10 jaar 3voor12 Den Haag met Cult of the Secret Samurai

“We komen geregeld de hoofdredacteur tegen in de lokale supermarkt”

Jeroen Thijssen ,

In oktober viert 3voor12 Den Haag, de allereerste lokale aftakking van VPRO’s multimediaal muziekplatform 3voor12, haar 10-jarig bestaan. Dit heuglijke feit wordt onder andere gevierd met een grootse jubileumavond op vrijdag 18 oktober in de PIP met zo’n dertig optredende acts die een prominente rol in de geschiedenis van 3voor12 Den Haag hebben gespeeld. In de aanloop naar het jubileumfeest blikken we met al deze acts terug op de afgelopen tien jaar. Vandaag doen we dat met Cult of the Secret Samurai.

Cult of the Secret Samurai, met nationaliteiten IJslands, Duits en Nederlands, maakt elctro-pop met een bezetting van dj, gitarist, zangeres en saxofonist. De band komt aan de naam na een festivalmomentje. Op een festival was gitarist Aegir namelijk de samurai en hierna benoemden Maria en een vriendin zichzelf tot ‘de cult’. Het grapje groeide uit tot iets serieus en inmiddels kent Den Haag ze onder de naam Cult of the Secret Samurai. In november 2012 word het viertal 3voor12 Den Haag Selecteert act en leren we het kwartet al wat beter kennen. Er word opgetreden tijdens de Versafdeling, de band wordt geïnterviewd en er wordt een videoreportage gemaakt.

“We maken een mash-up van death metal, punk, gospel en jazz. Atmosferisch, dat is het woord!”, aldus Maria. “We zijn in 2010 met de band begonnen en het hoogtepunt tot nu toe is eigenlijk dat alles wat tot nu toe in de studio is gebeurd, zich heeft ontwikkeld de laatste twee jaar. Dit is uitgemond in een podiumact sinds we de afgelopen tijd steeds regelmatiger optreden. We hebben ook geleerd dat een gezonde dosis zelfkritiek goed werkt. Ook geregeld met elkaar discussiëren en zaken beargumenteren blijkt onverwachte creatieve energie op te leveren in ons proces van het schrijven van liedjes.”
 
De formatie laat sindsdien op verschillende evenementen en festivals van zich horen. Zo is Cult of the Secret Samurai te zien tijdens de Haagse Pop Week 2012, Club 3voor12 Den Haag, The Hague Bandstand en Oh Oh Intro. Begin 2013 verschijnt ook de eerste videoclip ‘Sodom’. In 2014 wil Cult of the Secret Samurai de eerste officiële EP uitbrengen, en zichzelf daarmee definitief vestigen. De verwachting is ook dat zij een aantal muziekvideo’s gaan uitbrengen, omdat dit ook een van de dingen is die de Cult graag doet. Ambities heeft de band natuurlijk ook. “Over 10 jaar hopen we een succesvolle wereldtour en de productie voor het vierde studioalbum te hebben afgerond.”
 

Cult of the Secret Samurai heeft ook een opmerkelijke band met 3voor12 Den Haag. “Het is bijna een running gag aan het worden, maar geregeld komen we de hoofdredacteur (Remco van der Ham) tegen in de lokale supermarkt. Net op het moment dat je in je pyjama rondloopt nadat je je realiseert dat je nog wat nuttige producten nodig hebt.” De Cult zegt dat ze daardoor nooit rock ‘n’ roll gevonden zullen worden. Wellicht kijken we over wat jaartjes terug en kunnen we mijmeren ’Hey, deze gasten hebben we nog in hun pyjama’s maaltijdsalades zien kopen. Weet je nog? Toen ze nog klein en onbekend waren!’.

10 jaar 3voor12 Den Haag
Vrijdag 18 oktober 2013 @ PIP
Met: Atlantic Attraction, Charly & Gallus, Cooper, Cult of the Secret Samurai, Dagga Dagga, Dyzack, Ed Struijlaart, F, FilosofischeStilte, Jana, Jimmy G, Kern Koppen, Kinderen van Den Haag, Knotwilg, Loyu, Mama Franko, Neighbour Neighbour, NiCad, Organisms, Pop Up Animal Kids, Rät N FrikK, Supra Naturals, Tech Chic Design, Templo Diez, Vanderbuyst, Vinny en Woot
Tijd: 20.00 - 04.00 uur
Entree: 5 euro (excl. 1,50 servicekosten) / 8 euro aan de deur

Tickets zijn hier te koop!