Eindejaarssessie 2011: Charly & Gallus

“We staan liever 1 keer in New York dan tien keer in Den Haag”

Annelies van Es en Peisam Tsang | Foto's: Milan Tettero en Ramond Jaggessar ,

Charly & Gallus zijn in het dagelijks leven beter bekend als Daan Blom en Martijn Verlinden, beiden al 19 jaar muzikaal actief in het collectief BAF Soundsystem. Het duo bestaat sinds 2006 en was de eerste dubstep live act van Nederland.

“We staan liever 1 keer in New York dan tien keer in Den Haag”

Charly & Gallus zijn in het dagelijks leven beter bekend als Daan Blom en Martijn Verlinden, beiden al 19 jaar muzikaal actief in het collectief BAF Soundsystem. Het duo bestaat sinds 2006 en was de eerste dubstep live act van Nederland. “In 2005 zijn we begonnen met muziek maken. Onze eerste track kwam op antilounge nr. 3 terecht. Het allereerste optreden was meteen in Paradiso!”. In de beginjaren stond de act al op Lowlands (2006) en Noorderslag (2007). De vertegenwoordigers van de dunestep (Haagse variant op Dubstep) hebben in 2008 de grote prijs van Zuid-Holland gewonnen. Ze hebben zelfs tweemaal deelgenomen aan de Popronde. In 2010 speelde het tweetal tijdens de Olympische Spelen in Vancouver (CAN) en Bristol (UK) en dit jaar waren ze te bewonderen op Sziget.

Waar zijn de heren nu mee bezig? “Op dit moment zijn we veel aan het draaien en muziek aan het maken”. Dubstep is de laatste jaren heel groot geworden. “Klopt, maar we maken nu meer garage. Dat is vanzelf gegaan. Mensen willen harde shit horen, maar zelf mixen we nu verschillende stijlen tot een geheel. Wel dubstep, maar niet alleen maar dubstep. We maken gebruik van sub-bas. Dat wordt bijvoorbeeld niet veel gebruikt in house platen. We zijn nog wel de enige die dunestep maken”. Eind november stond het duo in het LVC. “Mensen gaan helemaal los op de harde shit, het slaat nog steeds aan. “Maar wij maken liever geen harde dubstep meer, dat gaat vervelen. Dubstep is nu wel groter dan Drum 'n' Bass. Skrillex bijvoorbeeld heeft een Grammy nominatie gekregen! Hij komt oorspronkelijk uit de metalscene. De muziek die hij maakt, die harde dubstep, is wat wij niet doen. We willen maken wat we zelf leuk vinden”. In 2011 staat het duo op het Sziget festival in Boedapest. Dat beviel zo goed dat ze voor 2012 weer uitgenodigd zijn. De track ‘Airwick’ wordt veel gedraaid op Rinse FM in the UK, waar ze tot track van de week gebombardeerd zijn. “Op dit moment zijn we veel tracks aan het maken, ook staat er een track gepland voor Antilounge nr. 9”.

De dubstepscene bestaat vooral uit ellebogenwerk. “Daar doen we niet aan mee. We sturen wel eens mailtjes rond met de vraag of ze ons willen boeken, maar meestal krijgen we geen antwoord. We doen niet aan PR, niemand doet de boekingen voor ons. We zoeken een boeker die relaxed reclame voor ons maakt. Het gouden ei hebben we in handen, maar dat moet nog gaan lopen”. Martijn: “In mijn werk als boeker, kan ik het niet maken om echt te koop te gaan lopen met onze act. Daarbij zijn we op alle fronten bezig met muziek maken.” Charly & Gallus doen een paar shows per maand. “Dat is uiteraard niet genoeg om je huur van te betalen. We zijn geen jonge honden band die per se elk weekend wil optreden”. James Blake en Jamie Woon worden op dit moment erg gehypt. Er staan zelfs gillende meisjes bij hun optredens. “Kids worden zo opgevoed met goede muziek, het opent deuren voor andere artiesten. Maar gillende meisjes, dat zal bij ons nooit gebeuren”. In Den Haag hoor je niet veel over elektronische muziek. “Je moet je daar echt in verdiepen, Antilounge doet het wel goed. Fact Magazine en Gonzo lezen helpt bijvoorbeeld ook”.

Wat is een hoogtepunt voor de act? “Toch wel het optreden tijden de Olympische spelen in Vancouver in 2010. We stonden daar samen met onder andere 2562 en Martyn. We speelden een live set, je publiek wat helemaal los gaat. Een mijlpaal in je leven. Daar doe je het voor”! We zijn ook benieuwd naar de plannen voor 2012. “Er komt een nieuwe clip uit voor Antilounge, wederom gemaakt door Meik Phonk. Op Antilounge 9 verschijnt weer een track van ons. Graag willen we meer internationaal spelen. We staan liever 1 keer in New York dan tien keer in Den Haag”. 3voor12 Den Haag wil ook van Charly & Gallus weten wat hun favoriete acts zijn van het afgelopen jaar. “Uit Den Haag absoluut De Kraaien, die kennen we goed. Gallus heeft nog een remix van het nummer `Kroket` gemaakt. Nationaal: Presk en NoiseBoys, echt tof wat ze doen. Internationaal: Canblaster, Starslinger en Sam Tiba.”

Charly en Gallus staan op 25 februari in het Paard van Troje.