Presentatie nieuw album Kingfisher Sky in Paard van Troje Presentatie nieuw album Kingfisher Sky in Paard van Troje

‘Skin Of The Earth’ zwaarder en steviger dan voorganger

, Ferry Bovet

Presentatie nieuw album Kingfisher Sky in Paard van Troje

‘Skin Of The Earth’ zwaarder en steviger dan voorganger

Ferry Bovet ,

Het heeft bijna drie jaar geduurd, maar binnen afzienbare tijd ligt het tweede album van Kingfisher Sky, ‘Skin Of The Earth’, in de winkels. Zaterdag 18 september wordt de cd gepresenteerd in het Paard van Troje. Drummer Ivar de Graaf praat ons bij.

‘Skin Of The Earth’ zwaarder en steviger dan voorganger

Het heeft bijna drie jaar geduurd, maar binnen afzienbare tijd ligt het tweede album van Kingfisher Sky, ‘Skin Of The Earth’, in de winkels. Zaterdag 18 september wordt de cd gepresenteerd in het Paard van Troje. Drummer Ivar de Graaf praat ons bij.

Vergeleken met het debuut ‘Hallway Of Dreams’ is het eerste dat opvalt als je de nieuwe plaat opzet, dat het geheel een stuk heavier klinkt. Ivar kan het er alleen maar mee eens zijn en noemt het album ‘aarde en vuur’, waar het debuut meer ‘lucht en water’ was. “Het was allemaal niet doelbewust, maar we merkten wel toen we eraan begonnen dat het zwaarder was, wat avontuurlijker ook. De nummers zijn steviger en daarmee is in de productiefase het geluid ook steviger geworden.”

Kingfisher Sky heeft wat bezettingswisselingen meegemaakt en is nu een gezelschap van zeven personen die op één na allemaal in Den Haag of directe omgeving wonen. Celliste Maaike Peterse deed eerst als gastmuzikant mee, maar is inmiddels een permanent bandlid, al speelt ze niet in elk nummer mee, vertelt Ivar. “Ze is bij de band gekomen omdat cello wel een deel van de muziek is, maar aan de andere kant wilden we ook niet elk nummer per sé voorzien van cello, omdat we nu een celliste hebben. Dat is niet de bedoeling, het moet wel in het nummer passen.”

Ook de toetsenist en één van de gitaristen zijn vervangen. Toetsenist Rene Merkelbach, die aan de productie van de debuutplaat meewerkte, zat even in band maar kwam daarmee in tijdnood.  “De samenwerking met Rene was van korte duur, het is een drukbezet man en uiteindelijk bleek dat het niet te combineren was. Het was wel leuk met hem gespeeld te hebben, maar het was noodzakelijk weer naar iemand anders op zoek te gaan. Een klein half jaar geleden besloot ook gitarist Daan te stoppen met Kingfisher Sky. De nodige wissels dus, maar met David Guttierrez Rojas op toetsen en Chris Henny op gitaar hebben we gelukkig weer een stabiele line-up.”

Op ‘Two old trees’ na is de hele plaat geschreven door Ivar en zangeres Judith Rijnveld. Wat is dan de inbreng van de andere bandleden op de songs? “Gitarist Edo van der Kolk kwam voor ‘Two old trees’ met een idee op piano aan en dat paste perfect in de sound van de band, dus dat hebben wij verder gearrangeerd”, legt Ivar uit. “Wat dat betreft is er ruimte voor andere inbreng, maar we moeten wel allemaal het gevoel hebben dat het in het muzikale plaatje past. Het leeuwendeel wordt inderdaad door Judith en mij geschreven en gearrangeerd, en de overige bandleden geven er een verdere invulling aan. Onze bassist Eric Hoogendoorn is bijvoorbeeld met partijen gekomen die ik zelf nooit bedacht zou hebben.”

Teksten en artwork stralen een wat mystieke sfeer uit. “Qua teksten wisselen we een beetje tussen mystiek, surrealisme en verzonnen verhalen, dat is onveranderd gebleven. Geïnspireerd door bijvoorbeeld films of Griekse mythologie, maar soms ook gebaseerd op echte gebeurtenissen, die wij of anderen hebben meegemaakt. Dan zetten we de tekst wel zo op dat die op meerdere manieren op te vatten is, zodat iedereen daar een eigen invulling aan kan geven. Ik hou niet zo van die sluitende teksten, waarbij alles al voorgekauwd is. Het artwork sluit daarop aan en is net als bij de vorige plaat door Judiths moeder gemaakt. Dat zwaardere, warmere, dat aarde en vuur, zie je hierin ook terug omdat er met warmere kleuren is gewerkt. Zij maakt het artwork aan de hand van de sferen die de teksten bij haar oproepen.”

Het album komt op 25 september officieel uit, maar is bij de presentatie in het Paard al wel te koop. Op een try-out na, zal het de eerste keer zijn dat het nieuwe repertoire ten gehore wordt gebracht. “En dat is best wel spannend”, meent Ivar. “We hebben bij de try-out wel gemerkt dat de nummers ook live werken, dus dat is alvast een zorg minder. En het voelt goed om ze live te spelen, we hebben nu ook meer knallers voor op de bühne dan voorheen.”

Om de stilte tussen de twee albums enigszins te doorbreken, is er met Kerst 2009 van het Kate Bush nummer ‘The man with the child in his eyes’ een clip gemaakt. “Dat hebben we een keer in de Boerderij in Zoetermeer gespeeld en het leek ons leuk om dat voor de kerst op te nemen, gewoon thuis. Als een soort extraatje; tussen ‘Hallway Of Dreams’ en de nieuwe plaat zit immers toch drie jaar. Het zit overigens niet meer in de set, we hebben nu genoeg eigen nummers om te spelen.” Doet qua idee wel een beetje denken aan het ‘Gothic Christmas’ nummer dat Within Temptation ooit uitbracht. “Ja, haha, dat is het enige nummer dat ik ooit voor WT heb geschreven. We kregen toen veel discussies erover op fora en zo, terwijl het echt een geintje tussendoor was!” De clip van ‘The man with…’ is te zien op de website van de band.

Kingfisher Sky presenteert de nieuwe cd ‘Skin Of The Earth’ aanstaande zaterdag 18 september  in het Paard van Troje. De aanvang is 20.30 uur (zaal open om 19.30 uur) en de entree is 10 euro.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag