Videoclip: Bombay Show Pig - 'Timewaster'

Gitarist/zanger Mathias schreef voor ons over de Zuid-Afrikaanse tour

Bombay Show Pig ,

Ze zijn alweer een klein maandje terug, maar de twee weken die Bombay Show Pig in Zuid-Afrika doorbracht staan nog altijd als vers in hun geheugen. Dat ook niet anders want de verhalen zijn enthousiast en ze hebben genoeg videomateriaal geschoten om alles nog eens rustig terug te kunnen kijken. Een compilatie van die beelden is door Geert Albarda verwerkt tot videoclip bij het nummer 'Timewaster'. Daarnaast stuurde de band ons foto's en een verhaal over hun belevenissen.

Nadat de nodige stewardessen zijn gesweet-talked en al onze tassen grondig doorzocht mogen we met onze tien stuks handbagage aan boord en begint onze tour naar Zuid-Afrika. Dit wordt onze eerste buitenlandse tour sinds de release van ‘Vulture / Provider’ en het wordt interessant om te zien wat de reacties gaan zijn. De dag na aankomst spelen we al onze eerste show in de Memphis Rock in studentenstad Potchefstroom (zo’n vier uur rijden van Johannesburg). Bij aankomst worden we onthaald door een neonbord met daarop de tekst “For those about to rock, we salute you” en vanuit de zaal komen de zoete klanken van 80’s gitaarsolo’s ons tegemoet. Gelukkig blijkt de avond wat gevarieerder en wordt er enthousiast gereageerd op onze set.

Diezelfde nacht rijden we nog terug naar Jo’burg en kunnen we nog een paar uur slapen voordat we naar het hippe The Woods gaan. Dit Berlijns ogende podium zit verstopt in een behoorlijk “dodgy” buurt maar trekt een jong alternatief publiek aan dat erg leuk is om voor te spelen. De avond loopt muzikaal gezien uiteen van dromerige indie tot 70’s revival tot rap/rock. De laatste show van het weekend spelen we in de ‘Mystic Boer’ in Bloemfontein en ook hier is het weer druk en drinken mensen gevaarlijk veel brandy & coke, tequila en caramel vodka (Het Zuid-Afrikaanse antwoord op de schijf van vijf). Gezellig dus!

Na al een paar kleinere interviews te hebben gedaan, spelen we in de tweede week van de tour live op 5FM, het grootste alternatieve radiostation van Zuid-Afrika. Hierna merken we dat er steeds meer mensen enthousiast worden over onze muziek, en sommige beginnen zelfs mee te zingen met de nummers. Dit is zowel bij de show in Tanz Café in Jo’burg en in de Arcade Empire in Pretoria goed te merken. We zijn nu al bijna twee weken in en rondom Jo’burg en besluiten om last-minute naar Kaapstad te gaan. Onze lokale boeker/tourmanager/alleskunner Erin Crous lukt het zelfs om daar nog een show voor ons te boeken. Het verschil tussen deze twee steden is gigantisch en geeft een heel ander beeld van Zuid-Afrika. Tijdens ons spoedbezoek hebben we nog wel even tijd gevonden om met Jack Parow af te spreken, die ons een insiders view op de muziekscene, de stad en het uitgaansleven heeft gegeven.

Aan het einde van onze tour staat de belangrijkste show op de planning: Oppikoppi. Dit festival is een soort Lowlands maar dan in de woestijn en met bidons vol sterke drank. Dit blijkt een gouden combinatie te zijn! De dag begint al vroeg met een unplugged sessie voor MK (Zuid-Afrikaanse MTV). En vervolgt met een reeks aan interviews totdat we op moeten. Bij aanvang van onze show staan er al veel mensen vooraan, en gedurende de set stroomt het steeds voller. Het is daarnaast vooral leuk om te zien dat er veel mensen van voorgaande shows in het publiek staan. Tijdens deze tour was het tof om te zien dat je binnen drie weken een following kan opbouwen in een land waar nog niemand van je heeft gehoord en dit geldt als een goede les in een jaar waarin we nog meerdere malen naar andere landen zullen gaan!