Eindejaarssessie 2011: Splendid

“Er komt de laatste tijd zoveel goeie shit uit Den Haag, dat is gewoon bizar!”

Frank Veldkamp en Marije Pluym | Foto’s: Ron van Varik ,

2011 is een mooi jaar voor Splendid. Het vierde album ‘Connect Back To The Stars’ komt uit, single ‘Again’ krijgt veel airplay op radio en TV en tussen uitverkochte clubshows door speelt de band dit najaar als outsider op Crossing Border. Voor de 3VOOR12 Den Haag eindejaarssessie schuiven zanger Patrick Schmitz en Robin Veldman (synths) aan.

“Er komt de laatste tijd zoveel goeie shit uit Den Haag, dat is gewoon bizar!”

2011 is een mooi jaar voor Splendid. Het vierde album ‘Connect Back To The Stars’ komt uit, single ‘Again’ krijgt veel airplay op radio en TV en tussen uitverkochte clubshows door speelt de band dit najaar als outsider op Crossing Border. Voor de 3VOOR12 Den Haag eindejaarssessie schuiven zanger Patrick Schmitz en Robin Veldman (synths) aan.

“Crossing Border was heel vet. De mensen zijn meer muziekliefhebber dan doorgaans op festivals. Overal in het land spelen we op gratis zomerfestivals voor het hele dorp, maar op Crossing Border komen ze echt voor de muziek”, blikt Patrick terug. Robin: “Ik liep daar door de eetzaal en het was mega-alternatief allemaal, mannen met snorren en baarden. Ik vind het wel onwijs stoer dat ze ons gevraagd hebben, anders krijg je elk jaar zo hetzelfde. We waren misschien een beetje vreemde eend in de bijt, maar mensen vonden het wel lekker. Als ze dit meer doen kunnen ze het ook groter maken en de hele stad erbij betrekken, zoals vroeger met North Sea Jazz.”

Met een nieuw album op zak zoekt Splendid de podia weer op. “We zitten nu middenin een clubtour en in maart doen we een tourtje met Ongetemd. In het voorjaar willen we nog een clubtour doen langs andere zalen en daarna begint het festivalseizoen”, vertelt Robin. Is er veel verschil tussen spelen op festivals en in clubs? Patrick: “Op gratis festivals moet je harder werken, meer praten met je publiek. In een uitverkocht Tivoli hoef ik alleen maar ‘handen omhoog’ te zeggen en ze gaan. Het publiek op gratis festivals is wat tammer, maar dat maakt het spelen niet minder leuk.” Van alle festivals mist Parkpop nog op het lijstje met wapenfeiten. “Parkpop is wel het meest extreme van alle festivals, het zou wel een goeie zijn voor 2012!”

Ziel aan de duivel verkocht
Robin heeft de productie gedaan van ‘Connect Back To The Stars’ en maakt sindsdien deel uit van de band. De voorgaande Splendid-albums werden in één keer met de hele band ingespeeld. “Ik heb de meeste nummers geproduceerd als radioliedjes en zorgde ervoor dat niet iedereen tegelijkertijd in de studio kwam. Als we de gitaar gingen opnemen waren er één of twee personen. Dan voorkom je dat iedereen maar dingen loopt te roepen. Het was heel relaxed dat er al een heleboel demo’s waren. Ik kon uitzoeken en we hebben er ter plekke nog drie liedjes bijgeschreven. Er is heel veel opgenomen wat ik er tijdens het editen uit heb gegooid.” Patrick: “Wij zijn muzikanten en muzikanten hebben er een handje van allerlei dingen erbij te stoppen in plaats van dingen weg te laten. Robin is degene die dat heel goed doorziet en ook fel protesteert. Dat is ook de taak die we hem gegeven hebben.”

De eerste single van het album, ‘Again’, levert Splendid veel airplay op. Het nummer staat nummer 1 in de alternative chart en 2 in de MTV Brand New Chart. Robin: “‘Het is ook veel gebruikt in tv-programma’s, ik zag in de zomer een Nederland 1 promo met onze muziek wel zeven keer per dag voorbij komen. Daarnaast zat het in een promo voor Top Gear, Aftermath en Hawaii 5-0.” Patrick vertelt over het ontstaan van het nummer: “Ik moest een keer een opening doen van een gebouw hier in de stad en er was ook nog een interview met Den Haag TV. Er waren allemaal muzikanten in lederen kleding en zo. Goede muziek hoor, niets mis mee, maar het ging helemaal nergens over. Ik kreeg er goed voor betaald, maar ik voelde me er niet blij bij. Het was alsof ik mijn ziel aan de duivel had verkocht. Thuis heb ik mijn gitaar gepakt en dat liedje geschreven.”

Vette clip
De opvolger van ‘Again’ is de single ‘Love Is’. Voor de video deed de band een oproep op internet. Patrick: “Ik heb honderd mensen uitgenodigd om te figureren. Ik dacht dat als ik er honderd zou vragen er vast wel dertig zouden komen. Er waren er uiteindelijk 35, dus dat was genoeg. Het eerste couplet gaat over een meisje wat alles volgens de regels doet maar uiteindelijk niet krijgt wat ze wil. Het tweede couplet gaat over een jongen die in wanorde leeft. Ze hebben elkaar nodig om ervoor te zorgen dat ze elkaar in balans houden. Ze zijn allebei ongelukkig, maar op een ander niveau. In de clip speel ik een sekteleider. Die jongen en het meisje horen bij de sekte en willen vluchten van mij. Aan het eind ga ik dood.” De basis van de clip is door de band zelf bedacht, maar net als bij de productie van het album is iemand ingehuurd voor de uitvoering. “Wij zijn muzikanten. Als iemand goed is in iets anders moet je hem vrijlaten om dat te doen. Zo doen we dat ook met de clip. Ik denk dat we nu wel een hele vette clip hebben!”.

Caro
Terugkijkend op de muzikale hoogtepunten van 2011 noemen Patrick en Robin in koor Caro Emerald. Robin heeft meegewerkt aan haar plaat en korte tijd deel uitgemaakt van haar band: “Ik was mee naar Berlijn, je weet niet wat je meemaakt. Ze is zo immens groot en heeft een miljoen cd’s verkocht.” Patrick: “Ze staat ook in de nieuwjaarsshow van Jools Holland, ik weet niet welke Nederlandse artiest dat eerder gedaan heeft. Internationaal vind ik Ed Sheeran erg goed en lokaal The Deaf en The Consolers en de nieuwe plaat van DI-RECT. Er komt de laatste tijd zoveel goeie shit uit Den Haag, dat is gewoon bizar!” Robin kijkt uit naar het album van Bombay Show Pig: “Daar heb ik een paar dingen van gehoord, dat wordt wel vet.” Over de plannen van Splendid voor 2012 willen ze niet teveel kwijt: “We gaan zelf ook nog wel wat doen, maar voor je het weet is het 2013 en dan sta je voor lul.”

Voor een elfkoppige formatie is een afvaardiging voor de 3VOOR12 Den Haag sessie van twee personen wat karig. Patrick: “De rest moet feestdagen vieren bij de kindertjes thuis. Janneke (Nijhuis, red.) is geopereerd aan een poliep en die mag alleen maar ja en nee zeggen. Zodra ze hersteld is gaat ze ook weer mee, maar dat kan wel even duren.” Robin: ”Bij Caro duurde het twee maanden. Poliepen zijn wel helemaal in he?”