Talent Event 2011 belicht: Kreatones

“Het zou fantastisch zijn als we er op een dag van kunnen leven”

Remco van der Ham ,

De vierde editie van Talent Event komt aanstaande vrijdag 27 januari tot een eind met de finale in het Paard van Troje. Zes jonge talentvolle acts strijden dan om het mooie prijzenpakket met onder andere een geldprijs van 1000 euro en verschillende festivaloptredens. In de aanloop naar de finale belicht 3voor12 Den Haag de finalisten. Vandaag is het de beurt aan Kreatones.

De funky indiepopband Kreatones uit Voorburg, betsaande uit Dignée Brandt (zang/bas), Kasper Köhler (gitaar/toetsen), Roos Leeflang (zang/toetsen) en Felix Postma (drums), is waarschijnlijk de meest ervaren formatie in de finale van Talent Event. Het viertal stond namelijk al op de Haagse PopWeek en het Haags Uit Festival en deed mee aan wedstrijden als de High School Music Competition, Vlietpopslag en de voorrondes voor Schollenpop en Werfpop. Als klap op de vuurpijl won Kreatones de Grote Prijs van Monster 2011. De bandleden leerden elkaar kennen op de middelbare school. “Daar deden we allemaal veel aan muziek. Hoewel het grootste deel van ons elkaar al lang kent en geregeld samenspeelde, duurde het een tijd voordat we de band in huidige samenstelling vormden.”

Kreatones weet daarbij goed te verwoorden hoe zij zich onderscheiden van andere acts. “We proberen op creatieve wijze onze favoriete muziekstijlen te combineren om tot iets origineels te komen waar we helemaal achter staan. We houden van het uitproberen van nieuwe structuren of invalshoeken, maar proberen natuurlijk wel altijd de balans te vinden tussen onnodig ingewikkeld en saai. Het doel is natuurlijk dat het goed klinkt en iets bij je los maakt, en dat doet het wat ons betreft alleen wanneer het goed (doordacht) in elkaar zit én het niet al 500 keer gedaan is. Ook zit er bij ons altijd veel energie in.” En het liefst gaat de band dan veel optreden en touren in een busje. “Het hoeft geen wereldwijde roem te zijn, maar het zou fantastisch zijn als we er op een dag van kunnen leven, zodat we onze aandacht helemaal aan de muziek en creativiteit kunnen geven.”

Kreatones ziet Talent Event als een leuke wedstrijd die een hoop kansen biedt voor jonge bands. “We vonden het erg leuk dat iedereen op de showcases mocht spelen, ongeacht demo’s. Zelf hadden we gelukkig al opnames, maar heel veel bands hebben die ingang nog niet, en dan is het een mooie kans.” En uiteraard volgden de bandleden ook verschillende workshops. “We hebben zoveel mogelijk workshops geprobeerd te volgen die voor ons idee iets toe konden voegen aan onze act, zoals performance, songwriting, pre-productie en natuurlijk clinics/workshops op ons individuele instrument. Het was tof om van zoveel verschillende mensen die allerlei posities bekleden in de muziekbusiness ervaringen en tips te horen, iedereen had wel weer een andere invalshoek.”

De workshop songwriting door Tjeerd Bomhoff (Voicst/Dazzled Kid) werd daarbij het meest enthousiast ontvangen. “Hij beschreef, als ervaren muzikant, precies dezelfde problemen als waar wij altijd tegenaan lopen. Hij heeft toen veel verteld over hoe hij daarmee om probeert te gaan, en daar hebben we veel aan gehad.” Maar de beste tip die de band de afgelopen maanden kreeg, is afkomstig uit de Basement Studio. “Toen we daar 'The money' opnamen, hebben we met Ernst en Bas (van Wageningen, red.) besloten om het nummer één bpm (beat per minuut) lager op te nemen dan gebruikelijk. Dit omdat je soms als band niet bang moet zijn voor tragere beats, omdat de funk daar vaak juist beter in uitkomt. Je hoeft niet alleen maar snelle beats te hebben om energiek te zijn als band. Dat werkte eigenlijk wel heel goed.”

Op de voorronde in het Paardcafé kijkt Kreatones tevreden terug. “We hebben een heel erg leuke avond gehad, het café zat goed vol en het spelen ging lekker. Hierdoor kregen we wel enige hoop op de finale, al kun je van jezelf niet zo goed inschatten hoe goed je bent ten opzichte van de competitie.” Dat zat duidelijk wel goed, want Kreatones weet de voorronde te winnen. “Alleen de toegift na het winnen van de voorronde ging door technische verwarring en haast met opbouwen niet zo lekker, dat was jammer. Gelukkig gaan we dat tijdens de finale helemaal goedmaken met een crazy energiek en intens optreden.” En tijdens die finale ziet Kreatones de band B Sharp als voornaamste concurrent. “Ze zijn erg ambitieus en de muziek die ze maken voeren ze erg goed uit.”

De finale van Talent Event vindt vrijdag 27 januari plaats vanaf 19.30 uur met optredens van AlfabetNL, B Sharp, Crystal Water, Kreatones, Mullet en Quintus. De entree is gratis.