VolleToeren levert geen half werk VolleToeren levert geen half werk

“We willen alles zo goed mogelijk doen”

, Remco van der Ham | Foto's: Ramond Jaggessar

VolleToeren levert geen half werk

“We willen alles zo goed mogelijk doen”

Remco van der Ham | Foto's: Ramond Jaggessar ,

Eén van de 3voor12 Den Haag Selecteert acts van de maand oktober is hiphopduo VolleToeren uit Zoetermeer, ontstaan na het uiteenvallen van hiphopformatie T.I.C.. VolleToeren bestaat uit Eclips en Eqnox en liet eerder dit jaar voor het eerst van zich horen met de EP ‘Voor Het Zingen De Kerk Uit’ en de videoclip bij het nummer ‘Toekomstmuziek’. Een volgende EP komt er inmiddels ook al weer aan en werkt de band aan een project over ‘geestelijk bewustzijn’. 3voor12 Den Haag sprak met het duo en volgde de twee de afgelopen maand met het videoteam.

Eclips en Eqnox maken al jaren samen muziek, eerst met de groep T.I.C. (Tijd Is Cruciaal) en daarna onder de naam VolleToeren. Eqnox: “Het ging toentertijd wel lekker, maar we merkten al gauw dat we uit elkaar groeiden. Ieder ging zijn eigen ding doen.“ Eclips en Eqnox besluiten echter wel samen verder te gaan. “Wij waren ook samen T.I.C. begonnen en toen dat uit elkaar viel was het eigenlijk vrij vanzelfsprekend dat wij samen door gingen“, aldus Eclips. De nummers van VolleToeren worden in de basis individueel door een van de leden gemaakt. Eclips: “Over het algemeen maken we afzonderlijk de beats en komen we bij elkaar om te kijken waar we wat mee gaan doen. Tijdens het schrijfproces verandert een beat nog dusdanig dat er bijna niets meer van het origineel over blijft.”

Dat schrijfproces is ook waarmee VolleToeren zich onderscheidt van veel hiphopgroepen. Het schrijven van de nummers is meer vergelijkbaar met een band in een oefenruimte. Eqnox: “We zitten echt samen te schaven aan de nummers. Van scratch iets nieuws maken. We hebben er ook gewoon veel lol in om samen de nummers te maken. Vroeger maakte je een beat en ging je daar overheen rappen, maar nu zit er veel meer zorg in de nummers.” In de muziek van VolleToeren zitten ook veel invloeden uit de dance en dubstep in. “Het creëren van onze sound ging eigenlijk heel natuurlijk. We hebben ook een brede muzikale interesse. We luisteren naar meer dan alleen hiphop, bijvoorbeeld naar soul of oude funkplaten. Dat nemen we allemaal mee en stoppen dat in onze nummers.”

Hoe staat het eigenlijk met de ambities van VolleToeren? Eclips: “We willen allebei heel graag meer optredens verspreid over Nederland doen.” Eqnox: “We zijn op zich wel ambitieus maar ook reëel over onze kansen. Het is heel moeilijk om met hiphop je geld te verdienen in Nederland. Het is ook niet dat we snel willen scoren of op tv willen komen, maar we pakken alles wel professioneel aan. Ik vind het wel belangrijk om mezelf verder te ontwikkelen binnen de muziek. De muziek en onze vriendschap staan voorop.” VolleToeren wil alles graag zo goed mogelijk doen. “Daarom hebben we ook lang gewacht met het uitbrengen van de EP, dat wilden we pas doen als het echt helemaal af was. We hebben lang zitten schaven aan de nummers en veel opgenomen.”

Inmiddels zijn de twee bezig met de volgende EP, ‘Niet Zeiken Maar Slikken’. Eclips: “Er komen zo’n tien nummers op deze EP te staan waarbij we vooral onze diversiteit laten zien.” Eqnox: “We blijven wel binnen het hiphopgenre maar gebruiken gebruik van veel verschillende muzikale invloeden.” Eclips: “Het is allemaal ook weer een stapje verder dan de vorige EP, met meer aandacht voor de songs.” Voordat deze EP uitkomt, wordt er ook nog een ander project naar buiten gebracht, ‘Spiritualis Concientia’. Eclips: “Dat is Latijn voor geestelijk bewustzijn en dat heeft weer een hele andere insteek.” Eqnox: “Geen oppervlakkige raps over hoeveel vrouwen je hebt of hoeveel geld je besteedt, maar over je levenswijze. Hiermee willen we een stuk bewustzijn creëren.” Eclips: “Je kunt het omschrijven als muziek voor de ziel, waarmee we vooral een stuk positiviteit willen brengen.”

Beluister de EP 'Voor Het Zingen De Kerk Uit' van VolleToeren in de Haagse YouBox.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag