TriPlex IV ondanks weeralarm toch een succes

Feest en kwaliteit in het LVC

Vincent van der Voort ,

Voor de vierde keer vond vrijdag 17 december het TriPlex festival plaats in het LVC. Twaalf bands op drie podia lieten zien wat ze waard zijn. Van singer-songwriters tot hardrock, er viel voor iedereen wat te beleven vanavond. Met bands als Pop Up Animal Kids, Fat Angel en Viper Cobra stond er genoeg kwaliteit op het programma om er een geslaagde avond van te maken.

Feest en kwaliteit in het LVC

Voor de vierde keer vond vrijdag 17 december het TriPlex festival plaats in het LVC. Twaalf bands op drie podia lieten zien wat ze waard zijn. Van singer-songwriters tot hardrock, er viel voor iedereen wat te beleven vanavond. Met bands als Pop Up Animal Kids, Fat Angel en Viper Cobra stond er genoeg kwaliteit op het programma om er een geslaagde avond van te maken.

The Upstairs zouden vanavond openen in de bovenbar van het LVC, maar die hebben helaas afgezegd vanwege de extreme weersomstandigheden. Dan maar een kijkje nemen in de grote zaal waar Viper Cobra de avond zal openen. Deze vier heren stonden laatst nog in het voorprogramma van Danko Jones en mogen vanavond hun kunsten laten zien in het LVC. Dat ze een flink potje kunnen rocken wordt al gauw duidelijk en de distortionpedalen staan dan ook in mum van tijd helemaal open gedraaid. Viper Cobra is een waanzinnig strakke band, maar hier en daar mist originaliteit en dynamiek. Elk lied heeft dezelfde energieke lading en er wordt weinig rust gegund in het repertoire. Hierdoor wordt het al gauw eentonig en niet spannend. Elk nummer is tot in de puntjes opgevuld met riffs en heftig slagwerk en daardoor wordt het geheel al gauw een brei. De zang is niet tot nauwelijks te horen en als er een snaar breekt gebeurt er te lang helemaal niks. Viper Cobra is een strakke rockformatie maar vanavond kwamen ze, mede door het slechte geluid, niet goed uit de verf.

Ze touren momenteel door heel Nederland in het voorprogramma van Di-rect en speelden laatst nog in De Wereld Draait Door. Wat goed is gaat hard en zo gaat het ook bij de Pop Up Animal Kids. Ze hebben een druk programma, staan binnenkort ook op Noorderslag en spelen op het SXSW festival in Texas. Vanavond zullen ze in elk geval eerst  het LVC op zijn kop zetten en dat doen ze uitermate goed. Zoals altijd zijn deze vier heren gekleed in het rood, groen, geel en blauw en spelen ze alsof hun leven ervan af hangt. Pop Up Animal Kids klinkt zoals de Black Keys altijd al hebben willen klinken. Ze spelen rauw, hard, strak, dansbaar en hun nummers zijn zeer aanstekelijk. Met spannende composities, veel orgelgeweld en aparte zanglijnen weten ze het inmiddels lekker volle LVC een goede tijd te bezorgen. 2011 zou zomaar hun jaar kunnen worden. Lowlands? Pinkpop? Wereldfaam? Het zou zomaar kunnen.

Dan is het tijd om een feestje te bouwen in het LVC en Fat Angel weet maar al te goed hoe dat moet. Deze zeskoppige gypsy punkband uit Leiden heeft een energieke live show en zorgt ervoor dat het LVC drie kwartier lang zonder te stoppen in beweging blijft. Ze halen vanavond alles uit de kast. Zo hebben ze een heus confetti kanon bij zich en delen ze gratis wodka uit aan het publiek, wat de sfeer natuurlijk alleen maar bevorderd. Het LVC springt erop los, de band danst vrolijk mee en de ukelelespeler springt al spelend het publiek in. De zanger is hier en daar wat puberaal en kan het dan ook niet laten om zijn lul te laten zien aan het publiek. Het geeft allemaal niets, want Fat Angel is hier maar voor één ding, ze zijn hier om te feesten en om het publiek te laten feesten en daar zijn ze met overtuiging in geslaagd.

In de rookruimte mogen vanavond de singer-songwriters hun ei kwijt. John Carry sluit hier de avond af. Deze Ierse held speelt zijn nummers zoals Bob Dylan en Neil Young dat ook doen, met passie overtuiging en liefde voor de muziek. Helaas is de meerderheid luidruchtig aan het roken en komt hij er moeilijk overheen, toch krijgt hij van veel mensen het respect dat hij verdiend. Tegen het eind wil iedereen dan ook meer en krijgen ze nog een Neil Young cover te horen als slaapmutsje waarna de massa weer de sneeuwstorm in mag om alvast uit kijken naar het lustrum van het festival, TriPlex V.