Verslag Life I Live Festival 2012; Spuiplein

Met Morning Parade, Jam de la Crème, Extince en School Is Cool

Marc van der Geest, Judith Bronswijk en Remco van der Ham | Foto’s: Michella Kuijkhoven en Ron van Varik ,

Het hoofdpodium van het Life I Live Festival bevond zich op het Spuiplein, waar het vooral tijdens de tweede helft van het programma erg druk was. Op het programma stonden optredens van Morning Parade, School Is Cool en Extince. Het programma werd afgesloten door de grootse jamsessie van Jam de la Crème meets Kytopia.

De aftrap van Life I Live komt voor rekening van Brabants Glorie: nederhopper van het eerste uur Extince mag een zonovergoten Spuiplein opwarmen voor dingen die komen gaan. Het plein is slechts voor een kwart gevuld, maar het aanwezige publiek heeft er zin in en de rapper krijgt de handen aardig op elkaar. Niet onterecht: Extince heeft nog steeds industriële hoeveelheden zelfvertrouwen en een flow waar veel van zijn collega’s jaloers op mogen zijn. Toch is dat niet genoeg om de volle veertig minuten de aandacht vast te houden. Misschien had een paar man extra op het podium geen kwaad gekund - dan had 'ie ook geen twee nummers hoeven emmeren om al rappend zijn zonnebril uit z’n jas te peuteren. Pas bij semi-schunnige hit ‘Viervoeters’ krijgt hij het publiek weer op zijn hand, waardoor hij op de valreep slaagt in zijn missie: de toehoorders opgeladen en wel de nacht in sturen. (MvdG)

De zanger Johannes Genard van School Is Cool wilde het publiek verrassen maar veel mensen blijken de Belgische band al te kennen. In eigen land zijn ze dan ook al erg bekend. School is Cool opent met de single ‘The world is gonna end tonight’, een nogal negatieve titel voor zo’n leuk nummer. Het is nog niet al te druk op het Spuiplein maar de sfeer is goed. Er wordt behoorlijk wat gedanst op de vrolijke en springerige nummers. Maar tijdens de rustige stukken laten de leden van de band zien wat ze in hun mars hebben. Nele Paelinck, de violiste, speelt erg goed en zingt ook vol overgave. Het meest indrukwekkende van de show zijn echter de drumpartijen die op een gegeven moment door alle leden tegelijk gespeeld worden. Het energieke geheel laat niemand in het publiek ongemoeid. En het folky geluid van de band valt zeker in de smaak bij het Haagse publiek. Terwijl de avond valt gaat het dak eraf op het Spuiplein. (JB)

De Britse rockband Morning Parade kan toch wel worden aangewezen als de hoofdact van vanavond. Met een 3FM Megahit op zak is de band al lang geen onbekende meer in Nederland en het betreffende nummer onder een veel voorbij komende tv-reclame deed de band ook geen kwaad. Wie echter speciaal voor ‘Under the stars’ kwam, moest lang wachten. Dat nummer werd uiteraard tot het einde bewaard. Gelukkig hoefde men zich de 50 minuten daarvoor niet te vervelen, want Morning Parade heeft nog veel meer pakkende songs. Bijvoorbeeld ‘Headlights’, de nieuwe single, ‘Us & ourselves’ of ‘A&E’. Dat laatste nummer staat overigens niet op het onlangs verschenen debuutalbum, maar is alleen te vinden op de ‘Under The Stars EP’. De band heeft duidelijk plezier in het spelen en het enthousiasme slaat over op het in grote getale toegestroomde publiek, al zal de afsluiting van de Grote Markt ook wel iets hebben meegeholpen. Muzikaal opereert de band duidelijk binnen de Britpop-lijntjes van landgenoten als Coldplay en Keane, maar heeft mede dankzij zanger Steve Sparrow en de elektronische invloeden toch een eigen sound. Of Morning Parade eenzelfde status als eerder genoemde bands zal bereiken zal de tijd leren, het optreden op het Life I Live Festival is in ieder geval overtuigend en daarmee een stap in de goede richting. (RvdH)

Net als vorig jaar wordt het programma op het Spuiplein afgesloten met een sessie van Jam de la Crème, waarbij dit jaar de samenwerking met het Utrechtse Kytopia is aangegaan. Wie dacht dat Kyteman zelf op het podium zou staan, kwam bedrogen uit, maar dat maakte de line-up van de jamsessie er niet minder om. Bandleden van DI-RECT, Bombay Show Pig, De Avonduren, Anouk, Caro Emerald, Relax en Splendid delen vanavond het podium. Het optreden begint bijna een half uur later dan gepland, maar las het bonte gezelschap de eerste jam inzet wordt er meteen al lekker gedanst. Vorig jaar werden er nog vrij veel covers gespeeld en kwam het geheel wat ingestudeerd over. Dit jaar is het gelukkig veel meer een echte jam. Wel wordt het geheel soms iets te jazzy waardoor de aandacht van het publiek wat lijkt af te zwakken. Met The Beatles’ ‘Hey Jude’ als slotstuk wordt luidkeels meegezongen en komt de sessie tot een geslaagd eind.