Eindejaarssessie 2011: DNG

Alleen honderd procent is goed genoeg

Loïs Koot en Ferry Bovet | Foto’s: Ramond Jaggessar ,

Moreno Dundas is beter bekend als de Haagse rapper DNG (Dedicated N Galvanic). Voordat hij solo ging, was hij onderdeel van de in 1999 opgerichte rapgroep Coup deVillz. Ondertussen bleef de rapper werken aan zijn solomateriaal. Toen de rapgroep na hun tweede album ‘Monarchs’ in 2008 stopte, richtte hij zich op ‘Regardless’, zijn eerste soloalbum.

Alleen honderd procent is goed genoeg

Moreno Dundas is beter bekend als de Haagse rapper DNG (Dedicated N Galvanic). Voordat hij solo ging, was hij onderdeel van de in 1999 opgerichte rapgroep Coup deVillz. Ondertussen bleef de rapper werken aan zijn solomateriaal. Toen de rapgroep na hun tweede album ‘Monarchs’ in 2008 stopte, richtte hij zich op ‘Regardless’, zijn eerste soloalbum.

Ondanks dat DNG’s album pas in november uitkwam, heeft hij afgelopen jaar drie singles uitgebracht, waaronder ‘Welcome to The Hague’ in december 2010. “Ik was nog bezig mijn album te verfijnen, maar wilde toch wat de wereld insturen. Dit album heb ik in mijn eigen tempo in elkaar gezet.” De albumpresentatie was op 10 november in de SuperMarkt. “Ik heb naar dat moment toegewerkt. Na twee jaar niet op het podium te hebben gestaan, was ik toch erg zenuwachtig. Toen ik alles ging opzetten viel het van me af. Het was vertrouwd en ik wil komend jaar meer gaan optreden.”

DNG is niet fulltime bezig met muziek. “Maar ik wil wel honderd procent achter mijn album staan.” Volgens DNG gebruiken sommige artiesten mixtapes om in zo’n kort mogelijke tijd, zoveel van zichzelf te laten horen. “Ik wil juist dat mijn muziek impact heeft. Dat het dan wat langer duurt, maakt mij niet uit.” ‘Regardless’ heeft Moreno uitgebracht met zijn eigen label Bloodstream Music. “Tegenwoordig heb je niet per se meer een label nodig om een nummer of plaat uit te brengen. Er zijn veel creatieve personen die met beperkte middelen toch goede videoclips of nummers kunnen produceren.”

‘Hiphop is well alive, but dead in The Hague’. Een tekstregel uit ‘Welcome to The Hague’, waarin hij laat horen hoe de rapper de hiphopscene in de hofstad beleeft. Volgens DNG is er wel een scene aanwezig, maar is het nog niet zichtbaar. “Ik denk dat Den Haag nog een gemis heeft aan een artiest die landelijke bekendheid geniet, waardoor de stad wat hiphop betreft ook weer op de kaart gezet wordt. Amsterdam is de stad waar het nu allemaal gebeurt.” De Haagse rapper heeft een duidelijke mening hoe de scene verbetert kan worden en schroomt dan ook niet om een handje te helpen. “Er moeten meer samenwerkingsverbanden komen. Hiphop artiesten in Den Haag zijn er sowieso, maar ze worden niet geboekt.” Waarbij sommige artiesten in Den Haag en omstreken blijven plakken, wil DNG overal zijn stem laten horen. “Ik blijf trots op de stad waar ik vandaan kom, maar ik moet de plek vinden waar het leeft. Als dat betekent dat ik in Sittard, Sneek of zelfs Lutjebroek moet spelen, doe ik het.”

In de tijd dat de rapper druk bezig was met het schrijven van nummers en het opnemen van een album, zijn nieuwe artiesten aan zijn neus voorbij gegaan. Op lokaal gebied is ZiRe hem  het meest bijgebleven. De nieuwe sensatie Gers Pardoel is ook DNG niet ongezien voorbij gegaan. “Het nummer ‘Neem me mee’ is een aanstekelijk nummer en de clip is leuk om te zien. Het is weer eens wat anders.” Met veel moeite weet DNG een internationale artiest te noemen: Wiz Khalifa. “Ik houd me meer bezig met muziek van Nederlandse bodem. De ontwikkeling van de Nederlandse artiesten met hun muziek vind ik interessant om naar te kijken.”

Na ‘Regardless’ neemt DNG geen rustpauze. Hij is alweer druk bezig met nieuw materiaal te schrijven en wil hij nog twee singles met videoclip van zijn cd uitbrengen. Ook kunnen we in september een digitale EP verwachten met zo’n vijf nummers erop. “Ik maak haast geen tijd vrij om te schrijven en moet mezelf echt dwingen. Pin me niet vast op deadlines, want als de kwaliteit nog niet naar mijn wens is, breng ik het nog niet uit.”