I’m not mukowski doet het op zijn eigen manier I’m not mukowski doet het op zijn eigen manier

“20.000 euro voor studio-opnames? Dan koop ik wel een caravan voor dat geld”

, Remco van der Ham | Foto’s: Jan Piet Hartman

I’m not mukowski doet het op zijn eigen manier

“20.000 euro voor studio-opnames? Dan koop ik wel een caravan voor dat geld”

Remco van der Ham | Foto’s: Jan Piet Hartman ,

Het duurde even voordat Jochem Meijer aka I’m not mukowski aan alle voorwaarden voldeed om 3voor12 Den Haag Selecteert act te worden. Via Breda, studententijd in Groningen en een half jaar Rotterdam kwam Jochem zo’n drie jaar geleden in Den Haag te wonen voor zijn werk. De Hofstad was echter wel de plek waar zijn muzikale carrière echt vorm kreeg. Een thuis opgenomen EP, de Popronde, Walk The Line, de Grote Prijs van Nederland en een benoeming tot 3voor12 Hollandse Nieuwe volgden. Hoog tijd om hem eens aan de tand te voelen.

In Groningen start Jochem als gitarist met vrienden een band met de bedoeling om via covers eigen werk te gaan schrijven, maar bleef daarmee hangen in het coverrepertoire. “Het was wel erg leuk, want we konden veel op studentenfeestjes spelen. Uiteindelijk hebben we wel een of twee eigen nummers gerepeteerd maar toen stopte een aantal bandleden ermee en hield het eigenlijk wel op.” De stap naar een eigen project is voor Jochem dan snel gemaakt. “Ik had altijd al wel de drang om eigen liedjes te schrijven. In Groningen kwam daar nog niet zo heel van, maar toen ik klaar was met studeren ben ik er echt voor gegaan.”

Omdat de naam Jochem Meijer al associaties met de bekende Leidse cabaretier oproept, besluit Jochem onder een andere naam op te treden. “Ik wilde niet een of ander pseudoniem, zoals Jack van Zanten terwijl je niet zo heet, maar wel een naam waaruit blijkt dat ik in mijn eentje ben maar dat het ook niet mijn eigen naam is. Zo kwam ik op de constructie van I’m not met een ander woord erbij. Op een gegeven moment hoorde ik de naam Bukowski en dat vond ik wel leuk klinken, maar dat was al een naam dus dat slaat ook nergens op om te gebruiken. Toen ging ik het alfabet af om te kijken welke letter ik in plaats van de b kon doen, en toen werd het mukowski.”
 
Omdat Jochem van nature geen zanger maar gitarist is, was de stap naar het optreden met eigen nummers een flinke stap. “Ik vond dat best wel spannend in het begin. Ik ben ook niet echt een zanger. Ik vind het gewoon leuk om liedjes te schrijven en zingen hoort er dan toch gewoon bij, dus vond ik dat ik het maar gewoon moest doen. Een van de eerste keren dat ik optrad met eigen materiaal was in Zeebelt en dat was wel erg spannend. Daarna kwam de Popronde en hoe vaker je het doet, hoe gewoner het wordt eigenlijk. Ik vind het optreden nu ook wel echt leuk.” Aanvankelijk treedt Jochem vooral alleen op, maar gaandeweg komen daar wel regelmatig een bassist, percussionist en soms een extra zangeres bij. “Ik wil er wel een meer dynamisch geheel van maken. De eerste EP waren akoestische singer-songwriter nummers, maar voor de nieuwe nummers wil ik een wat meer gelaagd geluid waardoor er meer dynamiek en opbouw in de nummers gestopt kan worden.”
 
Zijn debuut-EP werd thuis opgenomen aan de keukentafel. “Ik heb alles opgenomen met een laptop en een usb-microfoon. Het is op vrij primitieve wijze gedaan, maar ik vond het toch best oké klinken. Ik vind het belangrijk dat het een sympathieke sound heeft, en dan hoeven dan niet per se super heldere opnames te zijn. Als je daar echt veel geld mee uitspaart wil ik dat best doen.” Toch is Jochem ook bereid om te investeren. “Ik wil er best wel wat voor betalen, maar dan hoor je van sommige onbekende bands dat ze voor 20.000 euro hebben opgenomen. Dat gaat bij mij echt niet gebeuren. Dan koop ik wel een caravan voor dat geld.”
 
De komende tijd wil Jochem zich vooral ontwikkelen. “De nieuwe nummers zijn veel beter doordacht. Ik werk nu met twee vrienden die veel met muziek bezig zijn en wat meer overzicht hebben, zoals een producer. Hun wil ik er graag wat meer bij betrekken.” De volgende stap is het opnemen van ongeveer tien nieuwe nummers. “Ik weet nog niet of dat dan als cd gedrukt wordt of dat het juist online komt, maar in ieder geval wil ik ermee naar buiten treden met als doel het bereiken van meer mensen. Ik wil dan ook iets proactiever worden in de pr en hopen dat het ergens toe leidt. Ik hoef er niet per se geld mee te verdienen, maar wil graag op toffe plekken optreden. En dat ook wat vaker doen. Dat is wel het doel.“
 
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag