King Mo: de nieuwe koning van de blues?

“Muziek moet niet gekunsteld zijn, maar 100% uit je hart komen”

Renate Heins | Foto’s: Arjan Vermeer ,

King Mo bestaande uit Sjors Nederhof, Phil Bee, Henk Punter, Colly Franssen en Jules van Bussel: geprogrammeerd op enkele grote festivals, Blues-cd award van het jaar 2009 gewonnen, genomineerd voor de Dutch Blues Awards 2010 in drie categorieën, door de Dutch Blues Foundation gekozen om Nederland te vertegenwoordigen op de International Blues Challenge in Memphis én getekend door het Amerikaanse Grooveyard Records. 3VOOR12 Den Haag sprak met zanger Phil Bee.

“Muziek moet niet gekunsteld zijn, maar 100% uit je hart komen”

King Mo bestaande uit Sjors Nederhof (gitaar), Phil Bee (zang), Henk Punter (drum), Colly Franssen (toetsen en achtergrondzang) en Jules van Bussel (basgitaar): geprogrammeerd op enkele grote festivals, Blues-cd award van het jaar 2009 gewonnen, genomineerd voor de Dutch Blues Awards 2010 in drie categorieën, door de Dutch Blues Foundation gekozen om Nederland te vertegenwoordigen op de International Blues Challenge in Memphis, Tennessee, USA én getekend door het Amerikaanse Grooveyard Records. 3VOOR12 Den Haag sprak met zanger Phil Bee.

King Mo
“Tijdens het boeken van een evenement in september 2008, met onder andere Jan Akkerman op het programma, bleek dat mijn eigen band, ‘Phil Bee & the Buzztones’ niet compleet zou zijn. Op dat moment moest ik persinformatie doorgeven en affiches printen, dus heb ik een willekeurige naam op het affiche gezet, niet wetende wie er dan zou spelen die dag. De naam is gebaseerd op een straatnaam in China, Mo King. Die avond hebben we gespeeld met onze toetsenist, een bassist uit het zuiden, de drummer van Jan Akkerman, Sjors Nederhof (die al een paar keer bij de Buzztones was ingevallen), en ikzelf. We moesten tenminste 55 minuten vol krijgen. Ik heb via de e-mail mp3’tjes rondgestuurd aangezien we tamelijk ver uit elkaar woonden.”

Ontstekinglont
“Nee, dus we zijn zo het podium opgeklommen. Dat was de ontstekingslont van King Mo. Een geluidsman heeft geluidsopnames gemaakt , toen we die terughoorden stond ik perplex; dit klonk in een keer zo afschuwelijk goed! Bovendien waren er wat strubbelingen, waarna we de Buzztones hebben stopgezet.” Na een formatiewijziging (drummer en bassist), was in april 2009 King Mo een feit. “Van die geluidsopnames hebben we ‘Live at la Bonbonnière‘ gemaakt, die cd van het jaar werd! Tijdens dat optreden dacht ik: ‘Ja, zó moet een band klinken. Dit is mijn ideale line-up, de ideale sound die bij ons hoort; dit is precies wat ik wil’, niet wetende dat het een vervolg zou krijgen.”

Grooveyard Records
“Nog gekker; die cd is bij Nico Bravenboer van Radio Ridderkerk terechtgekomen. Hij heeft onze cd naar Grooveyard verstuurd. Grooveyard was onder de indruk en wilde het graag uitbrengen in Amerika, als een nieuwe release (‘Live in Holland’) met een nummer van King Mo met Jan Akkerman extra. Die komt nu uit. De komende vier à vijf maanden zijn spannend. Netwerken in Memphis is heel belangrijk, daar komen programmeurs en labelvertegenwoordigers uit de hele wereld. Daarna de European Blues Challenge in Berlijn. Dezelfde opzet, maar met 16 in plaats van 180 bands. We moeten uitzoeken met wie we willen werken; die beslissing kun je maar één keer nemen. Beslissingen die onze toekomst voor de komende jaren bepalen.”

Ontwikkeling
“We staan nog onderaan de ladder en Nederland is slechts één trede hiervan. Het internationale werk moet nog beginnen. Onze komende cd is iets minder bluesgericht. Er staat een aantal nummers op dat iets met blues te maken heeft. Ik denk dat we qua muzikale evolutie met de band aan de vooravond staan van hele andere dingen. We kunnen zóveel dingen spelen dat het een tekortkoming zou zijn ons tot één genre te beperken. Waarom zouden we het niet proberen? Momenteel zijn we ongebonden; we kunnen ons eigen ding doen. Hoe de meningen ook mogen zijn; dit zijn wij. Als je op deze manier muziek maakt, is dat je verdienste. Muziek moet niet gekunsteld zijn, maar 100% uit je hart komen. Ik mag aannemen dat het dan ook op die manier geapprecieerd zal worden.”

Wil jij ook zien of je de muziek van King Mo in zijn pure vorm kunt appreciëren? Zaterdag 8 januari 2011 speelt King Mo in De Noviteit te Monster.