Haagse artiesten kunnen ook in 2012 naar SXSW

Nieuwe opzet voor project

Redactie 3VOOR12 Den Haag ,

Lange tijd leek het er op dat het project om Haagse bands naar het Amerikaanse showcase festival SXSW te sturen, na twee jaar niet meer terug zou keren. Vandaag is echter bekend geworden dat het project wel door gaat, maar met een nieuwe opzet. Ook valt het project niet meer onder Crossing Border, maar is het onderdeel geworden van The Hague Music Export (voorheen Fonds Pop Over Zee).

Nieuwe opzet voor project

Lange tijd leek het er op dat het project om Haagse bands naar het Amerikaanse showcase festival SXSW te sturen, na twee jaar niet meer terug zou keren. Vandaag is echter bekend geworden dat het project wel door gaat, maar met een nieuwe opzet. Ook valt het project niet meer onder Crossing Border, maar is het onderdeel geworden van The Hague Music Export (voorheen Fonds Pop Over Zee).

De afgelopen twee jaar hebben de Haagse bands The Deaf, Pop Up Animal Kids, Woot, So What, John Dear Mowing Club, NiCad, Pitch Blond en ReBelle zich kunnen presenteren op South by Southwest (SXSW) in Austin, Texas (VS). Als vertegenwoordigers van Music City The Hague deden de bands verschillende promotionele optredens tijdens het festival. Daarnaast traden de bands ook op tijdens de festivals Walk The Line en Crossing Border, en werd er één act geselecteerd voor Beatstad. In 2010 was dat de inmiddels opgeheven band ReBelle.

The Hague Music Export
Ook in 2012 maken Haagse bands kans om op te treden tijdens SXSW. Dit jaar loopt het project dus via The Hague Music Export, onderdeel van het Haags Pop Centrum. Om kans te maken op een plek op SXSW moeten bands zich eerst zelf inschrijven voor het festival. Dat kan nog tot 4 november en alleen via Sonic Bids. Sonic Bids is een (zeer) belangrijke online database van internationale bands/artiesten. Sonic Bids helpt bands/artiesten aan optredens en helpt promotors en bookers aan bands/artiesten. Bijna alle internationale showcase festivals, waaronder Eurosonic/Noorderslag (Groningen), Reeperbahn Festival (Hamburg), CMJ (New York) en Midem (Cannes), maken gebruik van Sonic Bids om bands/artiesten te registreren en in te schrijven.

Inschrijven op Sonic Bids
Sonic Bids vraagt normaal gesproken een maandelijkse bijdrage van bands/artiesten om ingeschreven te staan in hun database. Na een gratis proefperiode van 2 weken, kost dit $6,99 (€5,13) per maand. Maak gebruik van de gratis proefperiode om je in te schrijven bij SXSW. Zolang je staat aangemeld bij Sonic Bids kun je je ook aanmelden voor andere internationale showcases. Inschrijven voor SXSW is vrij eenvoudig en moet je als band/artiest zijnde zelf regelen. Ook hier zijn (eenmalig) kosten aan verbonden. Hoe eerder je je inschrijft, hoe goedkoper het is. Hieronder de deadlines voor inschrijving:
- Tot 7 oktober: inschrijving SXSW $30,00 (€24,00)
- Vanaf 8 oktober: inschrijving SXSW $40,00 (29,60)
- 4 november: uiterlijke deadline inschrijvingen

Gratis inschrijfplekken
The Hague Music Export heeft zes vouchers voor gratis inschrijving bij SXSW. De eerste zes bands/artiesten die kunnen aantonen dat ze staan geregistreerd bij Sonic Bids krijgen van The Hague Music Export elk een voucher waarmee je je gratis kunt inschrijven voor SXSW. Daarvoor moet je wel het bewijs van inschrijving bij Sonic Bids mailen naar fpoz@haagspopcentrum.nl. Vervolgens krijg je de voucher per e-mail toegestuurd.

Financiële vergoeding
Nadat je je (als band) hebt ingeschreven voor SXSW krijg je in december te horen of je wordt uitgenodigd om op SXSW op te treden. Bands die door SXSW worden uitgenodigd kunnen een aanvraag indienen bij THME voor een (substantiële) vergoeding van de reis- en verblijfskosten. Denk hierbij aan vluchten en accommodaties.

Wat moet je doen om hiervoor in aanmerking te komen?
1. Schrijf je (band) in bij Sonic Bids.
2. Meld je Sonic Bids-registratie bij THME om kans te maken op één van de vouchers voor gratis inschrijving bij SXSW.
3. Meld je (band) aan bij SXSW (www.sxsw.com onder “Apply to Showcase”).
4. Meld via fpoz@haagspopcentrum.nl dat je je (band) hebt ingeschreven voor SXSW zodat THME kan bijhouden welke bands/artiesten uit Den Haag zich hebben aangemeld.
5. Word je uitgenodigd voor SXSW, dien dan een aanvraag in bij The Hague Music Export voor financiële ondersteuning (www.fpoz.nl).

Voor verdere vragen of meer informatie over The Hague Music Export: www.fpoz.nl, of neem contact op via fpoz@haagspopcentrum.nl.