Reisverslag SXSW 2011 (deel 1) Reisverslag SXSW 2011 (deel 1)

Aankomst in Austin, Texas

, Remco van der Ham

Reisverslag SXSW 2011 (deel 1)

Aankomst in Austin, Texas

Remco van der Ham ,

Na een vermoeiende reis van zo’n achttien uur, inclusief tussenstop in Chicago, komen de bands Pitch Blond, Pop Up Animal Kids en The Deaf op dinsdagavond 19.30 uur (lokale tijd) aan bij The Clarion Inn & Suites in Austin, Texas. Hier zullen de drie Haagse bands, onder de naam Music City The Hague, de komende dagen verschillende optredens geven op het festival South By Southwest (SXSW).

Aankomst in Austin, Texas

Na een vermoeiende reis van zo’n achttien uur, inclusief tussenstop in Chicago, komen de bands Pitch Blond, Pop Up Animal Kids en The Deaf op dinsdagavond 19.30 uur (lokale tijd) aan bij The Clarion Inn & Suites in Austin, Texas. Hier zullen de drie Haagse bands, onder de naam Music City The Hague, de komende dagen verschillende optredens geven op het festival South By Southwest (SXSW).

De reis naar Austin begint dinsdagochtend 15 maart om een uur of zeven in vertrekhal drie op Schiphol, waar Vincent, Joost, Suzanne, Spike, Kit, Janneke, Maurizio, Laurens, Tijmen, Phillip en Maarten zich verzamelen om in te checken. Het promotiemateriaal, waaronder cd’s en T-shirts, wordt nog even verdeeld over de verschillende tassen, koffers en drumcases om bijbetaling voor extra bagage te voorkomen. Het inchecken verloopt voorspoedig, waarna het wachten is op het boarden. De tussentijd wordt onder andere benut voor het vinden van een voltage-converter voor de gitaareffecten en het drinken van een kopje koffie. Om 09.20 uur is het tijd om te boarden.

De reis gaat eerst naar Chicago, een vlucht van ongeveer negen uur, waar vervolgens overgestapt dient te worden op de vlucht naar Austin, die ongeveer 2,5 uur duurt. Grootste zorg van de verder vlekkeloos verlopende reis, blijkt toch wel of de instrumenten goed en wel meegaan met het vliegtuig. Bezorgde blikken worden uit het vliegtuig geworpen, om te zien of de instrumenten wel degelijk worden ingeladen. Bassist Vincent van Haperen (Pitch Blond) en toetsenist Maurizio Pinna (The Deaf) krijgen op Austin nog even de schrik van hun leven als hun instrumenten niet van de band komen rollen, maar gelukkig blijkt even later dat hun instrumenten vanaf een andere band zijn gekomen en dus gewoon heel en wel in Austin zijn aangekomen. Ook de gevreesde doorgang bij de Amerikaanse douane verloopt goed, al wordt Janneke Nijhuijs (The Deaf) nog wel even apart genomen omdat haar visum niet lijkt te kloppen. Later blijkt dat de douanier het paspoortnummer verkeerd heeft ingetoetst.

Bij aankomst in het hotel is er weinig tijd om rustig bij te komen. Sarah Halbertsma van Crossing Border wacht de groep op om mee te nemen naar de Paradise, één van de locaties aan 6th Street, het epicentrum van SXSW. Hier verzamelt de complete Haagse delegatie (behalve de bands bestaande uit mensen van Crossing Border, HPC, 330live, PopHotSpot en de Gemeente Den Haag) zich voor een hapje, een drankje, en een wat chaotische maar enthousiaste speech van Ernst van der Berg (directeur Citymarketing). De eerste indruk van het festival is al meteen goed. Suzanne Ypma (Pitch Blond): “Het is echt overweldigend hier. We hebben een lange reis gehad, maar de ontvangst is al heel goed. Het is leuk dat iedereen uit Den Haag zich hier heeft verzameld. En we gaan meteen al de eerste bandjes bekijken.” Pitch Blond wil zich de komende week goed op de kaart zetten op SXSW. “We hebben flyers gemaakt, visitekaartjes mee en natuurlijk heel veel cd’s. Ik ga nog wel proberen om wat extra optredens te regelen, maar ik weet nog niet of dat gaat lukken.” Ook zijn de eerste zakelijke contacten al gelegd door de Haagse delegatie. Michel Behre: “Organisaties uit Spanje en Keulen hebben al interesse getoond in Den Haag als popstad. Een goed begin!”

Door de late aankomst hebben de bands nog geen gelegenheid gehad om de festivalbadges op te halen, wat er voor zorgt dat het binnenkomen bij de officiële SXSW-optredens vrijwel onmogelijk is. Gelukkig zijn er ook talloze onofficiële programmaonderdelen die gewoon gratis te bezoeken zijn. Toch slaat, na even heen en weer gewandeld te hebben over 6th Street, de vermoeidheid toe, en besluiten de meesten te gaan slapen. Op woensdagmiddag geven de drie Haagse bands namelijk een akoestisch optreden op de muziekbeurs van SXSW. Op woensdagavond staat de eerste showcase gepland, die van The Deaf.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag