10 jaar 3voor12 Den Haag met FilosofischeStilte

“Jonge Socrates achter de draaitafels”

Lara Lindeman ,

In oktober viert 3voor12 Den Haag, de allereerste lokale aftakking van VPRO’s multimediaal muziekplatform 3voor12, haar 10-jarig bestaan. Dit heuglijke feit wordt onder andere gevierd met een grootse jubileumavond op vrijdag 18 oktober in de PIP met zo’n dertig optredende acts die een prominente rol in de geschiedenis van 3voor12 Den Haag hebben gespeeld. In de aanloop naar het jubileumfeest blikken we met al deze acts terug op de afgelopen tien jaar. Vandaag doen we dat met FilosofischeStilte.

In 2010 begint Luuk Graham (echte naam) samen met een vriend met muziek maken. Hoe komt een twintiger op de naam FilosofischeStilte? Tijdens een interview met 3voor12 legt hij zijn naamskeuze uit: “Mijn ouders noemden mij filosoof, omdat ik al sinds ik kan praten een piekeraar ben; veel dagdromen en lang nadenken over het leven”. Je kunt de beats van Luuk ook filosofisch noemen. Ze kunnen niet in een hokje geplaatst worden. Wat hij in ieder geval veel in zijn tracks gebruikt zijn 8bit arpigiators, sterke baslijnen en uiteraard krachtige drums. 
 
Hij is opgegroeid met hiphop, maar heeft in zijn middelbare schooltijd de genres drum ’n bass, UK garage en dubstep ontdekt. Wat hem altijd interesseerde in deze muziekgenres waren de diepe baslijnen die in de muziek geïntegreerd zijn. Verder heeft hij zich de laatste jaren verdiept in het genre triphop en is hij constant bezig zijn drums te ontwikkelen. Hoewel hij nog niet zo lang bezig is, heeft hij al op veel grote en kleinere festivals en evenementen mogen optreden. The Great Escape, Reeperbahn Festival (beide festivals samen met Music City The Hague), Rewire en Amsterdam Dance Event zijn enkele van de vele evenementen waar hij opgetreden heeft. Begin 2012 wordt hij bovendien derde in de Grote Prijs van Zuid-Holland. Op de vraag wat hij het hoogtepunt van zijn carrière tot nu toe vindt “Pitch festival, de release van mijn EP bij Lowriders Recordings en de release van mijn nieuwste EP ‘Home Grown’ op Saturate Records’.” Bij de EP’s houdt hij het niet. Hij is op dit moment bezig met een volledig album.
 
Op het gebied van zijn muzikale carrière is hij niet te ver vooruit aan het denken. Waar hij over tien jaar mee bezig is? “Tien jaar is wel erg ver vooruit, maar ik hoop dat ik dan kan geniet van de dingen die ik gedaan heb en de dingen die nog gaan komen.” We kunnen in ieder geval alvast concluderen dat 2013 een zeer goed jaar is voor de jonge Hagenees. Online magazine DJ Broadcast roept hem zelfs uit tot één van de tien meest belovende artiesten voor 2013.
 
FilosofischeStilte en 3voor12 Den Haag lijkt ook een goede match. Naast het volgen van de beatmaker tijdens zijn optredens en recensies schrijven over de artiest, vraagt de Haagse afdeling van 3voor12 hem incidenteel tour dagboeken bij te houden. Daar heeft hij minder ervaring mee; “Jullie laten me tourverslagen schrijven, maar ik ben daar totaal niet goed in...” Aan zijn kracht om sterke tracks te maken hoeven we echter niet te twijfelen, FilosofischeStilte gunt ons bij elk optreden een kijkje in zijn wondere wereld.
 
10 jaar 3voor12 Den Haag
Vrijdag 18 oktober 2013 @ PIP
Met: Atlantic Attraction, Charly & Gallus, Cooper, Cult of the Secret Samurai, Dagga Dagga, Dyzack, Ed Struijlaart, F, FilosofischeStilte, Jana, Jimmy G, Kern Koppen, Kinderen van Den Haag, Knotwilg, Loyu, Mama Franko, Neighbour Neighbour, NiCad, Organisms, Pop Up Animal Kids, Rät N FrikK, Supra Naturals, Tech Chic Design, Templo Diez, Vanderbuyst, Vinny en Woot
Tijd: 20.00 - 04.00 uur
Entree: 5 euro (excl. 1,50 servicekosten) / 8 euro aan de deur

Tickets zijn hier te koop!