Spannende finale Grote Prijs van Nederland 2011 Spannende finale Grote Prijs van Nederland 2011

WOOT wint in categorie Rock/Alternative

, Ahalya Ganesh

Spannende finale Grote Prijs van Nederland 2011

WOOT wint in categorie Rock/Alternative

Ahalya Ganesh ,

Afgelopen zaterdagavond 10 december vond alweer de 26ste editie van de Grote Prijs van Nederland plaats in Amsterdam, waaronder de categorie Rock/Alternative in de Melkweg. Met eerst vijftien bands in de halve finale, stonden er nu nog maar zes in de finale, waaronder ook de Haagse band WOOT.

WOOT wint in categorie Rock/Alternative

Afgelopen zaterdagavond 10 december vond alweer de  26ste editie van de Grote Prijs van Nederland plaats in Amsterdam, waaronder de categorie Rock/Alternative in de Melkweg. Met eerst vijftien bands in de halve finale, stonden er nu nog maar zes in de finale, waaronder ook de Haagse band WOOT.

Elke band krijgt vanavond de kans om zichzelf te verkopen aan het publiek en hun stem te winnen. Elke bezoeker ontvangt bij binnenkomst een muntje waarmee je je stem kan uitbrengen. Horace Cohen is de gastheer van de avond. De eerste band die van zich laat horen is The Information. Een kruising tussen folk en rock met een donker randje en afgewogen vervreemding, zoals ze zelf zeggen. Het is ook wel een beetje vergelijkbaar met de sound van R.E.M.. Qua opkomst valt het de eerste helft van de avond een beetje tegen. Zo is er tussen podium en publiek zeker tien meter ruimte. Na een korte pauze is de volgende band aan de beurt.

“We komen om te beuken”, aldus The Pikeys, de tweede band van de avond. De band wordt geïnspireerd door onder andere AC/DC en Queens of the Stone Age en de band stond al eerder op Appelpop en het Bevrijdingsfestival. In 2009 wonnen ze de Utrechtse Popprijs. De band heeft ook wel iets weg van De Staat, maar dan minder catchy. De dresscode is afgesproken: iedereen een wit hemd en de zanger met een verschrikkelijke bontjas. Behalve dat is het ook een beetje vreemd wat de zanger met een tamboerijn doet die je toch niet hoort.

Evant Garden, dat is de naam van de derde band. Ze halen hun inspiratie uit de muziek van grootheden als Pink Floyd, Nirvana en Led Zeppelin. In 2009 werd hun eerste EP uitgebracht en in 2010 volgden twee singles. Een band die nadenkt over de teksten, zoals ze hun laatste nummer opdragen aan oorlogskinderen. Daarna is het tijd voor iets heel anders: Stefany June. Zij zitten wel het meest tegen de indie aan. Met een zangeres à la Katie White van The Ting Things speelt de formatie een soort van electopop met af en toe een rockrandje.

Een na laatste act Sparrow Falls wordt beïnvloed door Iron Maiden, punk en posthardcore bands, folk- en country artiesten en experimentele singer-songwriters als Tom Waits. Van alles wat dus. Tot slot is het dan tijd voor ‘onze’ WOOT. Met hun jaren ‘60 geïnspireerde psychedelische rock en eigenzinnige nummers maken ze het podium eigen. Opvallend is dat er in het publiek ook heel veel WOOT fans zijn. Met een “self-made” poster met WOOT erop wordt er nog even reclame gemaakt. Van de andere finalisten zijn de aanhangers en fans overigens vrij weinig zichtbaar.

Als alle finalisten van zich hebben laten horen is het zoals gewoonlijk tijd voor een gastoptreden van de winnaar van vorig jaar: Ethereal. Je ziet het publiek inmiddels een beetje inkrimpen; een metalband, niet een gewenste genre van iedereen. Na het optreden is het tijd voor de prijsuitreiking. De zaal trekt weer wat bij en de presentator is er ook weer bij gekomen. De winnaar van de MCN Muzikantprijs (t.w.v. 1000.- euro) is de ritmesectie van Evant Garden. De winnaar  van de Xite Publieksprijs is Sparrow Falls. En overduidelijk, de winnaar van de avond is WOOT!  Het prijzenpakket bestaat uit 5000 euro, videoclip door Xite Music, optredens op verschillende festivals (o.a. Eurosonic), studiotijd in de Mailmen Studio, coaching, promosingles en persfoto’s. Nu maar wachten op dat album.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag