Verslag Life I Live Festival 2012; Grote Markt

Met The Kik en Vanderbuyst

Willemijn de Koning en Judith Bronswijk | Foto’s: Jan Rijk en Ron van Varik ,

De Grote Markt is al jaren de dichtstbevolkte plek van de Haagse binnenstad op 29 april, en dat was dit jaar niet anders. Al snel wordt de Grote Markt afgesloten omdat het plein helemaal vol staat. Niemand komt er meer op. Wie het wel naar de Grote markt wist te redden, kreeg optredens van Vanderbuyst, The Cubical en The Kik gepresenteerd.

De Grote Markt is afgeladen en dat wordt alleen maar erger als The Kik op het podium verschijnt. Deze band, die iedereen doet denken aan The Beatles, heeft in korte tijd een goede naam opgebouwd. De band bestaat nog geen jaar, maar brengt in mei wel al het debuutalbum uit. Life I Live is het eerste festival voor The Kik, dus kunnen de bandleden het publiek in Den Haag voor het eerst al wat laten horen van het verwachte album. Het publiek lijkt er niet mee te zitten dat de frontman Dave een Rotterdammer in hart en nieren is. Dave trouwens ook niet, want met zijn Rotterdamse enthousiasme verovert hij meteen het publiek. Tussen de nummers door kletst hij met de bezoekers alsof hij net nog een biertje met ze heeft gedronken. Maar tussen het kletsen door kunnen ze ook nog spelen. Het is misschien even wennen, een sixties-band met Nederlandstalig repertoire, maar halverwege valt dat je niet eens meer op. Dan luister je alleen nog naar het goede samenspel en de leuke teksten. Als Dave een meezinger aankondigt, is het publiek dan ook niet te beroerd om mee te zingen. Voordat iedereen het in de gaten heeft, is deze vierkoppige band alweer aangekomen bij de toegift. Met ‘Kom terug bij mij’ geeft The Kik alles wat ze heeft. De Grote Markt vindt het dan ook reuze jammer dat de band plaats moeten maken voor de volgende act. Gelukkig staan ze nog op genoeg podia dit jaar (bijvoorbeeld 19 mei in de SuperMarkt) om deze veelbelovende act nog eens te bezichtigen. (WdK)

De eerlijke klanken van Vanderbuyst zullen alle echte rockers moeten bekoren. Headbangen en een moshpit, bier gooien en airguitar, het is er allemaal bij op de Grote Markt. De heren van Vanderbuyst hebben er overduidelijk ontzettend plezier in en het publiek des te meer. Maar behalve het onvermoeibare headbangen brengt de band ook een knap staaltje muzikaal talent naar het podium. De gitaarpartijen zijn geslepen en zanger Jochem Jonkman heeft zeker een goede stem. Ook de het zelfverzekerde voorkomen op het podium doet niet onder aan de echte veteranen in het genre. Het publiek gaat er in ieder geval helemaal in mee. “Het is natuurlijk ook geweldig om boven de bar te staan, dan staat het publiek altijd lekker vooraan”, aldus Jonkman. De band brengt een aantal prima covers “om de helden te eren”. Vooral ‘Don’t believe a word’ van Thin Lizzy is bijzonder goed gedaan. Al met al een heerlijke rock ervaring. (JB)