetje die kant op, door bijvoorbeeld op te treden in het bos, te vergroeien met het landschap, of te spelen in een oude fabriek. We pinnen ons niet vast op het reguliere clubcircuit.” Over bands die klagen over ouwehoerend publiek zegt Julie: “Bandjes geven het publiek vaak de schuld, maar je moet vooral zelf zorgen de intensiteit op het podium te bewaken. Je kunt respect niet afdwingen wat dat betreft.”
 
In de rubriek Oh ja joh?! vertelt ze over haar domme respectievelijk dikke huisdieren, we leren dat Julie nieuwsgierig is en van yoga houdt. En dat je altijd moet oppassen als je langs de kant van het podium snel je maillot op wil hijsen. Later komen Julie’s inspiratiebronnen aan bod in een videoportret: verhalen van haar Schotse grootmoeder, sprookjes in de muziek en hoe met de jaren de teksten van boos naar abstract geëvolueerd zijn.
 
De komende tijd wil Knotwilg vooral veel optreden op uiteenlopende locaties. “De opnames van Knotwilg, die we maakten onder de bezielende leiding van Pepijn Stutterheim zijn af. We willen nu zo snel mogelijk met ons werk op gekke plekken staan, zoals we dat in een oude skateramp deden met een guerrilla-optreden tijdens Hongerige Wolf (festival) en op 26 oktober in papierwarenfabriek Jero tijdens het Komeetfeest.” Op de langere termijn hopen ze meer in het festivalcircuit te doen. “Op geweldige muziektheater festivals door heel Europa spelen. Rest van de wereld mag ook, als het maar lekker warm en relaxt is!” 
 
“We hebben altijd wel een positieve feel gehad bij 3voor12 Den Haag” zegt Julie en ze beschrijft het gezellige contact dat ze met 3voor12-redacteuren en -fotografen heeft gehad. “Het is superbelangrijk dat er in een grote stad als Den Haag, waarin zo veel gebeurt, ook mensen die zijn die erover willen vertellen en schrijven. Lekker doorgaan dus!” Knotwilg is te zien op het jubileumfeest in PIP aankomende vrijdag. Wat mogen we van dit optreden verwachten? ““We werken met visuals in een kleine, theatrale setting. We spelen met de vervreemdende elementen, freaky samples en rare geluidjes: het moet qua geluid en beeld een geheel worden waar je als publiek in wordt ondergedompeld.”
 
10 jaar 3voor12 Den Haag
Vrijdag 18 oktober 2013 @ PIP
Met: Atlantic Attraction, Charly & Gallus, Cooper, Cult of the Secret Samurai, Dagga Dagga, Dyzack, Ed Struijlaart, F, FilosofischeStilte, Jana, Jimmy G, Kern Koppen, Kinderen van Den Haag, Knotwilg, Loyu, Mama Franko, Neighbour Neighbour, NiCad, Organisms, Pop Up Animal Kids, Rät N FrikK, Supra Naturals, Tech Chic Design, Templo Diez, Vanderbuyst, Vinny en Woot
Tijd: 20.00 - 04.00 uur
Entree: 5 euro (excl. 1,50 servicekosten) / 8 euro aan de deur

Tickets zijn hier te koop!