Festivalkriebels 2012: Jazzin’ The Hague

Programma eerste editie compleet

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Na North Sea Jazz, Pure Jazz en The Hague Jazz, heeft Den Haag vanaf juni weer een nieuw jazzfestival: Jazzin’ The Hague. De eerste editie vindt plaats op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni in het World Forum Theater, als onderdeel van The Hague Festivals. De organisatie, AT Events, heeft vandaag het complete programma bekend gemaakt. De kaartverkoop is inmiddels begonnen.

28 maart: Vanmiddag werd het volledige programma van Jazzin’ The Hague bekend gemaakt tijdens de perspresentatie in Hotel Bel Air. Nieuwe bevestigingen waren er hierbij van Macy Gray, Mezzoforte, Kraak & Smaak, Sven Hammond Soul, Lilian Vieira, Randy Brecker, Alain Clark, Kim Hoorweg & The Houdini’s, Eric Vloeimans Gatecrash, Izaline Calister, Jaco Pastorius Tribute o.l.v. Karel Boehle en Jazz Min Lau ft. Dez, Boris Sax & Jens Kerkhoff. Het Jazzorchestra of the Concertgebouw zal zowel optreden met Oleta Adams als met Roy Hargrove en de Koninklijk Conservatorium Bigband zal het podium delen met Randy Brecker, Rita Reys, Curtis Fuller en Ronny Hammond. Ook is er een podium van het Koorenhuis en zijn er optredens van de afstudeerders van het Koninklijke Conservatorium. Ook zullen de Haagse jazzclubs De Regentenkamer, De Pater, EJP@Pavlov en Sociëteit Engels op het festival een act presenteren waar zij trots op zijn en het profiel van hun jazzclub uitlicht.

6 maart: De postercampagne van Jazzin’ The Hague is van start, en daar is weer een flink aantal nieuwe namen op te lezen. Zo zal onder andere ‘Europe's First Lady of Jazz’ Rita Reys optreden. Reys is inmiddels 87 en al sinds de jaren ’40 actief als professioneel jazz-zangeres. Ze werkte onder andere samen met jazzgrootheden als Art Blakey, Dizzy Gillespie, Johnny Griffin en Stan Getz. Ook zal de Nederlandse Tiny Little Bigband optreden. De band wist eind vorig jaar veel bekendheid te krijgen met het kerstnummer ‘You put the X in X-mas’, dat vooral dankzij 3FM-dj Gerard Ekdom een grote hit werd tijdens Serious Request. Andere nieuwe bevestigingen zijn er van Peter Beets, Dutch Swing College Band, Jazz Orchestra of the Concertgebouw en Nueva Manteca.

28 februari: Eén van de bekend gemaakte namen is trompettist Roy Hargrove, die als Artist in Residence op het festival aanwezig zal zijn. Hij zal meerdere optredens verzorgen op Jazzin’ The Hague. Zo zal hij met zijn eigen kwintet optreden en wordt ook zijn wereldberoemde RH Factor ingevlogen. Daarnaast zal Hargrove een gastoptreden verzorgen bij een grote Nederlandse Big Band als openingsconcert van het festival. Het Rosenberg Trio zal op Jazzin’ The Hague haar 25ste verjaardag vieren met verschillende gasten, waaronder Dorado Schmitt en Florin Niculescu. Andere bevestigingen zijn Roberta Gambarini, Kurt Rosenwinkel Standards Trio, New Cool Collective Big Band, Wouter Hamel, Barry Harris Trio, Curtis Fuller, DJ Maestro en Jules Deelder. Eerder was al bekend dat Hans Dulfer zal optreden op het festival.