Cd-recensie: The Upstairs - 'Get Out Of My Head' Cd-recensie: The Upstairs - 'Get Out Of My Head'

Haagse no-nonsense rock in de leer bij Lenny Kravitz

, Cok Jouvenaar

Cd-recensie: The Upstairs - 'Get Out Of My Head'

Haagse no-nonsense rock in de leer bij Lenny Kravitz

Cok Jouvenaar ,

Zaterdag 5 maart werd de EP ‘Get Out Of My Head’ succesvol gepresenteerd in de Rootz. Gedurfd was een term die viel. In deze tijd van downloaden, YouTube en andere internetpraktijken moet dit een bewuste keuze zijn. Anders tegen beter weten in, om tegen de stroom in te roeien. Of deze EP hier aan wat kan toevoegen is een andere vraag.

Verandering aan het gegeven dat muziek op internet oppermachtig is zal met deze EP niet gebeuren. Wel is het leuk om weer iets fysieks in je handen te hebben. ‘Get Out Of My Head’ is de titel van de EP, terwijl het schijfje opent met ‘Again’. Beetje vreemd omdat ‘Again’ simpelweg een sterke hook bevat. Na één keer luisteren zit “I like to do it again” in je kop en gaat er de eerste uren er niet meer uit. Hiermee de hitlijsten bestormen, zou een logisch vervolg zijn. Nee! The Upstairs wil juist met de pompende bluesballad ‘Get out of my head’ voor de dag komen. Aan de ene kant een begrijpelijk keuze, dat de band voor dit laatste nummer kiest. ‘Get out of my head’ klinkt net iets anders dan de rest van het repertoire en heeft meer een eigen smoel.

Toch bestaat de angst dat The Upstairs hiermee eigen ruiten gaat ingooien. ‘Again’ is waar The Upstairs voor staat. Meer dan het trio zelf denkt. Dit rockt en zet tegelijkertijd de toon. De band is nou eenmaal een Haagse rockband en daar brengt het bluestintje op ‘‘Get out of my head’ geen verandering in. Op de EP komt dit nummer beter tot zijn recht dan live. Misschien komt het met de juiste sfeer en publiek beter uit de verf.

Toen in 2009 The Upstairs de eerste schreden in muziekland zette, was te horen dat dit een beginnend bandje was. Nu is The Upstairs écht een band geworden waar Den Haag rekening mee kan gaan houden. Het drietal heeft samengewerkt met Arie Spaans van de Suburbs. De Scheveninger heeft de band duidelijk op een hoger niveau gebracht. Het geluid is veel compacter en durft diverse rockstijlen uit te proberen. Echter blijft de sound typerend uit onze residentie. Dit is zó onmiskenbaar dat elke buitenstaander weet welk drinkwater in de beker zit.

Het trio schaamt zich hier niet voor en steekt de Haagse no-nonsense rock met ballen niet onder stoelen of banken. Het The Upstairs sausje komt uit de jaren negentig. De invloed uit deze jaren dragen Lesley, Sjoerd en Benjamin met zich mee. Het vocale geluid van Lesley Warendorff is geleend van Lenny Kravitz. Zeker aan het begin van het nummer ‘Crazy’ komt deze New Yorkse superstar erg naar boven. Warendorff heeft de neiging tot schreeuwzingen als zijn zang de hoogte in gaat. Live kan dit een beetje storend zijn.

‘Get Out Of My Head’ is een aardige EP, maar verwacht van The Upstairs geen rare bokkensprongen. Verrassingen blijven uit. In plaats hiervan krijgen we gedegen rock met beide voeten in de Haagse klei. Oké, niets nieuws onder de zon, maar je weet wel wat je in huis haalt.

Beluister 'Get Out Of My Head' in de Haagse YouBox.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag