Dominatör gaat voor zuipen en los gaan Dominatör gaat voor zuipen en los gaan

“We willen geen Project X, we willen Project Dominatör!”

, Tessa Bentvelsen | Foto’s: Ramond Jaggessar

Dominatör gaat voor zuipen en los gaan

“We willen geen Project X, we willen Project Dominatör!”

Tessa Bentvelsen | Foto’s: Ramond Jaggessar ,

"Ik ben zo blij met die gasten achter mij", zegt Maarten, zanger van Dominatör. Deze maand staat hij samen met Tunus (bassist), Artur (gitarist), Mark (gitarist) en Igör (drummer) in het middelpunt van de belangstelling bij 3voor12 Den Haag Selecteert. We hebben te maken met een lichtelijk harder geluid dan andere Selecteert acts: metal.

Ze komen overal en nergens vandaan, Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Delft, Maastricht, maar wat ze met elkaar gemeen hebben is hun liefde voor metalmuziek. "We houden ieder ook van andere muziek", zegt Maarten, "maar wat ons verbindt is metal." En die verbinding is ook te voelen. Hoewel ze allemaal hun eigen leven hebben, is te merken dat de bandleden al heel wat jaartjes met elkaar achter de rug hebben. Een geschiedenis van tien jaar om duidelijk te zijn. Mark en Maarten speelden al way back in een andere band maar toch wilden ze liever hun eigen metalband oprichten. Zo werd Dominatör geboren. Tunus versterkte de twee door de last van de basgitaar op zich te nemen. "Ik kan het nog steeds niet", grapt hij, "ik heb veel te dikke vingers daarvoor". Al snel kwam ook 'de Chinees' Artur en inmiddels ex-drummer Richie erbij. Zo was Dominatör compleet om uit te vliegen.

Met maar een paar nummers op het repertoire zijn de mannen gaan optreden, wat een redelijk succes bleek te zijn. Dat succes deed ze besluiten een album op te nemen die in 2004 uit kwam. Toen ze aan een nieuw album wilde werken bleek echter dat drummer Richie qua muziekstijl een andere richting op wilde dan de band. Mark licht toe: "Hij was meer een hiphopdrummer. Hij was dan wel blank, maar hij had net zo goed een neger kunnen zijn. Het was wel de muziek waar wij in opgingen dat steeds sneller en trashy'er werd, dus toen moesten onze wegen scheiden." Met het vertrek van Richie werd Igör in 2006 officieel als lid van de band benoemd. "Het was meteen hartstikke leuk”, zegt hij. “Begin 2007 begonnen we met de plaat opnemen die begin dit jaar is uitgekomen."
 
2007 begonnen en dan nu pas uit?! Juist ja, het vijftal heeft er geen haast achter gezet. Rustig aan doen en wat ronddollen staat dan ook centraal in de band. Ze zien het alle vijf meer als een leuke hobby naast hun werkleven. Serieuze toekomstplannen zijn er ook niet. Maarten: "Als we hiervan hadden willen leven, dan hadden we er tien jaar geleden veel tijd in moeten steken. De bands die nu hot zijn, zijn ook al niet meer van onze leeftijd. Wij zijn al ouwe lullen." Lang serieus kan het gesprek ook niet blijven. Tunus komt al snel met de opmerking dat hij liever een zaalvoetbal team wil starten. "Gewoon kappen met spelen en lekker zaalvoetballen."
 
Zonder doel en zonder toekomst blijft Dominatör volgens eigen zeggen vooral draaiende door de vriendschap. “Ik ben ook ongelooflijk tros op de band die achter mij staat”, zegt Maarten. “Ze staan altijd zo te knallen als we staan te spelen. Ik ben gewoon trots dat ik met mijn vrienden een fucking dikke band kan zijn.” Och ja, ruige mannen met een klein hartje… Toch heeft Dominatör een nummer gemaakt met Trijntje Oosterhuis. Huh? Wat? Dé Trijntje Oosterhuis, ja! Maar niet te snel geloven wat deze geniepige jongens zeggen. Artur licht een tipje van de sluier: “We zijn via via gevraagd om te spelen in Trijntjes videoclip omdat zij daar nog een band voor nodig had. We hebben dus niet écht meegewerkt aan het nummer.” Nee, laat deze band maar gewoon metal maken…
 
Of een akoestisch nummer speciaal voor 3voor12 Den Haag Selecteert. Bij Stork on Air speelden zij namelijk afgelopen vrijdag 5 oktober een van hun metalnummers volledig akoestisch. “We vonden het wel en leuke uitdaging om een nummer op een andere manier te vertalen”, zegt Maarten. “Echt zingen is dan wel heel wat anders dan grunten.” Benieuwd hoe metal klinkt in een akoestische vorm? Luister dan de uitzending terug. “Het is interessant om te zien hoe er vanuit een andere hoek aandacht is voor de band”, zegt Igör. Hij en de rest van de band zijn erg benieuwd naar het hele 3voor12 Den Haag Selecteert-traject. Ben jij zo ondertussen wel benieuwd naar wat deze band zelf live te bieden heeft? Dan staat je nog een hele klus te wachten. Mark:  "Als het publiek even wasted is als wij en heel die fucking zaal helemaal los gaat. Dat zijn de leukste optredens.”
 
Dominatör speelt woensdag 10 oktober in de SuperMarkt tijdens de Versafdeling.
 
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag