Festivalkriebels 2012: Beatstad

Programmering zevende editie bekend gemaakt

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Na een jaar afwezigheid is het Haagse festival Beatstad op zaterdag 7 juli weer terug van weggeweest. Het festival werd in 2005 voor het eerst gehouden met optredens van Golden Earring, Kane en DI-RECT en gaat dus dit jaar voor de zevende keer plaats vinden. Vanmiddag werd in Café Cloos op het Plein in Den Haag de programmering voor het festival bekend gemaakt.

Beatstad zal worden geopend door de Haagse hiphopformatie De Kraaien, afgelopen weekend nog op Club 3voor12 Den Haag. Dat wordt ongetwijfeld een mooi feestje op het Malieveld. Daarna is het aan de Nederlandse hiphopacts Mr. Polska en Gers Pardoel om het feest voort te zetten. Net als in 2007 en 2009 staat VanVelzen op Beatstad. De uit Delft afkomstige zanger is de laatste jaren veel in het nieuws door zijn aandeel in het programma The Voice Of Holland. Eveneens op herhaling komt Alain Clark, die eerder in 2009 optrad op het Malieveld. Ook De Jeugd van Tegenwoordig, eerder dit jaar nog de winnaar van de Popprijs, is bevestigd voor Beatstad. De afsluiter van Beatstad 2012, is net als de vorige editie, de Haagse zangeres Anouk. Op het festival zal zijn een anderhalf uur durende show geven, wat na de twee optredens in het GelreDome en op Pinkpop dan echt haar laatste concert in Nederland zal zijn.

Geen internationale acts op Beatstad 2012 dus, terwijl de reden voor het afblazen van het festival in 2011 juist was dat er geen internationale artiesten beschikbaar waren in die periode. Het festival werd verplaatst naar juli zodat dit beter aansloot op de tourschema's van internationale artiesten.

Opvallend genoeg staat ook geen van de Haagse bands die in 2011 naar het Amerikaanse showcasefestival SXSW zijn geweest, op het programma van Beatstad. De bands The Deaf, Pitch Blond en Pop Up Animal Kids gingen in maart 2011 namens Music City The Hague (een project van de Gemeente Den Haag en Crossing Border/Walk The Line) voor verschillende optredens en promotie van Den Haag als popstad naar het festival in Austin, Texas. Daarnaast speelden de drie bands ook op het Walk The Line Festival en zou één van de drie bands op Beatstad spelen.