Eindejaarssessie 2011: Supra Naturals

“Het is niet zo dat we zo onmainstream mogelijke muziek willen maken”

Marije Pluym en Loïs Koot | Foto’s: Ramond Jaggessar ,

Het afgelopen jaar was een goed jaar voor de Supra Naturals. Hun debuut EP ‘Up The Ante’ kwam uit, ze speelden met succes diverse festivals plat en als kers op de appelmoes wonnen ze in oktober ook nog eens de Haagse Popprijs voor Aanstormend Talent.

“Het is niet zo dat we zo onmainstream mogelijke muziek willen maken”

Het afgelopen jaar was een goed jaar voor de Supra Naturals. Hun debuut EP ‘Up The Ante’ kwam uit, ze speelden met succes diverse festivals plat en als kers op de appelmoes wonnen ze in oktober ook nog eens de Haagse Popprijs voor Aanstormend Talent.

Drummer Kit Carrera (The Deaf) en bassist Youri de Bruijn (JIP) opereerden al een paar jaar onder de naam Supra Naturals, maar sinds eind 2010 werd het duo een trio doordat zanger Chris Pedis (Vanself) werd ingelijfd. Kit: “Eind vorig jaar zijn we op Texel de studio ingegaan. Daar hebben we met z’n tweeën nummers geschreven en toen we terugkwamen zijn we met gastvocalisten gaan werken. Het was niet de bedoeling om met een vaste frontman te gaan werken, maar de klik met Chris was zo goed dat hij is gebleven.” Ook voor Chris was het een geval van de juiste man, de juiste tijd en de juiste klik. Chris: “Vanaf moment één dat ik bij ze in de studio kwam om wat op te nemen, klikte het al zo goed dat ik het gevoel had dat ik onderdeel was van de band in plaats van een buitenstaander.” Dat Supra Naturals nu een andere band is dan voor de komst van zanger Chris wordt door de band bevestigd. Kit: “Supra Naturals met z’n drieën is een hele andere band dan wat Youri en ik deden. Het voelt ook niet alsof we al drie jaar bezig zijn. We hebben driekwart jaar geleden een EP uitgebracht en we zijn nu een jaar bezig. Zo voelt dat.”

Niet alleen de samenstelling van de band is het afgelopen jaar veranderd. Ook op muzikaal gebied hebben ze in 2011 een ontwikkeling doorgemaakt. Kit: “De EP is heel erg een overgang van wat we deden met z’n tweeën tot wat we nu doen. We zijn nu een stap verder en de plaat (die gepland staat voor najaar 2012) hebben we nog verder doorontwikkeld. Er zit een nog duidelijker beeld achter hoe we willen klinken als band.” Een voorproefje van de nieuwe plaat is de single die begin 2012 gaat uitkomen. Voor die single hebben ze onlangs ook een videoclip opgenomen. Youri: “Het wordt geen performance clip, wat je eigenlijk wel zou verwachten. Er zitten wel performance beelden en shots in, maar ook een hoop acteerwerk van onszelf. Wij zijn er wel van overtuigd dat het een kicken clip wordt. Dat mag ook wel, want we hebben voor de opnames in november ongeveer twaalf uur lang in een loods zonder verwarming gestaan.”

Aan barre weersomstandigheden is de band inmiddels wel gewend. De meeste festivals werden in 2011 geteisterd door slecht weer. Toch had de band daar niet altijd last van. “Wij waren de enige band op Schollenpop waarbij de zon scheen. Toen we klaar waren barste de regen weer los”, aldus Chris. Voor 2012 hebben ze het Life I Live Festival op hun verlanglijstje staan. Youri: “We waren dit jaar special guests bij een andere groep, maar we willen deze keer gewoon zelf spelen. Dat is wel het hoogtepunt van wat je in Den Haag kan doen.” Ook voor optredens buiten de regio deinst Supra Naturals niet terug. Optredens buiten de stadsgrenzen van Den Haag blijken in de praktijk alleen wat lastiger binnen te halen. Kit: “We kunnen ze wel aanschrijven, maar er moet een buzz om de band heen zijn buiten Den Haag. Dat is waarom we de plaat en de single nu gaan opnemen.” Chris valt hem bij: “Op het moment dat het album meer vorm heeft gekregen kan je festivals ook zelf benaderen. Dan geef je ze een beter beeld.”

Net als bij alle andere deelnemers aan deze eindejaarssessie vroegen we ook de Supra Naturals wie hen lokaal, nationaal en internationaal zijn opgevallen in 2011. De eerste naam die genoemd wordt is die van The Consolers. Kit: “Daar sta ik echt van te kijken. Wat die gasten doen.” Op nationaal gebied is Chris het Groningse hiphoptrio Dope D.O.D. opgevallen. “Die zijn uit een Gronings doucheputje getrokken door Fred Durst van Limp Bizkit en die zijn nu over de hele wereld aan het touren met Korn. De plaat vond ik een beetje tegenvallen, maar als je als Nederlandse band onder de vleugels van zo iemand weet te komen doe je het goed.” Internationaal valt de naam van Skrillex. Kit: “Die heeft dubstep mainstream gemaakt, maar eigenlijk heeft hij metal gewoon mainstream gemaakt, maar dan elektronisch. Als je er goed naar luistert, is het eigenlijk allemaal metal, maar dan met computers gemaakt.” Ook Youri vindt het bijzonder dat iemand die uit de metalscene komt nu op Ibiza draait.

Het mainstream maken van een bepaalde muziekstijl is niet iets waar Supra Naturals zelf heel bewust naar streeft, maar tegelijkertijd streeft de band er ook niet opzettelijk naar om hun muzikale doelgroep zo klein mogelijk te houden. Youri: “Het kan best zijn dat we een track schrijven die heel hard aanslaat.” Chris geeft aan de muziek vooral voor zichzelf te maken. “Wij moeten het spelen en als wij het niet kicken vinden dan houdt het eigenlijk op.” Youri: “Ik denk dat je het dan het langste volhoudt en dat het dan het langst leuk blijft. Natuurlijk maak je ook muziek om het voor andere mensen te kunnen spelen dus het is niet zo dat we zo onmainstream mogelijke muziek willen maken.”

De Supra Naturals agenda voor 2012 vult zich snel. Op vrijdag 13 januari is de band hekkensluiter tijdens Altersonic  in Groningen, in het voorjaar staat er een minitour door Nederland gepland en na de release van de single en bijbehorende videoclip begin 2012, starten in het voorjaar de opnames voor het album. De albumrelease wordt na de zomer verwacht. Kit: “We kijken uit naar een heel groot feest als de plaat uit komt. Een zelfde soort feest als bij de EP-release, maar dan met meer liedjes.”

Op zaterdag 7 januari doet Supra Naturals een try-out van hun nieuwe show op Club 3VOOR12 Den Haag in het Paardcafé.