Eindejaarssessie 2011: Vinny

“Ik wil gewoon muziek maken”

Lotte Twilt en Remco van der Ham | Foto's: Ramond Jaggessar ,

2011 is een heel goed jaar voor de rapper Vinny. Hij maakt dit jaar zijn eerste video en staat na het winnen van de 'Road to Parkpop' op het grote podium in het Zuiderpark. Bij de Haagse Popprijs is hij genomineerd in de categorie 'aanstormend talent'. Het debuutalbum 'Afrikaan Zonder Baan' wordt komend jaar april verwacht.

“Ik wil gewoon muziek maken”

2011 is een heel goed jaar voor de rapper Vinny. Hij maakt dit jaar zijn eerste video en staat na het winnen van de 'Road to Parkpop' op het grote podium in het Zuiderpark. Bij de Haagse Popprijs is hij genomineerd in de categorie 'aanstormend talent'. Het debuutalbum 'Afrikaan Zonder Baan' wordt komend jaar april verwacht.

“Parkpop heeft ons een hele mooie ervaring gegeven. Het was voor ons heel wat om op zo'n podium te staan voor zoveel mensen. Hiervoor traden we al veel op en deden we eigenlijk geen wedstrijden. We speelden op Parkpop op een groot podium, voor ons was het afschaffen van het X-Stage ook wel echt mooi. We stonden om 17:00 uur, dat is echt een heel mooi tijdstip. Door dat optreden zijn we voor een aantal nieuwe optredens geboekt, maar de focus ligt op dit moment niet echt bij het binnenhalen van shows. Voor mij en de groep was dit jaar ook heel leerzaam, we hebben wel wat foutjes gemaakt. We zijn soms met verkeerde mensen in zee gegaan, met een kledingmerk bijvoorbeeld. We zouden met hen op langere termijn gaan werken, maar na Parkpop hebben we helemaal niets meer van ze gehoord. Soms is het ook zo dat er opeens onbekende mensen zijn die je bellen, die willen dan ook opeens op het podium met je staan. Ik kijk wel heel goed wat ik wil voor mezelf, of de mensen wel goed in dat plaatje passen. Het gaat erom dat we er allemaal iets goeds aan over houden.”

Opnames in volle gang
Op dit moment is Vinny heel druk met de opnames van zijn debuutalbum 'Afrikaan zonder baan'. “Ik wilde altijd al een cd opnemen, maar de laatste periode liepen wat dingen fout. We hebben veel technische tegenslag gehad, maar nu hebben we eindelijk de tijd en de mogelijkheden om alles goed op te nemen. Ik wil nog 3 tracks aan het bestaande materiaal toevoegen en dan ben ik compleet. Het album krijgt waarschijnlijk 15 tracks." In eerste instantie wil Vinny een EP maken: "Tijdens het proces merkte ik dat de tracks toch meer waard waren dan voor een EP. Heel misschien komt die EP nog. Het album komt volgend jaar uit, ik hoop in maart of april. Het uitkomen van het album valt samen met de 'Grote Prijs van Nederland' waar ik aan mee wil doen. Ik krijg zo hopelijk dubbele aandacht. Ik wil eigenlijk geen wedstrijden meer doen, maar voor de Grote Prijs maak ik een uitzondering. We hebben er wel al eens eerder gestaan met Kingsize. ZiRe was daar toen ook bij. Het was toen de eerste keer dat Haagse rappers er aan mee deden.”

'Agga staat op'
De Haagse HipHop scene is op dit moment groeiende en er ontstaat steeds meer saamhorigheid, vindt Vinny: “Ik kan nu iedereen bellen om dingen mee samen te doen. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een eigen evenement op 19 januari in de Supermarkt, ' Agga staat op'. Daar komt iedereen die op dit moment in de scene relevant is. Door de 'Road to Parkpop' en de anderen optredens die ik gedaan heb sta ik met veel andere HipHop-acts; dat zijn echt veel mensen. Ik wil iedereen op een avond neer kunnen zetten. Ik werk nu samen met het Haags HipHop Centrum. We hebben die avond ZiRe, Wilde Westen, Beestachtig, Vette Buit, Abu, en nog twee opkomende boys.” Vinny heeft de ambitie om ook binnen Nederland meer bekendheid te krijgen, maar Den Haag als HipHopstad wordt op dit moment nog niet helemaal voor vol aangenomen: “Uiteindelijk moet heel Nederland van Vinny gaan houden. Den Haag wordt nu qua muziek natuurlijk meer als rockstad gezien. Op dit moment valt Den Haag qua hiphop een beetje buiten de boot. We zijn de buitenbeentjes. In Amsterdam gebeurt er heel veel, het is voor Amsterdamse formaties veel makkelijker om in belangrijke magazines terecht te komen. Maar ik denk dat op een gegeven moment mensen niet meer om ons heen kunnen. Voor het album ben ik nu bezig met Tim Beumers en nog iemand anders die een label wil opzetten. Tim is iemand die al veel zelfstandig heeft uitgebracht, we hebben echt een sterk team. Het wordt een grote samenwerking.”

Voor volgend jaar heeft Vinny, na zijn vakantie in Amerika, veel plannen. “We willen sowieso de plaat goed op de markt brengen en we willen mee doen aan de Grote Prijs. Het liefst wil ik gewoon muziek maken.”