Videoclip: J Chris - 'Let's roll'

“Ik hoef niet herkenbaar in beeld”

Tessa Bentvelsen en Ferry Bovet | Foto's Ramond Jaggessar ,

Onlangs verscheen de eerste videoclip van de Zoetermeerse rapper J Chris. 'Let's roll' heet het nummer, waarin hijzelf alleen met masker te zien is. Ook wanneer 3voor12 Den Haag hem interviewt, verkiest hij niet herkenbaar in beeld te komen. Hieronder de clip met een korte introductie en de rest van het interview in geschreven woord.

Chris is 23 jaar en komt uit Zoetermeer. Op de vraag waarom hij anoniem wil blijven is hij duidelijk. “Dat heeft ermee te maken dat ik vind dat de aandacht niet naar mij hoeft te gaan, maar naar de muziek. Dus daarom hebben we het een beetje omgedraaid en voor het grootste deel van de clip de camera op m'n hoofd gezet, zodat je alles vanuit mijn standpunt ziet. Het is een zomerse track en op zonnige dagen trek ik met m'n vrienden naar buiten om lol te maken. Dat zie je ook in de clip. We zijn gewoon naar buiten gegaan en we zagen wel wat er gebeurde. Het eindstukje, met die dame op de bank, is ook spontaan ontstaan. Iemand kende haar en ze wilde wel meedoen. Je moet het met een flinke knipoog zien, ha ha.”

Sinds z'n achttiende woonde Chris af en aan in het buitenland, waaronder Portugal en Amerika. Daar deed hij vele connecties op. “Mensen met wie ik nu via internet contacten onderhoud en die mij muziek en beats opsturen. Als je in je eentje in het buitenland verblijft, doe je veel ervaringen op die zowel op persoonlijk als muzikaal vlak bevorderend werken. Ik ben nu een jaar of vijf bezig met muziek, eigenlijk altijd binnenskamers. Nu zijn we op een punt dat ik het acceptabel vind om te releasen. Ik wil niet met zooi aankomen, dat zie ik te vaak helaas.”

“Mijn teksten hebben op mezelf betrekking, dingen uit mijn leven licht ik uit in mijn muziek. Ik ben mezelf en doe mezelf. Vergelijk me ook niet met andere artiesten. Mochten mensen dat willen dan is dat aan hen. Op m'n iPod staat van alles, ook bijvoorbeeld The Beatles. Maar hiphop blijft toch altijd wel terugkomen in mijn playlist. De beats maak ik niet zelf, ik krijg die uit binnen- en buitenland. De beat van 'Let's roll' is bijvoorbeeld geproduceerd door Tantu Beats uit Utrecht. Als een beat me raakt, als dat iets in me triggert, dan ga ik schrijven. Hoe ik me op dat moment voel, komt dan tot uiting in de muziek.”

De muziek die J Chris uitbrengt, komt uit via Connected Ink. “Dat is een muziekplatform dat ik twee jaar geleden met enkele vrienden begonnen ben en waar we nu actief mee aan de slag gaan. We willen ons daarmee lanceren door muziek en videoclips op internet uit te brengen.” Dat had vorig jaar bijna al een groot optreden opgeleverd toen een track bij een Radio 538 wedstrijd werd uitgeselecteerd. Maar ja, bijna is niet helemaal. “Het zou een groot optreden worden in Ahoy, met onder andere Wu Tang Clan en diverse Nederlandse artiesten. Maar dat festival is helaas afgeblazen. Tja, dat gebeurt.”

Niet getreurd, want er staat genoeg muziek op het punt van uitkomen. In de Rotterdamse House of Productions studio is hard gewerkt. “Eén mixtape is al helemaal klaar, de tweede zo goed als. Verder komt er nog een volwaardig album. 'Let's roll' is het eerste dat nu naar buiten komt, maar voor het eind van het jaar zal er nog meer muziek volgen!”