Festivalkriebels 2011: Crossing Border

Bed Rugs, Chinawoman en meer

Redactie 3VOOR12 Den Haag ,

De negentiende editie van het muziek- en literatuurfestival Crossing Border vindt plaats van 15 tot en met 19 november In de Koninklijke Schouwburg en Nationaal Toneel Gebouw in Den Haag. In totaal zullen er zo’n 120 acts en artiesten optreden. Het programma was al compleet, maar er zijn nog wel wat aanpassingen in het programma.

Bed Rugs, Chinawoman en meer

De negentiende editie van het muziek- en literatuurfestival Crossing Border vindt plaats van 15 tot en met 19 november In de Koninklijke Schouwburg en Nationaal Toneel Gebouw in Den Haag. In totaal zullen er zo’n 120 acts en artiesten optreden. Het programma was al compleet, maar er zijn nog wel wat aanpassingen in het programma.

28 oktober: Er zijn verschillende afmeldingen voor het festival, namelijk James Frey, Ali Smith, Mary Horlock, The Secret Sisters en Lost in the Trees. Daarvoor in de plaats is onder onder de Antwerpse groep Bed Rugs bevestigd. De groep brengt indie, pop en sixties psychedelica samen in een verrassende mix. Ook wordt schrijver Jaap Scholten, die vorige week de Libris Geschiedenis Prijs 2011 won voor zijn boek Kameraad Baron, geïnterviewd over zijn werk. De uit Canada afkomstige Chinawoman zal tijdens Crossing Border laten zien dat glamour perfect samen kan gaan met sentimentele muziek. En tot slot is ook John Boyne bevestigd. Hij schreef in 2006 het (inmiddels verfilmde) boek De jongen in de gestreepte pyjama, waarvan wereldwijd meer dan vijf miljoen exemplaren werden verkocht.

13 oktober: Eerder deze week werd het optreden van Smith & Burrows op donderdag 17 november al bekend gemaakt, en vandaag komt daar ook nog de toevoeging van Henk & Melle bij. Henk Koorn (Hallo Venray) en Melle de Boer (Smutfish, John Dear Mowing Club) brachten onlangs het album ‘Roodnoot’ uit, dat werd geschreven en opgenomen op  een boerderij in Utrecht. Live worden de twee heren bijgestaan door Thijs van Teijlingen (Woot) en Natasha van Waardenburg (Appie Kim).

11 oktober: Het donderdagavondprogramma is bekend gemaakt, en dat zijn niet de minste muzikanten. Op donderdag 17 november zullen Tom Smith (Editors) en Andy Burrows (Razorlight) hun gezamenlijke Europese tour, die een select aantal podia aandoet, starten in de Koninklijke Schouwburg. Smith & Burrows, zoals het duo wordt genoemd, brengt eind oktober het album ‘Funny Looking Angels’ uit, waarmee ze hun passie voor de kerstmuziek van vroeger naar buiten brengen. Het duo brengt een show vol covers en originals, strijkers en bellen en liedjes over winter en kerst. De kaartverkoop voor dit concert start aanstaande donderdag.

7 oktober: De Amerikaanse singer-songwriter Jesca Hoop heeft haar optredens op Crossing Border (zowel in Antwerpen als Den Haag) afgezegd. Dit omdat zij is gevraagd om het voorprogramma van de Britse zanger Peter Gabriel te verzorgen. Inmiddels lijkt in de persoon van Spinvis een vervanger gevonden te zijn. Erik de Jong aka Spinvis zal op zaterdag 19 november optreden in Den Haag, voorafgaand aan de officiële presentatie van zijn nieuwe album in Tivoli op 22 november.

27 september: Singer-songwriter Laura Marling is toegevoegd aan het programma. De Engelse zangeres bracht deze maand haar derde album ‘A Creature I Don’t Know’ uit, en won eerder al een Brit Award voor beste Britse zangeres en een NME Award voor beste soloartiest. In 2009 stond Laura Marling ook al op Crossing Border, waar ze al een flinke indruk achterliet. Het optreden van Ed Sheeran is verplaatst van vrijdag 18 naar zaterdag 19 november. Zijn single 'The A team' is deze week 3FM Megahit.

