Talent Event 2011 belicht: Quintus

“Ik deed eigenlijk mee voor de lol”

Remco van der Ham ,

De vierde editie van Talent Event komt aanstaande vrijdag 27 januari tot een eind met de finale in het Paard van Troje. Zes jonge talentvolle acts strijden dan om het mooie prijzenpakket met onder andere een geldprijs van 1000 euro en verschillende festivaloptredens. In de aanloop naar de finale belicht 3voor12 Den Haag de finalisten. Vandaag is het de beurt aan Quintus.

De muzikale carrière van Quintus van der Laan, artiestennaam Quintus, ging van start met de muziek van André Hazes. “Toen ik zes jaar was, kreeg ik een cd van hem en ik zong altijd mee met zijn nummers. Later ging ik ook piano, gitaar en drums spelen. Dat doe ik nu nog steeds.” De muzikale invloeden zijn in de loop der jaren wel iets veranderd. “Nu ben ik vooral geïnspireerd door John Mayer, Jason Mraz maar vooral Jamiroquai.” Quintus weet zich daarbij ook goed te onderscheiden van andere artiesten. “Ik speel natuurlijk alleen, maar ook heb ik een hele eigen stijl. Ik gebruik veel aparte akkoorden, wat mijn nummers gelijk veel leuker maakt.” En zijn droom? “Dat ik gewoon lekker bezig blijf met muziek en ik pak alles wat op mijn pad komt.”

Quintus heeft ook goede herinneringen aan het verloop van Talent Event tot nu toe. “Ik heb het eigenlijk heel leuk ervaren. Je hoeft niet elke week een nieuwe afvalronde te doen en je krijgt ook nog eens workshops waar je weer veel van leert.“ Quintus volgde de workshops songwriting, gitaar, peformance en zangtechieken. “Voor van de workshop zangtechniek heb ik veel geleerd, want al die zangtechnieken kende ik nog niet.” Daarnaast kreeg hij nog een andere belangrijke tip mee. “Contact maken met het publiek is erg belangrijk.”

Dat Quintus in de finale van Talent Event zou staan, had hij niet verwacht. “Nee, ik deed eigenlijk mee voor de lol. Dat ik de finale zou bereiken, heb ik nooit verwacht.” En vrijdag 27 januari is het dan zover; de finale. “Ik speel een stuk of zes nummers waarvan één cover. Ik zal in het Paard dan alleen met mijn gitaar optreden.” Net als B Sharp denkt Quintus dat Kreatones de meeste kans maakt op de overwinning. “Ik vind hun muziek erg goed.”

De finale van Talent Event vindt vrijdag 27 januari plaats vanaf 19.30 uur met optredens van AlfabetNL, B Sharp, Crystal Water, Kreatones, Mullet en Quintus. De entree is gratis.