Talent Event 2011 belicht: Crystal Water

“De showcase was een grote nee”

Remco van der Ham ,

De vierde editie van Talent Event komt aanstaande vrijdag 27 januari tot een eind met de finale in het Paard van Troje. Zes jonge talentvolle acts strijden dan om het mooie prijzenpakket met onder andere een geldprijs van 1000 euro en verschillende festivaloptredens. In de aanloop naar de finale belicht 3voor12 Den Haag de finalisten. Vandaag is het de beurt aan Crystal Water.

Crystal Water bestaat uit Pijke de Grood (gitaar/zang), Michiel Mutsaerts (bas/zang) en Jesse Kuiper (drums). De ontstaansgeschiedenis van de band gaat ver terug. Michiel: “Pijke en Jesse kennen elkaar al sinds groep 1 van de basisschool. Door wereldwijd de eerste plaats te behalen met Guitar Hero besloten ze een instrument te gaan spelen en een band te vormen.” Een kennis van Pijke brengt hen uiteindelijk in contact met Michiel. “Hij hoorde Pijke het nummer ‘Daytripper’ van The Beatles spelen. Een tijdje later hoorde hij mij hetzelfde nummer spelen en bracht ons bij elkaar.” De muziek van Crystal Water valt het beste te omschrijven als britpop/rock geïnspireerd door Oasis, The Beatles en Arctic Monkeys. “We maken volwassen muziek en we denken buiten de lijntjes. Ooit willen we op festivals als Lowlands staan!”

De ervaringen met Talent Event zijn tot nu toe erg goed geweest voor Crystal Water. “Het is een vette ervaring die ons heeft geholpen te worden wat we nu zijn, door middel van ‘tips en tricks’. Het heeft ons erg gemotiveerd om in korte tijd erg vooruit te gaan.” De band volgde de workshops ‘Hoe kom je aan optredens’ door Vico Sneep (Haags Pop Centrum) en de zangworkshop door Rianne Walther (Ryan). “Ze waren erg goed geregeld en leerzaam. Vooral de workshop over hoe we aan optredens kunnen komen. Daar hebben we echt heel veel tips gekregen over hoe we onszelf moeten presenteren.” De band kreeg ook nog een andere goede tip mee. “Hoe belangrijk verschil in dynamiek is om muziek spannend te houden voor je publiek.”

De plek in de finale kwam voor Crystal Water erg onverwacht. “De showcase was een grote nee, dus we waren zeer verbaasd dat we door waren. Tijdens de voorronde in het Paardcafé gingen we tot het gaatje, we hadden daar ook wel een goed gevoel over. Maar we zijn zeer verrast dat we in de finale staan.” Tijdens de finale gaat het drietal er in ieder geval vol voor. “We doen ons ding, maar dan beter.” De heren van Crystal Water zien daarbij B Sharp als voornaamste concurrent. “We vinden iedereen erg goed, maar we denken dat zij het meeste kans maken. Ze zijn muzikaal al erg ver.”

De finale van Talent Event vindt vrijdag 27 januari plaats vanaf 19.30 uur met optredens van AlfabetNL, B Sharp, Crystal Water, Kreatones, Mullet en Quintus. De entree is gratis.

Meer info over Crystal Water