15 september: Singer-songwriter Simone Felice is bevestigd voor een bijzondere 'spoken word en music performance'. Felice is de oprichter van The Felice Brothers en The Duke & The King, en heeft nu een boek geschreven getiteld ‘Black Jesus’. Op Crossing Border verzorgt Felice een bijzonder optreden, waarbij hij voorleest uit zijn boek en daarnaast oude nummers en nieuw nog niet eerder uitgebracht materiaal speelt. NewVillager bestaat uit Ben Bromley en Ross Simonini, en maakt een aanstekelijke mix van energieke pop en electro. Samen betoveren ze het publiek en weten deze Amerikanen een unieke show neer te zetten. Aan het literaire programma is Massih Hutak toegevoegd.

1 september: Eén nieuwe toevoeging aan het muziekprogramma van Crossing Border; de Amerikaanse multi-instrumentalist, liedjesschrijver en producent Jonathan Wilson. Onlangs bracht hij het album ‘Gentle Spirit’ uit, een plaat die vol staat met meeslepende folk, indie, rock en country. Aan het literaire programma zijn Nina Roos, Tjitske Jansen, Jorie Horsthuis, John Schoorl, Sidney Vollmer, De Jagers, Martijn Knol en Alex Boogers toegevoegd.

18 augustus: Weer twee mooie namen zijn aan het Crossing Border programma toegevoegd. De Belgische band dEUS zal zijn clubtoer starten op het festival. Ze zullen een speciale show spelen van maar liefst 1,5 uur naar aanleiding van de release van het nieuwe album 'Keep You Close'. Tevens komt de leadgitarist van Belle and Sebastian naar Den Haag: Stevie Jackson. Momenteel is de zanger druk bezig met het opnemen van zijn eerste soloalbum, die een mix van fifties en sixties popmuziek zal bevatten. Ook is er een nieuwe literaire bevestiging: De Belg Ivo Victoria zal ook aanwezig zijn op Crossing Border.

11 augustus: Vandaag zijn er drie nieuwe namen toegevoegd aan het muziekprogramma. Zo zal onder andere de Haagse reggaeband Splendid optreden. Eerder dit jaar verscheen hun vierde album ‘Connect Back To The Stars’ en werd de band uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. Ook de Engelse band Dry The River is bevestigd. De band speelde eerder op Glastonbury en SXSW en volgende week staat Dry The River ook op Lowlands met hun prachtige indiefolk. Het debuutalbum moet nog verschijnen, maar de band wordt nu al getipt als de muzikale belofte van 2011. St. Vincent aka Annie Clark stond in 2009 ook al op Crossing Border waar ze veel indruk maakte. ze was lid van The Polyphonic Spree, speelde in Sufjan Stevens’ band, tourde met Arcade Fire en Death Cab for Cutie en schreef samen met Bon Iver het nummer ‘Roslyn’. Haar derde album ‘Strange Mercy’ verschijnt in september. Ook is er een nieuwe literaire bevestiging; Man Booker Prize-genomineerde Stephen Kelman.

4 augustus: In 2005 kwam het vorige album van de Haagse Dyzack uit, ‘Somewhere There's A Monkey Laughing’. Hij stortte zich enkele jaren op het componeren van muziek voor theatervoorstellingen, maar de gitaarvirtuoos is nu terug met een nieuw album getiteld ‘This Mangy Soul’. Admiral Fallows debuutalbum ‘Boots Met My Face’ werd lovend ontvangen door de Britse pers, maar ook Guillemots en zanger  Guy Garvey (Elbow) zijn fan. Eerder dit jaar stond Admiral Fallow al op  SXSW, The Great Escape en Glastonbury; in november verwelkomen we deze  zeskoppige band op Crossing Border. Literaire bevestigingen zijn er van Attila Bartis en Mary Horlock. Ook de namen voor ‘The Chronicles’, waarmee Crossing Border jonge internationaal schrijverstalent onder de aanbracht brengt, zijn bekend gemaakt: Ben Brooks, Sacha Sperling, Pola Oloixarac en Peter Zantingh.

29 juli: Singer-songwriter Ed Sheeran bracht in eigen beheer al vijf EP’s uit, waarbij de laatste plaat hem een felicitatietelefoontje opleverde van Elton John. In september verschijnt het debuutalbum van deze 20-jarige Engelsman. Gedrenkt in americana brengt Lanterns On The Lake de prachtigste folkliedjes gemixt met een snufje elektronica, die roepen om beschrijvingen als ‘bedwelmend hemels’ en ‘glinsterend majestueus’. Other Lives laat je met hun muziek een nieuwe wereld zien, vol met prachtige, onontdekte schatten. Binnenkort valt er nog meer te ontdekken wanneer de band hun tweede album ‘Tamer Animals’ uitbrengt. Het klinkt misschien als een Japanse noiseband, maar Pinkunoizu maakt muziek met een exotische mix van lo-fi, high-life, nu-folklore, Aziatische 60′s pop en future post-apocalyptic water world rock. Literaire bevestigingen zijn er van David Bezmozgis, Renske Jonkman, Elmore & Peter Leonard, Jan Fabre en Ballustrada/Mannen van Papier.

7 juli: De band You Raskal You uit Antwerpen, die ook wel wordt vergeleken met Bon Iver en Isbells, behaalde in 2010 de halve finale van Humo’s Rock Rally. Eerder dit jaar kwam debuutalbum ‘Reverb Kisses’ uit. Few Bits is de band rond singer-songwriter Karolien Van Ransbeeck en ontstond in 2008 met muzikanten Tim Coenen, Vincent Wilms, Peter Pask en Steven Holsbeeks. In september komt het debuutalbum van de band uit. De dromerige indiefolkrockband Oscar & The Wolf werd door de Belgische Radio 1 als volgt omschreven: “Breekbare schoonheid, heel mooi meerstemmig gelaagd, en een structuur die openbloeit als een orchidee, maar er is ook een donkere keerzijde.” De laatste toevoeging aan het programma van vandaag is de band Birds That Change Colour. De band, opgericht door zanger en songwriter Koen Kohlbacher, speelt een eclectische mix van melancholische psychfolk en dartele sixties pop. Literaire bevestigingen zijn er van Floris Schillebeeckx, Sylvie Marie, Maud Vanhauwaert, Y.M. Dangre en Jan Vantoortelboom.

30 juni: Eén van de nieuwe bevestigingen is Sivert Høyem, de voormalig frontman van Madrugada. Deze rockband uit Noorwegen bestond tot 2008, waarna Høyem solo verder ging. ‘Moon Landing’ is inmiddelsalweer zijn derde album, een prachtige plaat vol melancholische folk en meeslepende rock ‘n’ roll. Ook de Engelse singer-songwriter Frank Turner zal optreden met zijn band The Sleeping Souls. Turner maakt een mix van folk en punk en tourde eerder samen met bands als The Offspring, Green Day en Sum 41. Monument Valley is de band rondom de Londense singer-songwriter Ned Younger. Voor zijn debuut-ep ‘No Air’ werkte hij onder andere samen met de blazerssectie van Mumford & Sons. De Amerikaanse Amy LaVere is zowel singer-songwriter als contrabassiste en actrice. LaVere speelde onder andere in de film ‘Walk The Line’ over het leven van Johnny Cash. Deze zomer verschijnt haar derde album ‘Stranger Me’. Literaire bevestigingen zijn er van Adam Levin, Rachel Tresize, Chan Koonchung, Alan Hollinghurst, Marc Tritsmans en Arjen Lubach.

23 juni: Opnieuw een rijtje namen voor Crossing Border. De eerste bevestiging is die van folkzangeres Jesca Hoop. De ex-nanny van Tom Waits stond eerder al op de eerste editie van Walk The Line en bracht dit jaar een nieuwe EP getiteld ‘Snowglobe EP’ uit. Eén van de hoogtepunten van de afgelopen editie van Walk The Line, was singer-songwriter Marcus Foster. In september komt debuutalbum ‘Nameless Path’ uit en op Crossing Border zal hij optreden met volledige band. Eveneens bevestigd zijn de optredens van folkband Lost in the Trees en indierockband The Apache Relay. Literaire bevestigingen zijn er van Ali Smith, Paul Murray, Vendela Vida, Dinaw Mengestu en Anne Vegter.

17 juni: Nieuwe bevestiging voor Crossing Border is onder andere Josh T. Pearson. De Texaanse countryartiest Pearson is voormalig frontman van de band Lift To Experience. Zijn eerder dit jaar verschenen album ‘Last Of The Country Gentlemen’ werd in twee dagen opgenomen in Berlijn. Ook de Amerikaanse indieformatie Fences zal optreden. De band rondom singer-songwriter Christopher Mansfield speelt melancholische en vrij sombere nummers, al schijnen de live-performances verrassend opwekkend te zijn. Een nog onbekende band die komt optreden is Islet, dat met debuutalbum ‘Celebrate This Place With Me’ een begaafd in elkaar gedraaide bak experimentele herrie vol rockende post-punk creëerde. Tot slot is ook de komst van Wye Oak bevestigd. Het duo, bestaande uit Andy Stack en Jenn Wasner, bracht onlangs het derde album ‘Civilion’ uit. Literaire bevestigingen zijn er van Renate Dorrestein, Etienne van Heerden en Merijn de Boer.

10 juni: Vier nieuwe bevestigingen vandaag. Zo zal onder andere Heather Nova optreden op de vrijdag van het festival. De van het eiland Bermuda afkomstige zangeres stond eerder al vijf keer op Lowlands en drie keer op Pinkpop. Bekendste nummer van Nova is ‘London rain’. Eerder dit jaar bracht zij haar achtste studioalbum ‘300 Days At Sea’ uit. Ook bevestigd is de komst van de flamboyante singer-songwriter Patrick Wolf uit Londen. Er verschenen al verschillende indrukwekkende albums van Patrick Wolf, zoals ‘Lycanthropy’ en ‘The Bachelor’. Deze maand verschijnt zijn vijfde album ‘Lupercalia’. Opgevoed door blinde ouders hebben klank en instrumenten van jongs af aan een cruciale rol gespeeld in het leven van William Fitzsimmons. Er verschenen van zijn hand drie albums; Gold In The Shadow is de meest recente, een mooi album vol dromerige, troostrijke muziek. Tot slot is ook The Secret Sisters bevestigd. Authentieke country waarin de plattelandsgeschiedenis van het Amerika uit de jaren '20 doorklinkt. Literaire bevestigingen zijn er van J.G. Vásquez en SJ Watson.

31 mei: Zo zal onder andere de Ierse zanger Gavin Friday optreden. Friday speelde onder andere samen met Bono (U2) in de band The Virgin Prunes. Vanaf 1986 start Friday met zijn solocarrière en in 1987 kwam zijn eerste album ‘Each Man Kills The Thing He Loves’ uit. Zijn muziek valt te omschrijven als alternatieve rock/postpunk. Ook bevestigd is de komst van The Low Anthem. De Amerikaanse formatie maakt indierock met een vleugje folk. Eerder dit jaar kwam het vierde studioalbum van de band uit, getiteld ‘Smart Flesh’. In 2009 tradt The Low Anthem ook al op tijdens Crossing Border. De laatste bevestiging is de Amerikaanse alternatieve rockband CAKE. De in 1991 opgerichte band, voornamelijk bekend van de single ‘Short skirt/Long jacket’, bracht in januari met ‘Showroom Of Compassion’ hun zesde studioalbum uit. Eerder was de komst van de Amerikaanse auteur Jennifer Egan al bevestigd.