Sfeerverslag Parkpop 2012

Nog één keer nagenieten van 32e editie

Cok Jouvenaar, Annelies van Es, Loïs Koot, Marije Pluym | Foto’s: Peisam Tsang, Ron van Varik, Jan Piet Hartman, Frank Veldkamp, Ramond Jaggessar, Remco van der Ham en Samantha Stauttener ,

Het weer werkte dit jaar niet mee op Parkpop. De regen viel met bakken uit de hemel, wat er voor zorgde dat de publieksstroom dit jaar pas laat op gang kwam. Gelukkig werd het in de loop van de middag droog en besloten veel mensen alsnog naar het Zuiderpark te komen. In totaal kwamen er zo’n 150.000 bezoekers naar het festival, het laagste aantal sinds 1985. 3voor12 Den Haag peilde de reacties bij de bezoekers en verzamelde deze in het sfeerverslag van Parkpop 2012.

Het is nog erg vroeg en het Zuiderpark kent slechts een paar onverlaten die wat verloren lopen over de grote weide. Zelfs securitybaas Dennis is wat somber gesteld. “Als het eerst nog droog is en pas bij de tweede band gaat regenen, blijven mensen wel vaak. Ze zijn er toch en dan kan het ze ook geen bal meer schelen.” Security Kees houdt de moed er in en brengt het positief. “Ja het is rustig, maar het publiek heeft zich al verdubbeld.” Bij een beetje beter weer had het publiek zich zeker verdubbeld.

Parkpop moet het dan ook vooral hebben van de dagjesmensen en niet van de diehard muziekfreaks. Parkpop is in eerste instantie een gratis familiefeest en dan pas een popfestival voor elk wat wils. Aan de artiesten heeft het niet gelegen. Muzikaal viel er genoeg te beleven op de twee hoofdpodia en het NewHorizons gebied. De merchandise stand ziet er verloren uit. Het publiek lijkt de T-shirts van Parkpop, Blaudzun en Adam Ant links te laten liggen. Of er uiteindelijk erg veel verkocht is, durven we niet te zeggen. Opvallend is wel dat nog voor het einde de stand al wordt opgedoekt.

Gelukkig houdt het in de loop van de middag op met regenen en kunnen de paraplu's worden opgeborgen.

Splendid opent op de Staedion Stage.

Kika (rechts) en Nanny zijn echte diehard Parkpopbezoekers. Zij komen al dertig jaar lang elke keer weer naar Parkpop. Voor de muziek doen ze het niet. “Che Sudaka was dit jaar wel echt heel erg goed,” zegt Nanny. Kika kan zich Robbie Williams, die in 1998 op Parkpop stond, nog goed herinneren. Voor de twee vriendinnen maakt het niet uit of het wel of geen weer is. “Als het maar droog is,” zeggen de twee vriendinnen lachend tegen elkaar. Na al die jaren vinden Kika en Nanny niet dat de sfeer veel veranderd is. “Het is nog steeds relaxt, ook omdat het zoveel verschillende mensen door elkaar op Parkpop komen”, sluit Nanny af.  De allereerste herinnering die het tweetal heeft van Parkpop is op de vroege maandagochtend het Zuiderpark schoonmaken door vuilniszakken te vullen. Voor een volle zak kregen zij dan 2,50 gulden. Nanny herinnert zich nog de bordjes met ‘wiet hier te koop’.

De Boyce Avenue fans laten zich niet door de regen uit het veld slaan en sommigen zijn al vanaf half 10 in het Zuiderpark.

Stella en Laura komen uit Den Haag. Ze zijn vandaag speciaal op Parkpop voor Boyce Avenue. De meisjes vinden alles leuk aan het trio, een YouTube sensatie uit Amerika, maar ze maken vooral goede muziek. Het is de eerste keer dat ze op Parkpop zijn. “We zijn wel ooit op KinderParkpop geweest.” Waarschijnlijk gaan ze vandaag niet meer bandjes kijken. Ze staan namelijk op de jongens van Boyce Avenue te wachten, ze hopen dat ze naar buiten komen voor een foto. Een echte favoriet hebben ze niet; “Ze zijn alle drie leuk!”

Presentator Rene Bom praat ook dit jaar weer de optredens aan elkaar.

Deze dame uit Spijkenisse en heer uit Stamproij komen speciaal voor The Asteroids Galaxy Tour. Sinds 13.00 uur lopen ze al in het Zuiderpark. Ze vinden het wel gezellig. Samen zijn ze verbonden door een sjaal van Paul Frank. “Eigenlijk hoort die om je nek natuurlijk.”

Het weer wordt in de loop van de dag steeds beter, en daar worden we blij van!

Ook bij het NewHorizons podium valt genoeg te ontdekken!

Vooral Kraantje Pappie is hier een grote publiekstrekker.

Maar er is ook veel aandacht voor dans.

Voor Jeff, Karin en Ray is Parkpop een thuiswedstrijd. De Hagenezen waren vanmiddag te laat voor Splendid, maar Jon Tarifa en Blaudzun zijn goed bevallen. Enige minpuntje dit jaar is volgens het drietal het weer.

3voor12 Den Haag organiseerde twee exclusieve kleedkamerconcert waar men kaarten voor kon winnen. Hier Dry The River met de prijswinnaars.

En even later deden we hetzelfde met The Asteroids Galaxy Tour.

Interview met Mette Lindberg van The Asteroids Galaxy Tour.

Rebecca en Martien komen voor elkaar op Parkpop. “Er is een enorme spanning tussen ons. We zijn hier echt alleen voor elkaar. We zijn elkaar nog aan het ontdekken.” Voor beiden is het de eerste keer op Parkpop. Het optreden van Splendid vonden ze heel erg goed.

Saskia kwam van jongs af aan al met haar ouders naar Parkpop. Het is niet veranderd, want het is eigenlijk een traditie geworden die zij en Ward nu ook op hun dochtertje Anne (2) over willen brengen. “Zij gaat ook gewoon elk jaar mee. Dit is nu haar tweede keer.” Waarom Ward en Saskia naar Parkpop komen is eigenlijk vanwege twee redenen. “We komen voor de zon en gezelligheid, het echte festival gevoel en eigenlijk is Parkpop ons uitbrakfestival. Wij gaan altijd naar Awakenings de zaterdag voor Parkpop.” Wederom komt dit drietal niet voor de muziek, want wat er speelt weten ze niet. Van Parkpop 2012 vinden zij het hoogtepunt Che Sudaka. “Dat was te gek, vooral met het zonnetje dat doorkwam op het moment dat zij aan het spelen waren.”

Joost, Lonneke en Wende genieten in het zonnetje van een zak patat. Het trio uit Zoetermeer bezoekt Parkpop al sinds 1996 en komen voornamelijk voor de sfeer. Joost verwacht veel van het optreden van Bettie Serveert.

Het Rode Kruis houdt alles goed in de gaten.

De vriendengroep bestaande uit Pascalle, Shelley, Erik en Jordy zijn, op de 32e editie van Parkpop, voornamelijk voor de gezelligheid in het park. Pascalle is al drie keer eerder in het Zuiderpark geweest. Een favoriete act hebben ze niet, maar ze willen graag naar het optreden van Amy Macdonald gaan kijken. “Eigenlijk willen we een beetje rondhangen, lekker drinken en onwijs gek doen!”

Gezelligheid op het veld

“Het is zoals elk jaar weer een feest om hier te zijn. Het is chillen en muziek luisteren,” vertelt Marijn. Jos komt voor The Asteroids Galaxy Tour en Amy Macdonald. Zijn eerste keer Parkpop herinnert hij zich nog goed. “Ik was bij een vriend in Barendrecht en hij stelde voor om hier naar toe te gaan. Ik dacht waarom niet, maar het was wel mooi even 50 kilometer fietsen voor maar twee uurtjes. Rory, die normaal niet van hiphop houdt, vond Kraantje Pappie het hoogtepunt van Parkpop 2012. The Kooks is Rory het allerbeste bijgebleven van al die jaren Parkpop. Het drietal zit zelf in een band, The Abbons, en hoopt met veel repeteren dat ze volgend jaar op een van de podia van Parkpop staan.

Tineke en Peter hebben nog geen enkele editie van Parkpop gemist. Dit jaar zijn ze voor de 32ste keer van de partij. Ze komen niet speciaal voor de muziek. Vooral de gezelligheid van het festival spreekt ze aan. Het leukste wat ze dit jaar tot nu toe hebben gezien is het toch wat onverwachte zonnetje.

Handjes in de lucht voor Boyce Avenue.

“Vorig jaar liep ik lekker in mijn bikini hier rond,” zegt de Brabantse Gina. “Met al die regen heb ik plastic zakjes om mijn schoenen gedaan zodat ze niet onder de modder kwamen te zitten en heb ik een paraplu bij me. Ook de Brabantse komt niet speciaal voor een band, maar gewoon voor de gezelligheid en om te dansen. Gina vond het optreden van The Asteroids Galaxy Tour erg geslaagd. Zij en haar vriendin wilden vooraan staan, dus moesten ze er wel een beetje moeite voor doen. “Uiteindelijk stonden we bij het vip gedeelte en waren we erg dichtbij.”

Backstage zijn natuurlijk ook veel mensen te spotten, zoals deze twee heren van Splendid

Of Lars Iversen en Mette Lindberg van The Asteroids Galaxy Tour.

En ook Parkpop-programmeur Ben van Vueren.

Cshaba en Rashid komen uit Rotterdam en zijn elk jaar op Parkpop te vinden. Zelf houden ze vooral van reggaemuziek. Vanavond willen ze een graantje meepikken van Blitz The Ambassador, maar hebben geen flauw idee hoe laat dat optreden begint. Ze zijn al sinds 14.00  uur op het festival, ze hebben eerst gewacht tot het ophield met regenen.

Jessica en Lindsey liggen op de speelweide van het Zuiderpark alsof er geen vuiltje of regendruppel aan de lucht is. Dit is de tweede keer dat ze Parkpop bezoeken. De dames komen voornamelijk voor de sfeer en hadden eigenlijk met meer mensen naar het festival willen komen. De rest is vanwege de slechte weersvoorspellingen afgehaakt. Lindsey was aangenaam verrast door Boyce Avenue. Tot vandaag had ze nog nooit van de Amerikanen gehoord, maar hun optreden viel goed in de smaak.

De rodeostier is ongenadig vandaag.

De Roemeense studentes Raluca en Roxanna zitten zij nu in het tweede jaar van hun studie, maar is dit pas het eerste jaar dat we naar Parkpop gaan. “Ik had vorig jaar tentamens, dus kon ik helaas niet komen,” legt Roxanna uit. Dat het niet echt de muzieksmaak van de twee studenten niet is, maakt niet uit. Ze hebben zojuist The Asteroids Galaxy Tour gezien en wachten nu nog op Amy Macdonald. “Het is erg gezellig, het is gratis en een mooie omgeving om te chillen.”

Isabella en Odette komen respectievelijk uit Frankrijk en Duitsland. Het is hun allereerste keer op Parkpop. Speciaal op uitnodiging van vrienden zijn ze vanmiddag in het Zuiderpark. Een favoriete act hebben ze niet, maar Amy Macdonald willen ze vanavond graag zien spelen. Hun eerste indruk; “Het is een gezellig festival en het kijken naar al die verschillende mensen op het terrein is zeker de moeite waard!”

Uiteindelijk toch nog aardig druk op Parkpop.

“In 2000 was het snikheet en toen had Coca Cola van die douches neergezet voor afkoeling”, vertelt Seez. “Dit jaar is het helaas wat minder weer, maar weer of geen weer, ik kom.” Seez is door zijn zus vroeger meegenomen naar dit festival en sindsdien komt hij trouw. “Als ik niet op vakantie ben tenminste.” Ook Seez komt niet specifiek voor artiesten, maar vond vorig jaar Memphis Maniacs erg gaaf. Voor Suuz is het dit jaar haar eerste keer en zij komt voor The Asteroids Galaxy Tour. “Tot nu toe vind ik het erg gezellig.”

Willem uit Den Bosch was er vandaag al vroeg. Hij is niet geheel toevallig op Parkpop verzeild geraakt. Hij begeleidt de kidscrew van Cypher Active die later die dag moeten aantreden in de finale van de Vestia Young BBoy/BGirl League moeten aantreden op het Vestia Young Stage. Het is zijn eerste keer op Parkpop, maar tot nu toe bevalt het hem goed.