10 jaar 3voor12 Den Haag met Cooper

“We zijn altijd onze eigen weg gegaan en dat zullen we blijven doen”

Remco van der Ham ,

In oktober viert 3voor12 Den Haag, de allereerste lokale aftakking van VPRO’s multimediaal muziekplatform 3voor12, haar 10-jarig bestaan. Dit heuglijke feit wordt onder andere gevierd met een grootse jubileumavond op vrijdag 18 oktober in de PIP met zo’n dertig optredende acts die een prominente rol in de geschiedenis van 3voor12 Den Haag hebben gespeeld. In de aanloop naar het jubileumfeest blikken we met al deze acts terug op de afgelopen tien jaar. Vandaag doen we dat met Cooper.

De Haagse punkrockband Cooper draait alweer 21 jaar mee, met succes. Zes uitgebrachte albums, optredens op festivals als Noorderslag en South By Southwest, eigen tours door landen als Italië, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk en Zuid-Afrika en een Europese tour met Social Distortion prijken op het cv van de band. Toch bleef de band in de 10-jarige historie van 3voor12 Den Haag redelijk onder onze radar, valt ook de band op. “Eigenlijk hebben Cooper en 3voor12 Den Haag altijd een lange-afstands-relatie gehad dus misschien moeten we maar eens gaan trouwen.” Dat Cooper vooral zijn vleugels buiten Den Haag uitslaat zal daar ongetwijfeld aan bij hebben gedragen. Door collega-muzikanten wordt Cooper dan ook regelmatig genoemd als een van de meest onderschatte bands in Den Haag, bijvoorbeeld door Spike van Zoest (DI-RECT, The Deaf), Olivier Lucas (Fexet), Maurizio Pinna (The Deaf) en Camille Does (Apex Horizon). Gelukkig hebben we de band voor het jubileum niet over het hoofd gezien.

Eerst maar even een stukje geschiedenis. Cooper, bestaande uit Rene van der Zee, Bertus de Blaauw en Eddy van den Bos, wordt in 1992 opgericht en brengt in 1994 debuutalbum ‘Do You Know Not?’ uit. De albums 'No.2' (1996), 'Activate' (2001), 'Makes Tomorrow Alright' (2005) en ‘Right Now!’ (2009) volgen en onlangs verscheen het zesde, titelloze album. Vlak na de oprichting van 3voor12 Den Haag, voorafgaand aan de opnames van het vierde album, spreekt redacteur Caby van Baarle met de band over de opnames met producer Bill Stevensen. Frontman Van der Zee kan destijds zijn geluk niet op: “Ik heb de beste opnametijd van mijn leven gehad. Ik ben er zo blij mee dat het zelfs zo voelt van ‘Als ik nu dood zou gaan dan ben ik gelukkig, dit was the icing on the cake’.”

Ook voor het daaropvolgende album werkt Cooper samen met Stevenson. De opnames van ‘Right Now!’ noemt Van der Zee als een van de hoogtepunten in het bestaan van de band. “Maar het was ook een leermoment. Bij deze tweede keer met Bill opnemen kenden we elkaar beter en konden we daarom dieper op de Coopermaterie ingaan. En in vijf dagen een volledig album opnemen is sowieso altijd één groot leermoment.” De daaropvolgende jaren is Cooper ook enkele keren op Haagse festivals te zien, waaronder Kaderock in 2007 en de Haagse Pop Week in zowel 2008 als 2009. In januari 2010 werkt Cooper mee aan het door 3voor12 Den Haag georganiseerde benefiet voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Samen met bevriende bands als Fexet, The Phoenix Explosion en Trio Escobar viert Cooper in juni 2012 het 20-jarig jubileum.
 
Ook anno 2013 staat Cooper niet stil. “Ons zesde album (zonder titel) is sinds vorige maand uit op het Franse Kicking Records als vinyl met een download code. Dit keer hebben we het anders aangepakt en hebben we de plaat zelf opgenomen om hem vervolgens weer te laten mixen door Bill (Stevenson, red.). In oktober en november staan er tours in Frankrijk gepland en we gaan kijken of we dit keer ook iets substantieels in Nederland kunnen doen, maar dat blijft altijd lastig in ons geval.” Ver in de toekomst kijken doet de band echter niet. “Wat we over 10 jaar doen? Geen idee! We bestaan al meer dan twintig jaar, dat vind ik al heel wat. We hebben nooit iets gepland en zijn altijd onze eigen weg gegaan en dat zullen we blijven doen tot het een keer, om wat voor reden dan ook, stopt. Geen idee of dat over vijf, tien of vijftien jaar is. Toen we begonnen heb ik geen moment gedacht dat Cooper twintig jaar zou duren en zie hier. Ik dacht namelijk wel dat we miljoenen platen zouden gaan verkopen, dus mij moet je eigenlijk helemaal niks vragen...”
 
10 jaar 3voor12 Den Haag
Vrijdag 18 oktober 2013 @ PIP
Met: Atlantic Attraction, Charly & Gallus, Cooper, Cult of the Secret Samurai, Dagga Dagga, Dyzack, Ed Struijlaart, F, FilosofischeStilte, Jana, Jimmy G, Kern Koppen, Kinderen van Den Haag, Knotwilg, Loyu, Mama Franko, Neighbour Neighbour, NiCad, Organisms, Pop Up Animal Kids, Rät N FrikK, Supra Naturals, Tech Chic Design, Templo Diez, Vanderbuyst, Vinny en Woot
Tijd: 20.00 - 04.00 uur
Entree: 5 euro (excl. 1,50 servicekosten) / 8 euro aan de deur

Tickets zijn hier te koop!