Eindejaarssessie 2011: The Bohemes

Na een zwaar jaar, wordt 2012 een jaar vol kansen

Tim Kersjes en Loïs Koot | Foto’s: Ron van Varik ,

In 2009 en 2010 leek het hard te gaan met The Bohemes. Veel optredens in binnen- en buitenland, touren met Bettie Serveert en alom geprezen in het Haagse circuit. 2011 is volgens henzelf niet even succesvol geweest als de voorgaande jaren: het is duidelijk dat The Bohemes met gemengde gevoelens terugkijkt op het afgelopen jaar.

Na een zwaar jaar, wordt 2012 een jaar vol kansen

In 2009 en 2010 leek het hard te gaan met The Bohemes. Veel optredens in binnen- en buitenland, touren met Bettie Serveert en alom geprezen in het Haagse circuit. 2011 is volgens henzelf niet even succesvol geweest als de voorgaande jaren: het is duidelijk dat The Bohemes met gemengde gevoelens terugkijkt op het afgelopen jaar. Het jaar stond in het teken van het opnemen van hun album, maar wat een absoluut hoogtepunt had moeten worden, bleek uit te draaien op een moeizaam proces.

“De presentatie van het album in de Supermarkt was het absolute hoogtepunt. Het album opnemen was een heel gevecht, dus toen we de cd uiteindelijk uitbrachten, was het een hele ontlading”, aldus Léon Huisman, frontman van de band. “Dieptepunt was toch wel dat de drummer vertrok terwijl we druk bezig waren met het opnemen van de plaat. Maar daarnaast hebben we zo’n beetje alles wat we fout konden doen, ook echt fout gedaan. Je hebt als band een romantisch beeld van het opnemen van een album, vijftien nummers er in één keer opknallen. Bij het volgende album zouden we het toch anders aanpakken. Uiteindelijk hebben we er toch erg lang over gedaan en zijn er een hoop teleurstellingen geweest.” De onvermijdelijke vraag is dan: zijn ze zelf uiteindelijk tevreden over de plaat? Leon: “Ja, natuurlijk, dat wel, maar ik zie het wel echt als een momentopname. Het lastige is gewoon dat als je ook veel oud materiaal opneemt, je als band verder bent gegroeid. Het is zoals het is, maar we zijn er wel content mee.”

Voor 2012 weet de band alvast te verklappen dat ze een nieuwe promo op willen nemen. “We hebben er lang over nagedacht, maar we moeten het doen omdat we anders achter onszelf aan blijven lopen. Het album heeft iets magisch, we hebben er veel van geleerd, maar het is toch niet gedefinieerd genoeg. Die nieuwe promo moet heel duidelijk weergeven wie we zijn op dit moment, en wat we kunnen.”

In 2010 hebben ze een tour gedaan in Engeland, in 2011 hebben de heren vooral de lokale Haagse festivals onveilig gemaakt, maar in 2012 willen ze echt weer naar het buitenland. “Ja, Berlijn! Er wordt veel poeha over gemaakt, dat maakt wel nieuwsgierig. Concrete plannen zijn er nog niet, maar optreden is wel het liefste wat we doen. Het lijkt me heel erg interessant, het gebeurt dáár”, volgens Léon. Ook nationaal willen ze weer het land rond. “We hebben in het voorprogramma van Bettie Serveert gedaan en dan lijkt het alsof de weg voor je geplaveid is. Na die tour was het toch beetje ‘de mazzel, nou weer lekker terug naar de kroegjes’, maar een zwart gat is het niet geweest hoor.” Wat denken ze dan te vertellen te hebben voor de eindejaarssessie van 2012? “Het hangt gewoon af van wanneer onze nieuwe promo af is, maar we denken dan wel een eigen tour achter de rug te hebben.” 

Wat de Haagse acts van 2011 betreft, zijn The Consolers ze in positieve zin opgevallen, maar ook The Deaf vinden ze nog steeds leuk. “Echt iets nieuws is me niet opgevallen, daarvoor hebben we toch een beetje teveel binnen gezeten.” Ook internationaal is ze niets opgevallen: “Er gebeurt vrij weinig, eigenlijk. In de NME gaat het eigenlijk alleen maar over de ruzies tussen Noel en Liam Gallagher, en verder zijn het ook altijd dezelfde bands waar je over leest. Misschien heeft het te maken dat de indie scene een beetje dood is”, al zouden ze dan ook niet goed weten wat ‘indie’ uiteindelijk betekent.